Biden, Netanyahu ile Israil-Filistin çatismalarinin azaltilmasina yönelik toplantiyi görüstüKasim Ileri

Biden, Netanyahu ile Israil-Filistin çatismalarinin azaltilmasina yönelik toplantiyi görüstüKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Baskani Joe Biden'in, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile telefonda yaptigi görüsmede, Filistin ile Israil arasindaki çatismalari azaltmak üzere Misir’in Sarm es-Seyh kentinde Israil, Filistin, Misir, Ürdün ve ABD yetkilileri arasinda yapilan toplantiyi memnuniyetle karsiladigini bildirdigi aktarildi.

Görüsmeye iliskin Beyaz Saray’dan yapilan yazili açiklamada, “Baskan, taraflarin acil isbirligi yaparak güvenlik koordinasyonunu artirmalari, tüm terör eylemlerini kinamalari ve iki devletli çözümün sürdürülebilirligini saglamalari gerektigini vurguladi.” Ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, Biden’in, Netanyahu’ya demokratik degerlerin ABD-Israil iliskilerinin önemli bir unsurunu olusturdugunu ve demokratik toplumlarin gerçek denge ve denetimlerle güçlendirildigini, temel degisikliklerin genis tabanli halk destegiyle yapilmasi gerektigini belirttigi kaydedildi.

Biden’in Israil’de bu temel prensiplerle uyumlu olarak önerilen yargi reformlari konusunda uzlasi saglama çabalarini destekledigini de ifade ettigi belirtilen açiklamada, “Biden, Israil'in güvenligine olan bagliligini ve Iran’dan gelen tüm tehditlere karsi ulusal güvenlik ekipleri arasindaki isbirligini yineledi. Iki lider önümüzdeki haftalarda düzenli olarak temas halinde olmayi da kararlastirdi.” denildi.

Misir, Filistin, Israil, Ürdün ve ABD'den üst düzey siyasi ve güvenlik yetkilileri Sarm es-Seyh'te bir araya gelmisti.

Israil-Filistin geriliminin azaltilmasi için düzenlenen güvenlik zirvesinde, Filistin topraklarinda sükunetin saglanmasinin gerekliligi vurgulanmisti. ???????