Bosna Hersek'te Yüksek Temsilci'nin "federasyon hükümeti kurulmasi" karari protesto edildiAhmet Nurduhan,Ismail Özdemir

Bosna Hersek'te Yüksek Temsilci'nin "federasyon hükümeti kurulmasi" karari protesto edildiAhmet Nurduhan,Ismail Özdemir

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'da, Yüksek Temsilci Christian Schmidt'in "federasyon hükümetinin kurulmasi" için sahip oldugu "Bonn yetkilerini" kullanmasi protesto edildi.

Shcmidt'in ülkedeki iki entiteden Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) hükümetinin kurulmasi için "Bonn yetkilerine" basvurma karari karsiti gösteri, Saraybosna'daki tarihi Basçarsi'da basladi.

ReStart Dernegince organize edilen gösteriye katilan yüzlerce kisi, "Aranizda anlayisli kimse yok mu?" yazili dövizler ve Bosna Hersek bayragi tasidi.

Göstericiler, Basçarsi'dan FBIH hükümetinin oylanacagi Meclis binasi önündeki alana yürüdü.

FBIH Baskan Yardimcisi Refik Lendo, Meclis binasi önünde yaptigi açiklamada, Mecliste düzenlenen oturumu ve Schmidt'in kararini protesto eden vatandaslari destekledigini söyledi.

Schmidt'in kararina bazi milletvekillerinin ve baskan yardimcisi olarak kendisinin onay vermedigini dile getiren Lendo, FBIH'deki temsilcilere bu karari desteklememeleri çagrisinda bulundu.

Demokratik Eylem Partisi (SDA) milletvekillerinden bazilari, Meclis binasi önünde kalabaligi selamlarken, protestonun organizatörlerinden Suad Djozic ve Nihad Alickovic, meclis binasina girerek protestocularin temsilcilerle görüsmesi talebinde bulundu.

Göstericiler, taleplerine bir cevap alana kadar gösteriye devam edeceklerini açikladi.

Öte yandan FBIH hükümetinin oylanmasi için Meclis binasindaki oturum devam ediyor.

- Schmidt, "Bonn yetkilerini" kullandigini bildirmisti

Yüksek Temsilci Schmidt, dün, gazetecilere yaptigi açiklamada, FBIH hükümetinin kurulmasi için sahip oldugu "Bonn yetkilerini" kullandigini duyurmustu.

Schmidt'in açiklamasinin ardindan Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) resmi internet sitesinde yayimlanan karara göre, entite hükümetinin kurulmasina engel olan FBIH baskan yardimcilarinin imzasina gerek kalmazken, "Teklif edilen hükümete onay veren bir baskan yardimcisinin imzasi anayasaya uygundur." ifadelerine yer verilmisti.

- Bosna Hersek'teki genel seçim

Bosna Hersek'te genel seçim 2 Ekim 2022'de yapilmis, Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak Üyesi Denis Becirovic, Hirvat Üyesi Zeljko Komsic ve Sirp Üyesi de Zeljka Cvijanovic olmustu.

Devlet Baskanligi Konseyi, 22 Aralik 2022'deki oturumunda, Hirvat Demokratik Birliginden (HDZ) Borjana Kristo'yu devlet seviyesinde hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Ülkedeki iki entiteden Sirp Cumhuriyeti (RS) Baskanligina Milorad Dodik seçilmis, RS hükümeti ise 21 Aralik'ta kurulmustu. 28 Subat'ta da FBIH Baskanligina Lidija Bradara getirilmisti.

Bradara, 30 Mart'ta yaptigi açiklamada, federasyon hükümeti kurma görevini SDP Genel Baskani Nermin Niksic'e verdigini duyurmustu.

- Bosna Hersek'te OHR ve Yüksek Temsilci

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasi sonlandiran Dayton Baris Antlasmasi'nin getirdigi karmasik siyasi yapinin yani sira ülkede yine Dayton ile olusturulan OHR ihtiyaç durumunda yasa çikarabilecek yetkiye sahip.

OHR, uluslararasi toplum adina Bosna Hersek'te baris anlasmasinin uygulanmasini denetliyor. Yüksek Temsilcilik, ülkede faaliyet gösteren uluslararasi kurumlarin etkinliklerini de koordine ediyor.

Birlesmis Milletlere (BM), her yil Bosna Hersek'teki gelismeler ve sorunlarla ilgili rapor sunan YüksekTemsilci, "Bonn yetkileri" olarak bilinen genis yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Baskanligi Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barisin uygulanmasina engel olan kisileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çikarabiliyor.