KKTC Basbakani Üstel, Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay ile ortak basin toplantisinda konustu:Tugba Altun- "Türkiye, KKTC devleti, hükümeti ve halkinin yanindadir. Güçlü Türkiye, güçlü ve güvende KKTC demektir. Türkiye, güçlü oldugu sürece KKTC de gücüne güç katarak ve kendi ayaklari üzerinde durarak gelecek yolculuguna emin adimlarla devam edecektir" - "Türkiye, içinde bulundugumuz cografyanin tartismasiz lideri konumundaki ülkedir"

KKTC Basbakani Üstel, Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay ile ortak basin toplantisinda konustu:Tugba Altun- "Türkiye, KKTC devleti, hükümeti ve halkinin yanindadir. Güçlü Türkiye, güçlü ve güvende KKTC demektir. Türkiye, güçlü oldugu sürece KKTC de gücüne güç katarak ve kendi ayaklari üzerinde durarak gelecek yolculuguna emin adimlarla devam edecektir"
- "Türkiye, içinde bulundugumuz cografyanin tartismasiz lideri konumundaki ülkedir"

ANKARA (AA) - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Ünal Üstel, Türkiye'nin KKTC'nin yaninda oldugunu belirterek, "Güçlü Türkiye, güçlü ve güvende KKTC demektir. Türkiye, güçlü oldugu sürece KKTC de gücüne güç katarak ve kendi ayaklari üzerinde durarak gelecek yolculuguna emin adimlarla devam edecektir." dedi.

Üstel, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ile Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerde 49 KKTC vatandasinin hayatini kaybettigini aktaran üstel, bunlar arasinda voleybol sampiyonasi için Adiyaman'da bulunan 25 küçük sporcunun da bulundugunu belirtti.

Üstel, iki ülke olarak tarihlerinin en büyük felaketi ile yüzlestiklerini, sahsi ve halki adina bassagligi dileklerini ilettigini dile getirdi.

Her hal ve sartta KKTC'nin yaninda bulunan ana vatan Türkiye'nin yaninda olduklarini kaydeden Üstel, depremin ardindan tüm imkanlari seferber ettiklerini söyledi.

Üstel, deprem haberini alir almaz Türkiye'ye 500'e yakin arama kurtarma ekibi ve 150'ye yakin is araci gönderdiklerini paylasti.

Azerbaycan ile Türkiye'ye en büyük uluslararasi arama kurtarma ekibi gönderen iki ülke olduklarini vurgulayan Üstel, "(Bu) 3 devlet bir millet olarak hareket ettigimizin en somut göstergelerinden bir tanesidir." dedi.

Üstel, deprem felaketinin yaralarinin sarilmasi için insani yardimin bulundugu 100'e yakin tiri deprem bölgelerine gönderdiklerini, ekonomik örgütler ve hükümetin olusturdugu ortak platform ile de 1000 prefabrik konutun depremde evlerini kaybeden insanlara gönderilmesi için çalismalari baslattiklarini aktardi.

- "Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü"

"Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü" ismini tasiyacak 1000 konutluk yasam merkezinin geçici de olsa 5 bine yakin insanin barinma ihtiyacini karsilayacagini dile getiren Üstel, deprem bölgesinde yasayan ve KKTC'de ögrenim gören üniversite ögrencilerinin egitimlerinin yarim kalmamasi için ellerinden geleni yaptiklarini söyledi.

Üstel, her kosulda ve anda kardeslerinin yaninda durmaya ve ellerinden gelen tüm yardimi yapmaya devam edeceklerini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Buna benzer süreçler özel süreçlerdir. Etle tirnak gibi, ayrilmaz kardesligin ortaya çiktigi süreçler. Kardesligin sözde degil, özde oldugunu kanitlayan süreçler. Kibris Türk halki, Kurtulus Savasi süresince de konuya bu duygularla yaklasmisti. Dönemin Ingiliz hükümetinin engellemelerine ragmen elinde avucunda ne varsa cepheye göndererek savasa katki saglamisti. Ayni noktadayiz ve on yillardir her sartta halkimizin yaninda duran ana vatan Türkiye'nin, kardesimizin bugün degil de ne zaman yaninda olacagiz?"

Türkiye'nin çok büyük, geçmise oranla çok daha güçlü ve dünyada söz sahibi bir ülke oldugunun altini çizen Üstel, "Türkiye, içinde bulundugumuz cografyanin tartismasiz lideri konumundaki ülkedir. Türk halki, kendi ülkesini tipki Kurtulus Savasi'nda oldugu gibi en zor anda ayaga kaldirmayi basaracak güce sahip." ifadesini kullandi.

Üstel, en kisa sürede bu aci günlerin atlatilacagini, yasananlardan ders çikarilarak daha güçlü sekilde gelecek yolculuguna devam edilecegini belirterek, Kibris Türklerinin de Türkiye'nin ihtiyaç duydugu noktada olmaya devam edecegini dile getirdi.

Türk yetkililer ile yapilan toplantinin hüzünlü bir ortamda gerçeklestigine ancak son derece olumlu geçtigine isaret eden Üstel, Türkiye'nin Kibris Türk halkina siyasi, ekonomik ve her alanda destegini artirarak devam ettirecegini yeniden teyit etmesinin kardeslik hukuklarinin büyüklügünü gösterdigini vurguladi.

- "Güçlü Türkiye, güçlü ve güvende KKTC demektir"

Üstel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay ve Türk hükümet yetkililerine tesekkür ederek, "Türkiye, KKTC devleti, hükümeti ve halkinin yanindadir. Güçlü Türkiye, güçlü ve güvende KKTC demektir. Türkiye, güçlü oldugu sürece KKTC de gücüne güç katarak ve kendi ayaklari üzerinde durarak gelecek yolculuguna emin adimlarla devam edecektir. Bu zor günleri hep birlikte asacagiz." seklinde konustu.

Yasanan deprem felaketinin tekrar yasanmamasi için yargi süreçlerinin hizla tamamlanmasi ve suçlularin hak ettikleri cezayi almasinin önemini vurgulayan Üstel, Türk yargisina ve hükümetine güvenlerinin tam oldugunu anlatti.

Üstel, KKTC'de çocuklarini depremde kaybedenlerin ve hükümetin talebinin de buna sebep olan tüm suçlularin hak ettikleri cezayi almasi oldugunu sözlerine ekledi.