ABD, Iran ile tutuklu takasi anlasmasina vardiklari yönündeki iddialari yalanladiSerife Çetin

ABD, Iran ile tutuklu takasi anlasmasina vardiklari yönündeki iddialari yalanladiSerife Çetin

NEW YORK (AA) - ABD, Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan'in "ABD ile tutuklu takasi konusunda anlasmaya vardiklarina" iliskin açiklamalarinin dogru olmadigini bildirdi.

Associated Press'e konusan ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Abdullahiyan'in "Geçtigimiz günlerde bir anlasmaya vardik ve Amerikan tarafinda her sey yolunda giderse kisa vadede bir tutuklu mübadelesine tanik olacagimizi düsünüyorum." açiklamasini yalanladi.

Price, söz konusu ifadelerle ilgili "Acimasiz bir yalan daha. Bu tarz yalanlar, ailelerin acisini artiriyor. Iran'da haksiz yere tutuklu olan 3 Amerikalinin serbest birakilmasi için yogun çaba sarf ediyoruz. Bu kisiler sevdiklerine kavusana kadar durmayacagiz." ifadelerini kullandi.

Abdullahiyan, Iran devlet televizyonuna yaptigi açiklamada, "Geçen yilin mart ayindan itibaren ABD ile dolayli görüsmeler yoluyla bir belge imzalandi ve onaylandi. Simdi bunun uygulanmasinin zemini hazirlandi. Bizim açimizdan her sey hazir, Amerikan tarafi teknik koordinasyonlarini tamamlama asamasinda." ifadelerini kullanmisti.

- Iki ülkede de tutuklu vatandaslar var

ABD'de bazi Iran vatandaslari, yaptirimlari ihlal etmek suçlamasiyla, Iran'da da en az 3 Amerikan vatandasi casusluk iddiasiyla tutuklu bulunuyor.

Iki ülke arasinda daha önce tutuklu takasi yapilmisti. Son olarak Iran'da tutuklu eski ABD askeri ile ABD'de tutuklu Iranli bilim insani, Haziran 2020'de es zamanli olarak serbest birakilmisti.

Ekim 2020'de ise Iran'da casusluk suçlamasiyla 10 yil hapse mahkum edilen 85 yasindaki Iran-ABD vatandasi Muhammed Bakir Namazi, "insani nedenlerle" serbest birakilarak ülkeden ayrilmisti.

Namazi'nin oglu Siyamek Namazi, casusluk suçundan halihazirda Iran'da hapiste tutuluyor.