Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin: ABD ile daha genis jeopolitik stratejik diyaloga ihtiyaç varIslam Dogru

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin: ABD ile daha genis jeopolitik stratejik diyaloga ihtiyaç varIslam Dogru

NEW YORK (AA) – Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, enerjiden göçe, terörizm ile mücadeleden Ukrayna'daki savasa kadar dünyada karsi karsiya kalinan zorluklarin artik iç içe geçtigini, bu nedenle Türkiye-ABD arasinda daha genis bir jeopolitik stratejik diyaloga ihtiyaç oldugunu söyledi.

Sözcü Kalin, ABD Ticaret Odasi'nda düzenlenen ABD-Türkiye Is Forumu'na katildi.

Konusmasinin basinda Kahramanmaras merkezli yasanan depremlerle ilgili bilgi veren Kalin, söz konusu depremlerin Türkiye tarihinin en kötü, modern tarihin de kaydedilmis en kötü depremlerinden olduguna vurgu yapti.

Kalin, “Simdi yeniden insa etme, normallesme ve iyilesme sürecindeyiz. Uluslararasi toplum çok hizli, çok güçlü bir sekilde yanit verdi. ABD yanit veren ilk ülkelerden biri oldu. Hemen arama kurtarma ekipleri geldi. Ilk olarak Amerikan halki, tabii ki ardindan ABD hükümeti, is dünyasi, STK'lar, itfaiyeciler ve digerleri imdadimiza yetisti. Ve bunun için gerçekten minnettariz.” ifadelerini kullandi.

ABD saglik personelinden hala sahada çalisanlarin oldugunu belirten Kalin, bunlarin depremzedelere yönelik saglik hizmetlerine devam ettigini kaydetti.

Kalin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in depremzedeler için bir yil içinde 200 bin konut yapimi vaadinde bulundugunu da hatirlatarak, “Insanlarin bu noktada her seyden çok ihtiyaç duydugu sey bu.” diye konustu.

Öte yandan, yakin tarihin en kötü dogal afetinden sadece üç ay sonra genel seçimlerin gecikmeden zamaninda yapilabilecek olmasinin da harika bir sey oldugunu belirten Kalin, “Bence bu bizim demokrasimize ve kurumlarimiza duydugumuz güveni, halkimiza olan inancimizi gösteriyor. Bu kadar büyük bir felakete bu kadar yakin baska hiçbir ülkenin seçim yapmaya cesaret edecegini sanmiyorum.” dedi.

-“Daha genis bir jeopolitik stratejik diyaloga ihtiyacimiz var”

Kalin, Türkiye - ABD iliskileri üzerine de degerlendirmelerde bulundu. Iiki ülke arasinda sadece taktiksel degil stratejik bir diyalog olmasi gerektigini belirten Kalin, “Sadece Ukrayna savasi, enerji, Afganistan’daki, Libya’daki veya Akdeniz’deki durumlar için degil, her seyi bir perspektife oturtacak, sadece kendi ülkelerimiz için degil, gezegenin gelecegi konusunda bir aciliyet duygusu ile daha genis bir jeopolitik stratejik diyaloga ihtiyacimiz var.” ifadelerine yer verdi.

Kalin, bu zamanda artik olaylarin hesaplanabilir “kartopu” etkisinden tahmin ve kontrol etmesi zor “kelebek” etkisine dönüstügünü kaydederek, “Çünkü, enerjiden göçe, terörizm ile mücadeleden Ukrayna'daki savasa kadar dünyada bugün karsi karsiya kalinan zorluklar artik iç içe geçmis seklide her seyi etkiliyor, bir olay dünyanin baska yerinde büyük bir etkiye neden olabiliyor.” dedi.

Olaylarin kelebek etkisinin tüm alanlarda bütün dünyada kendisini hissettirdigine isaret eden Kalin, siyasetten is dünyasina, enerjiden siber sektöre kadar, sadece kisa vadeli ilgi alanlarini degil, içinde faaliyet gösterilen tüm baglama degistirdigini kaydetti.

-"Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende degiliz"

Kalin, Türkiye ile ABD iliskileri konusunda degerlendirmelerine devam ederek, “Sunu da söylemeliyim ki Türkiye, maalesef birkaç yildir müttefikligimizin anlami ve gücü söz konusu oldugunda, bir sekilde biraz haksiz, çesitli türden önyargili okumalara maruz kaldi.” dedi.

Bu konuda ilgili taraflarla diyalog kurarak sorunlari asmaya çalistiklarini belirten Kalin, söyle devam etti:

“Sadece bizim pozisyonumuzu muhataplarimiza netlestirmemiz degil, ayni zamanda ülkemizi ve dünyanin geri kalanini güvenli hale getirecek, hepimize yardimci olacak fikirler ve politikalar bulmamiz gerekiyor. Çünkü bunu her zaman söylüyorum ve bunun dogru olduguna inaniyorum ki hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende degiliz, topluluklarimiz ve çocuklarimiz için yaratmak istedigimiz varlik ve refahi paylasana kadar bundan faydalanamayacagiz. Bu yüzden çok çalismak gerekiyor.”

Kalin, Isviçre ve Finlandiya’nin NATO üyeligi konusunda Türkiye’nin tutumu sorusuna da bu iki ülkenin Türkiye’nin güvenlik endiselerini giderecek adimlar atmasi gerektigini vurgulayarak, ayrica ABD’nin F-16 sorunu çözümünü bu konuya baglamasini da “tamamen mantiksiz, kabul edilemez ve verimsiz” olarak niteledi.

Bölgesindeki enerji boru hatlarindan sicak gelismelere kadar Türkiye’nin ana oyuncu konumunda olduguna dikkati çeken Kalin, Türkiye’nin vazgeçilmez bir ülke olarak bölgedeki tüm projelerde hesaba katilmasi gerektigini söyledi.

Kalin, iki ülkenin jeopolitik küresel çikarlari ve ayni zamanda NATO'daki iliskilerin stratejik önemi üzerine ABD’li Kongre üyelerini daha fazla Türkiye’yi ziyaret etmelerini beklediklerini belirterek, ABD’li is dünyasina da iki ülke arasinda ticari hacmi artirmaya çagrisinda bulundu.

“Türkiye’de is dünyasi için dost bir ortam vardir ve yatirim yapan herkes mutlaka bir seyler kazanir.” diyen Kalin, iki ülke arasindaki mevcut 35 milyar dolarlik ticari hacminden memnun olmakla birlikte, bunu hedeflenen 100 milyar dolarlik potansiyele çikarmak istediklerini kaydetti.