TÜRKPA 12. Genel KuruluRuslan Rehimov- Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Sahibe Gafarova: - "Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi, uluslararasi gida krizini önleyen en önemli etken oldu" - "Ermenistan, bölgede sürdürülebilir baris, istikrar ve güvenlik olusturulmasinin tek yolunun Azerbaycan ve Türkiye ile sivil iliskiler kurmaktan geçtigini anlamalidir"

TÜRKPA 12. Genel KuruluRuslan Rehimov- Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Sahibe Gafarova:
- "Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi, uluslararasi gida krizini önleyen en önemli etken oldu"
- "Ermenistan, bölgede sürdürülebilir baris, istikrar ve güvenlik olusturulmasinin tek yolunun Azerbaycan ve Türkiye ile sivil iliskiler kurmaktan geçtigini anlamalidir"

ANKARA (AA) - Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Sahibe Gafarova, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Tahil Koridoru Girisimi'nin uluslararasi gida krizini önleyen en önemli etken oldugunu söyledi.

Gafarova, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurulunda konustu.

Kardes ülkeler arasindaki ikili ve çoklu iliskilerin her geçen gün daha da gelismesinden memnuniyet duyduklarini belirten Gafarova, iliskilerin ortak projelerle daha zengin hale geldigini ifade etti.

Gafarova, Türkiye'de meydana gelen depremlerin kendilerini sarstigini dile getirerek, depremin fesatlarini gidermek için atilan ortak adimlarin TÜRKPA üyesi devletlerin kötü günde de dayanisma sergiledigini kanitladigini vurguladi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in tesebbüsüyle 16 Mart'ta Ankara'da Türk Devletleri Teskilati Zirve Toplantisi'nin yapildigini hatirlatan Gafarova, bu toplantinin Türk dünyasindaki karsilikli dayanisma ve saygiyi bir kez daha açikça ortaya koydugunu kaydetti.

Gafarova, "Süphe yok ki güçlü Türkiye Devleti, depremin meydana getirdigi sonuçlari ortadan kaldiracaktir. 100. yilini kutlayan Türkiye'nin özellikle son yillarda elde ettigi siyasi, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelisim, bunu dememize dayanak sagliyor." ifadelerini kullandi.

TBMM'nin açilisinin 103. yili dolayisiyla TBMM Baskani Mustafa Sentop'a tebriklerini ileten Gafarova, "TÜRKPA üyesi ülkelerin sorumlu tutumlari ve ileri sürdügü tesebbüsler, karsilikli isbirliklerimiz, bölgemizde ve daha genis mekanda önemli güvenlik, istikrar ve refah etkenine dönüsmüstür. Türkiye'nin son 10 yilda 4 milyondan fazla Suriyeliyi misafir etmesi, hümanizm ilkelerinin gösterilmesi ve göçmenlik süreçlerinin kötü sonuçlarinin yönetilmesi açisindan çok önemli adimdir. Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi, uluslararasi gida krizini önleyen en önemli etken oldu." seklinde konustu.

Gafarova, ulastirma koridorlarinin önemine deginerek, "Azerbaycan'in bati illeri ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'ni birlestirecek Zengezur Koridoru, Türk dünyasinin cografi baglantisini yeniden saglayacak, sonuçta Dogu Bati Ulastirma Koridoru'nun önemi daha da artacaktir." ifadelerini kullandi.

TÜRKPA üyesi ülkelerin uluslararasi enerji projelerine de atifta bulunan Gafarova, Azerbaycan'in Avrupa ülkeleriyle yaptigi dogal gaz ve yesil enerji anlasmalarindan söz etti.

Gafarova, TÜRKPA'nin faaliyetlerinin ve yürütülen parlamento diplomasisinin basarili oldugunu belirterek, üye ülkelerin ulusal yasalarinin birbirine yakinlastirilmasi, model yasalarin yapilmasi gerektigini bildirdi.

- "Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile sivil iliskiler kurmalidir"

Güney Kafkasya'da yasanan gelismelere dikkati çeken Gafarova, su bilgileri paylasti:

"Isgalden kurtarilan Azerbaycan topraklarindaki imar ve ihya çalismalari hizla devam ediyor. 2021 ve 2022 yillarinda bu çalismalar için yaklasik 4 milyar dolar harcandi. Bu yil da en az 1,7 milyar dolar harcanacaktir. Ermenistan tarafindan dösenen 1 milyondan fazla mayin, çalismalara ciddi sekilde engel olusturmaktadir. 2. Karabag Savasi'ndan sonra mayin patlamalari nedeniyle yaklasik 300 vatandasimiz hayatini kaybetti ya da yaralandi. Azerbaycan, bölgede sürdürülebilir baris ve istikrarin saglanmasi için çabalarini sürdürüyor. Maalesef Ermenistan, müzakere masasina dönmekten kaçiniyor, yalan iddialarla uluslararasi kamuoyunu kandirmaya çalisiyor, sinirda ve geçici olarak Rus güçlerin yerlestirildigi Azerbaycan topraklarinda askeri provokasyonlari sürdürüyor. Azerbaycan, bu provokasyonlari önlemek amaciyla Laçin-Hankendi yolunun baslangicinda, iki ülke sinirinda sinir kontrol noktasi kurmustur. Bu, tüm uluslararasi kurallara uygun yasal bir karardir ve hiç kimse buna müdahale edemez.

Ermenistan, etnik ve irki düsmanligi tesvik ediyor. Bu ülkede Azerbaycan ve Türkiye bayraklari yakiliyor, Azerbaycanli ve Türk siyasetçileri katleden Ermeni teröristlere anit yapiliyor, esir Azerbaycan askerlerine insanlik disi iskenceler yapiliyor. Ermenistan, bölgede sürdürülebilir baris, istikrar ve güvenlik olusturulmasinin tek yolunun Azerbaycan ve Türkiye ile sivil iliskiler kurmaktan geçtigini anlamalidir. Bunun için ise ilk olarak Azerbaycan'la baris imzalamalidir."