Çin'den Mogolistan'a "Kusak ve Yol" isbirligini derinlestirme mesajiEmre Aytekin

Çin'den Mogolistan'a "Kusak ve Yol" isbirligini derinlestirme mesajiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin Disisleri Bakani Çin Gang, Pekin'i ziyaret eden Mogol mevkidasi Battsetseg Batmunkh ile yaptigi görüsmede, iki ülke arasinda Kusak ve Yol Girisimi kapsamindaki isbirliginin gelismesini umduklarini belirtti.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Çin Gang, görüsmede, Çin'in, kuzey komsusu Mogolistan ile iliskilerini stratejik ve uzun vadeli bakisla degerlendirdigini vurgulayarak, karsilikli siyasi güvenin daha fazla gelistirilmesi gerektigine isaret etti.

Iki ülkenin kalkinma stratejileri arasinda es güdümün saglanmasi gerektigini belirten Çin Gang, Çin'in "Kusak ve Yol Girisimi" ile Mogolistan'in "Bozkir Koridoru" kapsamindaki projelerde isbirliginin derinlestirilmesini istediklerini dile getirdi.

Mogol Bakan Batmunkh da Çin ile dostane, istikrarli ve kapsayici ortakligi diplomatik öncelik olarak gördüklerini aktararak, Devlet Baskani Si Cinping'in küresel kalkinma, güvenlik ve uygarlik inisiyatiflerini takdir ettiklerini ve desteklediklerini ifade etti.

Taraflar, kum firtinalariyla mücadele ve sürdürülebilir kalkinma alaninda isbirliginin artirilmasi konusunda da mutabakata vardi.

Karalarla çevrili Asya ülkesi Mogolistan, Çin ile Kuzey Asya ve Sibirya arasindaki stratejik konumuyla bölgesel ticaret yollarinin geçis noktasinda bulunuyor. Ülke, "Bozkir Koridoru" ve "Geçis Mogolistan" projeleri ile bu yollar üzerinde ulastirma altyapisini gelistirmeyi hedefliyor.

Çin'in Kusak ve Yol Girisimi, tarihi Ipek Yolu güzergahi üzerinde ulastirma ve altyapi projeleriyle Dogu-Bati ticaretini yeniden canlandirmayi amaçliyor.