Yeni kurulan Roman Koordinasyon Merkezi, Roman gençlerin gelecek umutlarini artiriyorHalil Ibrahim Medet- Içisleri Bakanligi Roman Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü Mehmet Selçik:- "Strateji belgesi ve Roman Koordinasyon Merkezi ile toplumun refah seviyesinde ve hayat standartlarinda önemli oranda iyilesme olacagina inaniyorum"- "Pilot illerde Içisleri Bakanligi koordinasyonunda faaliyet gösterecek vali koordinatörleri ve saha koordinatörlerimizin de Roman toplumuna iliskin hedeflenen po

Yeni kurulan Roman Koordinasyon Merkezi, Roman gençlerin gelecek umutlarini artiriyorHalil Ibrahim Medet- Içisleri Bakanligi Roman Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü Mehmet Selçik:- "Strateji belgesi ve Roman Koordinasyon Merkezi ile toplumun refah seviyesinde ve hayat standartlarinda önemli oranda iyilesme olacagina inaniyorum"- "Pilot illerde Içisleri Bakanligi koordinasyonunda faaliyet gösterecek vali koordinatörleri ve saha koordinatörlerimizin de Roman toplumuna iliskin hedeflenen po

ISTANBUL (AA) - HALIL IBRAHIM MEDET - Içisleri Bakanligi Roman Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü Mehmet Selçik, "Roman gençlerin artik egitimde, siyasette, ticarette, sanatta ve daha birçok alanda kendilerine rol model olacak büyükleri var. Mahallesinden büyüklerinin bir seyler basardigini görmek Roman gençligini motive ediyor. Gençler toplumumuzun diger kesimleri gibi çalistiginda basarili olabilecegine inanmaya basladi." dedi.

Selçik, AA muhabirine, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayisiyla Roman toplumunun karsilastigi problemleri, Içisleri Bakanliginin Roman toplumunun refah seviyesini artirmak için yaptigi faaliyetleri ve Roman gençlerin gelecege nasil umutla bakmaya basladigini anlatti.

Roman çocuk ve gençlerin önünde uzun yillar gelecege iliskin umut verecek rol modellerin bulunmadigini belirten Selçik, mahallelerinden, akrabalarindan veya Roman toplumundan üniversite okuyan, ticarette, siyasette, sanatta veya nitelikli bir is kolunda basari yakalamis kisileri göremeyen gençlerin bu alanlarda girisimde bulunacak cesaretlerinin gelismedigini söyledi.

Selçik, girisimci cesareti ve öz güveni yikilan Roman gençlerinin umutsuzluga kapilip düsük vasifli islere yöneldigini veya suça sürüklendigini kaydederek, "Roman gençlerin artik egitimde, siyasette, ticarette, sanatta ve daha birçok alanda kendilerine rol model olacak büyükleri var. Mahallesinden büyüklerinin bir seyler basardigini görmek Roman gençligini motive ediyor. Gençler toplumumuzun diger kesimleri gibi çalistiginda basarili olabilecegine inanmaya basladi. Bu, Roman toplumunun gelecegi açisindan çok önemli." diye konustu.

Artik Roman gençligi içinden akademide, siyasette, bürokraside, sanatta ve nitelikli is kollarinda görev alan bir nesil yetistigini anlatan Selçik, "Bu gençler aslinda sadece kendilerine iyi bir hayat saglamiyorlar. Roman gençleri onlarin basarilarini gördükçe gelecege daha da ümitle bakiyor. Ailelerin de çocuklarinin gelecegine dair planlari bu çerçevede sekilleniyor. Okullasma orani yükselirken, okulu erken yasta terk etme gitgide azaliyor. Okullasmanin yükselmesi toplumsal birlikteligin güçlenmesi açisindan da önemli." ifadesini kullandi.

Selçik, Roman toplumunun egitim, saglik, istihdam ve barinma alanlarindaki sorunlarinin büyük oranda çözüme kavustugunu aktararak, devlet kurumlari ile Roman toplumu arasindaki isbirligi ve koordinasyonun günden güne arttigini dile getirdi.

Romanlarin çogunlukla gençlerden olusan büyük bir topluluk olmasina ragmen uzun yillar siyasi partiler tarafindan görmezden gelindigini ifade eden Selçik, "Son yillarda hem vekil listelerinde hem de bakanliklarda Romanlarin yer almasi, siyasetin çözmesi gereken sorunlarin birincil agizdan duyulmasi ve tartisilmasi açisindan çok önemli dönemeç oldu. Hem iktidar hem de ana muhalefet partilerinde Roman milletvekillerinin olmasi umut verici." degerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye genelinde 500'e yakin Roman sivil toplum kurulusu hizmet veriyor"

Selçik, Roman toplumunun baslica sorunlarinin kisir döngü seklinde birbirini tetikledigi görüsünü paylasarak, sunlari aktardi:

"Okuryazarlik oraninin düsüklügü, erken yasta okulu terk etme, yoksulluk, çalisma becerilerinde yetersizlik, istihdam problemleri, yasadigimiz bölgelerin suç mahali olarak görülmesi, sosyal dislanma, ayrimcilik, ön yargilar ve hak aramada yasadigimiz güçlükler birbirine bagli. Buna ragmen son yillarda bu sorunlarin çözümüyle ilgili ciddi asama kaydedildi."

Toplumsal ön yargilarin yani sira eskiden yasal zorluklarla da yasadiklarini aktaran Selçik, buna 1934'te yürürlüge giren 2510 sayili Iskan Kanunu'nun 4. maddesini örnek verdi.

Selçik, Iskan Kanunu'nun 4. maddesinde, "Çingeneler 'muhacir' göçmen olarak Türkiye'ye kabul edilemez." ibaresinin yer aldigini animsatarak, "Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Basbakanligi döneminde kanundaki dislayici ve ayrimci ifadeler kaldirildi. Bu, Roman toplumunun önünün açilmasinda ve onlara ümit vermekte büyük bir adim oldu." görüsünü paylasti.

2000'li yillarin ortalarindan itibaren Roman toplumunun sorunlarinin çözülmesine iliskin sürecin çok hizlandigini, yasal düzenlemelerle 2009'da genis katilimli Roman Çalistayi yapildigini, 2010'da da "Roman Açilimi"nin gerçeklestigini hatirlatan Selçik, söyle devam etti:

"Roman toplumunun, sorunlarinin çözümüne dair iradenin samimi olduguna iliskin inançlari güçlendi. Önceleri iki elin parmaklarini geçmeyecek kadar olan Roman sivil toplum kuruluslarinin hem sayisi artti hem de toplumda duyarliligin yükseltilmesi için yapilan projelerle Roman toplumu gettolasmadan büyük oranda kurtuldu. Bugün, Türkiye genelinde 4 konfederasyon ve 42 federasyon basta olmak üzere 500'e yakin Roman sivil toplum kurulusu var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi 2016-2021 Roman Vatandaslara Yönelik Strateji Belgesi yayinlandi. Türkiye ve Avrupa Birligi finansörlügünde 2015-2017 arasinda 'Romanlarin Yogun Olarak Yasadigi Yerlerde Sosyal Içermenin Desteklenmesi Operasyonu Projesi' (SIROMA) yürütüldü. 12 pilot ilde yürütülen bu projeye 11,5 milyon avro bütçe ayrildi. Proje kapsaminda Istanbul'da sosyal arabulucu olarak ben de aktif görev aldim. Bu proje, Roman toplumu için önemli bir kilometre tasi oldu."

- "Roman koordinatörler ve saha koordinatörleri görev alacak"

Selçik, Haliç Kongre Merkezi'nde, ocakta "Yüzyilin Romani" temasiyla Roman toplumu ile Cumhurbaskani Erdogan'in bir araya geldigine ve programda Içisleri Bakanligi bünyesinde "Roman Koordinasyon Merkezi" kurulacagi bilgisinin paylasildigina dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu atilimla birlikte merkezin çatisi altinda, 25 pilot ilde ardindan Türkiye genelinde valilere bagli Roman koordinatörler ve saha koordinatörleri görev alacak. Su anda 11 ilde Roman koordinatörlerinin atamasi gerçeklesti. Süreç çok hizli ilerliyor. Toplum içinden temsilciler atanmasi, sorunlarin ve çözüm önerilerinin birincil kaynaklarla görüsülmesi hem topluma umut veriyor hem de çalismalarin daha gerçekçi bir düzlemde yürümesini sagliyor."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin da 2023-2030 Roman Strateji Belgesi'ni yayinlayip uygulamaya basladigini belirten Selçik, bu gelismeler neticesinde hem Roman toplumu üyesi olarak hem de Roman Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü olarak gelecege dair umutlarinin arttigini kaydetti.

Selçik, Roman toplumunun sorunlarinin yüzyili askin süredir devam ederek kroniklestigini ve birden çözülüp pozitif yönlü toplumsal degisimin saglanmasinin kolay olmadigini vurgulayarak, sözlerini su sekilde tamamladi:

"Daha çok çalismaliyiz ama geldigimiz asama gerçekten ümit verici ve bizleri motive ediyor. Sivil toplum kuruluslarimiz da her geçen gün kapasitelerini gelistiriyor ve daha nitelikli islere, projelere imza atiyor. Artik daha hizli organizasyon becerisine de sahibiz. Strateji belgesi ve Roman Koordinasyon Merkezi ile toplumun refah seviyesinde ve hayat standartlarinda önemli oranda iyilesme olacagina inaniyorum. Pilot illerde Içisleri Bakanligi koordinasyonunda faaliyet gösterecek vali koordinatörleri ve saha koordinatörlerimizin de Roman toplumuna iliskin hedeflenen pozitif yönlü degisimde büyük rol oynayacagini düsünüyorum."