TÜRK-IS Genel Baskani Atalay'dan toplu is sözlesmesi açiklamasi:Serdar Açil- "Arzumuz seçim arifesinde bitirebilirsek bitiririz ama arzu ettigimiz rakam olursa bitiririz. Illa seçime kadar bitirecegiz diye bir sey yok, arzu ettigimiz rakami bulursak problem yok" - "1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nü Adana'da kutlayacagiz. Madencilerimiz en önde olacak, miting bitiminde deprem bölgelerine gidecekler"

TÜRK-IS Genel Baskani Atalay'dan toplu is sözlesmesi açiklamasi:Serdar Açil- "Arzumuz seçim arifesinde bitirebilirsek bitiririz ama arzu ettigimiz rakam olursa bitiririz. Illa seçime kadar bitirecegiz diye bir sey yok, arzu ettigimiz rakami bulursak problem yok"
- "1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nü Adana'da kutlayacagiz. Madencilerimiz en önde olacak, miting bitiminde deprem bölgelerine gidecekler"

ANKARA (AA) - TÜRK-IS Genel Baskani Ergün Atalay, 700 binden fazla kamu isçisinin mali ve sosyal haklarinin belirlenecegi Kamu Toplu Is Sözlesmeleri Çerçeve Protokolü'ne iliskin, "Arzumuz seçim arifesinde bitirebilirsek bitiririz ama arzu ettigimiz rakam olursa bitiririz. Illa seçime kadar bitirecegiz diye bir sey yok." dedi.

Atalay, konfederasyon genel merkezinde 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü programi ile 2023 Yili Kamu Toplu Is Sözlesmeleri Çerçeve Protokolü görüsmelerine iliskin basin toplantisi düzenledi.

Kamu toplu is sözlesmesiyle ilgili Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin ile yaptiklari görüsmeler hakkinda bilgi veren Atalay, ücret artisinin yani sira idari maddelerde de anlasmazliklar bulundugunu söyledi.

Farkli alanlarda örgütlü sendikalara mensup isçilerin sorunlarini dile getiren Atalay, söyle devam etti:

"Hem parasal hem de idari maddelerde sikintilarimiz var. Bizim açimizdan ücret kadar önemli olan, kamuda, özellikle taserondan kadroya geçenlerde ikramiyesi 30 gün, 40 gün olan var. Ama kamuda eski isçilerin ikramiyesi 60 gün. Bunu 60 güne tamamlamayla ilgili bir talebimiz var. Önemli taleplerimizden biri. Bu da yaklasik 200 bin arkadasimizi ilgilendiriyor.

Hizmet zammi, mevcut 7 lira. Bununla ilgili de bir talebimiz var. Sosyal yardimlarla ilgili, ek ödeme su anda 2 bin 353 lira. Bununla ilgili talebimiz var. Bize teklif ettikleri; ilk önce 11 bin 500, geçen hafta 12 bin lira ifade ettiler. Dün aksam Sayin Bakan da 12 bin, 12 bin 500 lira gibi bir rakam ifade etti. Bunun disinda taseronla ilgili bizim bir talebimiz var. Taseron meselesinin depremden dolayi çözülmedigini ifade ettiler. Dün aksam da Sayin Bakan, 'Bu konuyla ilgili problem bitti, hemen çözecegiz.' diye ifade etti. Bu da bizim için önemli meselelerden biriydi. Arzumuz 1 Mayis'tan evvel bitirmekti. Su anda gördügüm, yetismesi mümkün degil."

- "Bizim zamanimiz var"

Toplu is sözlesmesinin ana gündemleri oldugunu aktaran Atalay, düsük ücrete 15 bin lira teklif ettiklerini, su anda rakamin 12 bin lira oldugunu, pazarlik sürecinin devam ettigini söyledi.

Daha yüksek ücrete ise yüzde 45 zam ve iyilestirme teklifinde bulunduklarini hatirlatan Atalay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Su anda yüzde 40 noktasindayiz. Bunu kabul etmedigimizi ifade ettik. Bununla ilgili toplumun beklentisi var. Bizim zamanimiz da var. Ilk defa ocak ayinda basladik. Ondan evvel biz temmuz, agustos aylarinda sözlesmeyi bitiriyorduk. Arzumuz seçim arifesinde bitirebilirsek bitiririz ama arzu ettigimiz rakam olursa bitiririz. Illa seçime kadar bitirecegiz diye bir sey yok. Arzu ettigimiz rakami bulursak problem yok. Ama olmazsa biz bu isin içinde olmayiz. Onu da ifade etmek istiyorum. Arzu ettigimiz rakami görmezsek niye bitirelim. Tablo bu."

Grev kararina iliskin taleplere de deginen Atalay, bunun kanuna bagli oldugunu ve yasal süreler bulundugunu belirtti. Atalay, "Grev kararini en erken Yol-Is Sendikasi 17 Mayis'ta alabiliyor. 60 günlük süre var. Temmuz'u buluyor. Bize 'Erken kullan.' diyorlar. Öyle bir yetkimiz yok. Öyle bir imkan olsa aninda aliriz bu kararlari. Ama sürelerimiz var, o süreye gelmedik daha." diye konustu.

14 Mayis seçimlerine deginen Atalay, isçinin Meclis'te temsil edilmesini istediklerini söyledi. Atalay, "15 gün sonra seçim var. 5-6 isçinin oraya girecegini sanmiyorum. Meclis'te isçi yoksa kim anlatacak benim derdimi, kim söyleyecek? Biz bu ülkenin yüzde 65'iyiz." dedi.

- 1 Mayis mitingi Adana'da

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nü Adana'da kutlayacaklarini belirten Atalay, mitingin ardindan depremden etkilenen illere tirlarla yardim malzemesi gönderilecegini ifade etti.

Etkinlikte arama kurtarma çalismalarina katilan madencilerin de bulunacagini dile getiren Atalay, "Madencilerimiz en önde olacak. Onlar da miting bitiminde deprem bölgelerine gidecekler. Kurtarma ekibi nerede çalismissa, buralari ziyaret edecekler." dedi.

"Isveren tarafiyla tekrar görüseceksiniz. Onlarin ilk teklifi 11 bin 500 taban ücret ve yüzde 30 zam seklinde olmustu. Onlarla yeni bir rakam konusulacak mi?" sorusuna Ergün Atalay, "Bizim talebimiz 15 bin. Bu bir pazarlik. Biz 15 dedik, onlar su anda 12 verdiler. Yukarisini yüzde 45 arti refah payi olarak söyledik, orada da 30'du, 40 verdiler. Biz kendilerine rakamlarin talebimizi karsilamadigini ifade ettik. Sayin Bakan, çagirip konusuruz diye ifade etti." yanitini verdi.

"Masada su rakam olursa otururuz diyeceginiz rakami açiklar misiniz?" sorusu üzerine Atalay, kafalarinda bir rakam bulundugunu, bunu da tekliflerinde ifade ettiklerini söyledi.