Çin'in yeni Basbakani Li'den disa açilmayi sürdürme ve özel sektöre destek mesajiEmre Aytekin

Çin'in yeni Basbakani Li'den disa açilmayi sürdürme ve özel sektöre destek mesajiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de Basbakan seçilen Li Çiang, ülkesinin ekonomide disa açilma politikasini ve özel sektörü desteklemeyi sürdürecegini söyledi.

Li, göreve seçildigi Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Genel Kurulunun kapanis oturumunun ardindan baskent Pekin'de kongrenin yapildigi Büyük Halk Salonu'nda basin toplantisi düzenledi.

Çin'in 1980'li yillardan itibaren izledigi reform ve disa açilma politikasinin ülkenin kalkinmasina olanak sagladigini ve dünya ekonomisine katkida bulundugunu vurgulayan Li, "Dis kosullardaki degisime aldirmadan açilma politikamiza bagli olmayi sürdürecegiz." dedi.

Li, Çin'de is yapan yabanci sirketlerin büyük bölümünün gelecekten umutlu oldugunu, ülkenin hala dis yatirim için çekim merkezi niteligini korudugunu belirterek, "Çin kapilarini daha fazla açacaktir, daha iyi hizmet saglayacaktir. Açik Çin, kalkinmakta olan Çin dünyanin her yerinde yatirimi memnuniyetle karsilayacaktir." ifadesini kullandi.

Parti yöneticisi olarak özel sektörün güçlü oldugu Ciciang ve Ciangsu eyaletleri ile ülkenin en büyük sehri Sanghay'da görev yaptigini hatirlatan Li, Çin'in özel girisimleri desteklemedigi veya baski altina aldigi iddialarinin "abes" oldugunu savundu.

Li, özel sektörün desteklenmesine dair politikanin daim oldugunu, firmalara esit rekabet zemini ve yeni firsatlar yaratmak için ugrastiklarini ifade etti.

- ABD ile iliskiler

ABD ile son dönemde tirmanan gerilimler ve ekonomik iliskilere olasi etkilerine dair soruya yanit veren Li, dis politika konusuna girmek istemedigini ancak Çin Devlet Baskani Si Cinping ile ABD'li mevkidasi Joe Biden'in geçen yil G20 Zirvesi'ndeki yüz yüze görüsmesinde ikili iliskilerin uygun dogrultuya sokulmasi konusunda vardiklari mutabakatin uygulamaya geçirilmesi umudunu dile getirdi.

Li, Çin ile ABD arasindaki ticaretin geçen yil rekor düzeye ulastigina dikkat çekerek, "Ekonomik baglarin koptugu fikri yalnizca tantanadan ibaret. Çin ile ABD'nin isbirligi yapabilecegi çok alan var." diye konustu.

Iki ülkenin ekonomik iliskilerinin birbirine bagli ve karsilikli faydaya dayali oldugunun altini çizen Li, "Baskilamaya çalismak iki tarafa zarar verir." degerlendirmesinde bulundu.

- Partinin iki numarasi, devletin de iki numarasi oldu

Li Çiang, ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Ekim 2022'de yapilan 20. Ulusal Kongresi'nde partinin en üst yönetim organi Daimi Komiteye seçilerek parti protokolünde Genel Sekreter Si'nin ardindan 2. siraya yükselmisti.

Si tarafindan basbakanliga aday gösterilen Li, ÇUHK'un 11 Mart'taki oturumunda tek aday oldugu oylamada, 3 aleyhte ve 8 çekimser oya karsi 2 bin 936 delegenin oyunu alarak seçilmisti.

Ülkenin dogu kiyisindaki ekonomik merkezlerden Ciciang eyaletinde valilik, Caingsu eyaleti ile Sanghay sehrinde parti sekreterligi yapan Li, görev yaptigi yerlerde özel tesebbüsü ve yatirimlari destekleyen yönetici olarak biliniyor.