Bakan Nebati, Uludag Ekonomi Zirvesi'nde konustu:Merve Özlem Çakir,Deniz Çiçek Palabiyik- "Enflasyonu öngördügümüz sekilde düsürmeye basladik, tedrici olarak tek haneli seviyelere kalici bir sekilde inmesini saglayacagiz. Insallah nisan ayi enflasyon rakamlari açiklandiginda yüzde 50'lerin oldukça altinda bir seviyeye ulasmis olacagiz"- "Önümüzdeki dönemde bankacilik, katilim finans, sermaye piyasalari ve fintek alanlarinda hayata geçirecegimiz reform ve politika adimlariyla finansal sektörün b

Bakan Nebati, Uludag Ekonomi Zirvesi'nde konustu:Merve Özlem Çakir,Deniz Çiçek Palabiyik- "Enflasyonu öngördügümüz sekilde düsürmeye basladik, tedrici olarak tek haneli seviyelere kalici bir sekilde inmesini saglayacagiz. Insallah nisan ayi enflasyon rakamlari açiklandiginda yüzde 50'lerin oldukça altinda bir seviyeye ulasmis olacagiz"- "Önümüzdeki dönemde bankacilik, katilim finans, sermaye piyasalari ve fintek alanlarinda hayata geçirecegimiz reform ve politika adimlariyla finansal sektörün b

SAKARYA (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, enflasyonu öngördükleri sekilde düsürmeye basladiklarini belirterek, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalici bir sekilde inmesini saglayacagiz. Insallah nisan ayi enflasyon rakamlari açiklandiginda yüzde 50'lerin oldukça altinda bir seviyeye ulasmis olacagiz." dedi.

Nebati, Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafindan Hayat Holding ana sponsorlugunda "Tek Dünya Ortak Gelecek" temasiyla NG Enjoy Sapanca Otel'de düzenlenen Uludag Ekonomi Zirvesi'nin açilisinda yaptigi konusmada, ekonomi, siyaset, is dünyasi ve akademiden degerli isimleri 10 yili askin süredir bir araya getirerek bir markaya dönüsen Uludag Ekonomi Zirvesi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duydugunu söyledi.

Is dünyasiyla ve akademisyenlerle farkli konu basliklari altinda sik sik bir araya geldiklerini ifade eden Nebati, tüm talep ve önerileri birlikte degerlendirdiklerini bildirdi.

Nebati, bugün Türkiye'nin, yasanan bölgesel ve küresel tüm krizleri firsata çevirebilen, her alanda stratejik manevra kabiliyeti yüksek bir devlet aklina sahip olduguna dikkati çekerek, "Her ülkenin kendi ekonomik kosullarina göre farkli politika setlerini devreye aldigi bu süreçte bizler, yatirim, istihdam, üretim ve ihracat odakli Türkiye Ekonomi Modeli'mizi devreye aldik. Böylelikle, krizlerin zirve yaptigi 2022 yilinda dahi yüzde 5,6 büyüyen ekonomimiz bu modelin ne kadar güçlü oldugunu gösteriyor. Türkiye ekonomisi, sergiledigi güçlü performansla G20 ve OECD ülkeleri arasinda en hizli büyüyen ekonomilerden biri olmayi basardi." diye konustu.

- "Öncü göstergeler de büyümenin sürdügüne isaret ediyor"

Bakan Nebati, Tüketici Güven Endeksi'nin 87,5 ile salgin öncesi seviyelerine yükseldigine isaret ederek su degerlendirmede bulundu:

"11 ilimizi ve 14 milyondan fazla insanimizi dogrudan etkileyen deprem felaketine ragmen 2023 yilinda da ekonomik aktiviteye dair öncü göstergeler büyümenin devam ettigini gösteriyor. Salgin dünyayi çok yordu. Vuhan'da hapsiran Sapanca'dakini hasta etti. Dünya adeta bir vücut gibi. Küresel ekonomi çok ciddi bir sekilde stres altina girip yorulurken Türkiye pozitif olarak ayristi. 'Pozitif olarak ayrisacagiz, büyümeye devam edecegiz' dedigimizde hayata iyi bakmayanlar 'Olmaz' dediler. Oldu mu, oldu. Hemen sonrasinda tam dünya kendisini toparlamaya çalisirken yeni bir dünya düzenine dogru giderken Rusya-Ukrayna Savasi da bütün dünyayi esir etti, emtia fiyatlarinin tamaminda tarihi zirvelerin oldugu bu dönemde 'Biz ayrisacagiz' dedim. Çünkü Türkiye'ye güveniyoruz, gücünü ve avantajli noktalarini biliyoruz."

Bu yilin ikinci çeyregine iliskin öncü göstergelerin büyümenin sürdügünü gösterdigini dile getiren Nebati, asrin felaketiyle karsi karsiya kalan Türkiye'de büyük can ve maddi kayiplarin yasandigini, buna ragmen büyümenin devam ettigini söyledi.

Nebati, daha ilk çeyrekten itibaren 6 Subat depreminden sonra attiklari adimlar ve uyguladiklari politikalar, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ortaya koydugu basarili performans, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in dirayetli durusu ve kararlarin tam zamaninda, hatta piyasada talepler olusmadan önce gerçeklestirilmis olmasinin bu basariyi sagladigini ifade etti.

Tüketici Güven Endeksi'nin yüzde 87,5 ile salgin öncesi seviyelerin üzerine yükseldigini yineleyen ve böylesi bir dönemde seçime gidildigine isaret eden Nebati, küresel sarsintilarla geçen salgin sonrasi dönemde, is insanlarinin, olusan yeni firsatlari en iyi sekilde degerlendirebilmesi için gereken her türlü tedbiri aldiklarini, tüm destegi sagladiklarini ve saglamaya devam edeceklerini vurguladi.

Nebati, bu zirvenin gündem maddelerinden biri olan is yasami ve refaha katki saglayan toplumsal cinsiyet esitligi kapsaminda da önemli mesafeler katettiklerini belirterek, "Hükümet olarak, almis oldugumuz tedbirler ve gelistirdigimiz tesvik mekanizmalari sayesinde ülkemizde kadin istihdam orani yüzde 30,4 ile tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasmistir. Kadin istihdamina, kadin girisimcilerimize ve kadin kooperatiflerine sagladigimiz kapsamli destekleri ilerleyen dönemde de artarak sürdürecegiz." dedi.

- "Enflasyonu öngördügümüz sekilde düsürmeye basladik"

Nebati, küresel salginin baslamasiyla birlikte tüm dünyada ortaya çikan talep yönlü enflasyon sorununun, 2022 itibariyla enerji ve gida basta olmak üzere emtia fiyatlarinda yasanan yüksek artislar nedeniyle arz yönlü bir yapiya dönüstügünü bildirdi.

Dünyada artan enflasyon ve hayat pahaliligina karsi aldiklari tedbirlerle ve küresel normallesmenin de katkisiyla enflasyonu öngördükleri sekilde düsürmeye basladiklarini vurgulayan Nebati, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalici bir sekilde inmesini saglayacagiz. Insallah nisan ayi enflasyon rakamlari açiklandiginda yüzde 50'lerin oldukça altinda bir seviyeye ulasmis olacagiz." diye konustu.

- "Iyi bir Togg kullanicisiyim"

Siki para politikalari nedeniyle ABD ve Avrupa'da yasanan banka iflaslari küresel ekonomi için tehdit olustururken Türk bankacilik sektörünün aktif kalitesi, güçlü sermaye tamponlari ve süreklilik arz eden karliligiyla saglam bir durus sergilemeye devam ettigini belirten Nebati, "Yeni teknolojiler ve inovatif girisimlerin hem firmalarimizin hem de ülkemizin rekabet gücünü önemli ölçüde artiran faktörler oldugunun da farkindayiz. Bu sebeple AR-GE yatirimlarinin artmasi yönünde saglam adimlar atiyor, stratejik sektörleri ve teknoloji yogun yatirimlari, selektif kredi politikamizla destekliyoruz." dedi.

Nebati, bu anlayisla milletin 60 yillik hayalini gerçeklestirerek yerli otomobil Togg'u yollara çikardiklarini animsatarak söyle konustu:

"Çiktigi günden beri Togg'u aktif sekilde kullaniyorum. Istanbul'da ve seçim bölgem Mersin'de iyi bir Togg kullanicisiyim. Ben 58 yasindayim 'Biz bu isi beceremeyiz, yapamayiz teraneleriyle' geçti. Sokaktan araci kullanarak geçtigimizde özellikle benim yasimdaki kesimin araca nasil baktigini görmek, 'Yaparsa Türkiye yapar' anlayisini görmek kadar keyifli bir sey yok. Bu yil sonuna kadar toplam 28 bin araç üretilecek. 2030'a kadar da 1 milyon araç üretme hedefiyle ilerliyor, ülkemizin güçlü yarinlarina yön veriyoruz."

- "Dogru zamanda dogru adimlar atarak yol almaya devam edecegiz"

Enerjide çesitlendirme stratejisini pekistirecek ve disa bagimliligi azaltacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde nükleer yakit akisini dün baslattiklarini hatirlatan Nebati, "60 yillik bir hayali daha dün gerçeklestirdik. Megerse birisini bekliyorlarmis, Sayin Recep Tayyip Erdogan'i bekliyorlarmis. Devrimciler, 'devrim devrim' derler, slogan atarlar ama devrimi durduranlara hesap sormazlar." ifadelerini kullandi.

Nebati, yerli ve milli imkanlarla kesfedilen Karadeniz dogal gazini sisteme baglayarak dev yatirimlara bir yenisini daha eklediklerini dile getirdi.

Bakan Nebati, gelecek dönem hedeflerine deginirken de "Önümüzdeki dönemde bankacilik, katilim finans, sermaye piyasalari ve fintek alanlarinda hayata geçirecegimiz reform ve politika adimlariyla finansal sektörün bir bütün içinde saglikli biçimde gelismesini saglamayi hedefliyoruz." dedi.

Bu dogrultuda, finans sektörünün farkli oyuncularini tek bir çati altinda birlestirecek Istanbul Finans Merkezinin açilisini gerçeklestirdiklerini animsatan Nebati, sunlari kaydetti:

"Bir ülkenin sadece bir tanesiyle yillarca konusabilecegi konu basligini biz bir konusmada bir ay içinde ülkeye sunuyoruz. Bu Ahmet'in, Mehmet'in, sadece bir ideolojinin, sadece bir partinin degil ki. Bunlarin tamami bu ülke, millet için. Elbette övünecegiz, inanmayanlara, güvenmeyenlere ragmen bu yüzyil 'Türkiye'nin Yüzyili' olacak. Istanbul Finans Merkezi, kisa vadede bölgesel, orta vadede ise küresel bir merkez olarak dünyanin önde gelen finans merkezleri arasinda yerini alacaktir. Istanbul Finans Merkezinin, 10 yil içinde dünyanin ilk 10 finans merkezi arasindaki yerini almasi için gereken tüm çalismayi yapacagiz."

Nebati, toplumsal tarihin son iki yüzyilina damgasini vuran modernlesme sürecinde kritik bir esige gelindigine dikkati çekerek, bugün Türkiye'yi küresel bir finans, üretim, teknoloji, lojistik ve turizm merkezine dönüstürme yolunda kararli adimlarla ilerlediklerini söyledi.

Seçim programinda da belirttikleri gibi 2024-2028 döneminde yillik ortalama yüzde 5,5 seviyesinde büyüme ile 2028 yili sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklügüne ve 16 bin dolarlik kisi basi gelir düzeyine ulasmayi hedeflediklerini vurgulayan Nebati, "5 yilda 6 milyon yeni istihdam olusturacak, kadin ve genç istihdamina özel önem vermeyi sürdürecegiz. Bu dogrultuda bizler, Cumhuriyet'imizin ikinci asrinda yani 'Türkiye Yüzyili'nda, güçlü gelecegimizi beraberce insa edecek, dogru zamanda, dogru adimlari atarak yol almaya devam edecegiz." dedi.