Israil'de hükümetin yargi düzenlemesine karsi çikan bassavciya 42 eski yargi mensubundan destekÇagri Kosak

Israil'de hükümetin yargi düzenlemesine karsi çikan bassavciya 42 eski yargi mensubundan destekÇagri Kosak

ISTANBUL (AA) - Israil'de aralarinda eski bassavcilarin da yer aldigi 42 eski yargi mensubu, Binyamin Netanyahu basbakanligindaki asiri sagci hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemesini elestiren Bassavcisi Gali Baharav-Miara'ya desteklerini açikladi.

Aralarinda eski bassavcilarin da yer aldigi bakanlik, çesitli devlet kurumlari ve polise hukuki danismanlik yapmis 42 eski yargi mensubunun imzaladigi mektupta, hükümetin yasal düzenlemesinin "Israil'de bir rejim darbesine ve adalet sisteminin zayiflamasina yol açacagi" uyarisi yapildi.

Mektupta, "hükümetin darbe uyarinca hareket ederek, darbeyi ileri noktalara tasimak istedigi" ve Bassavci'nin "uyarilarini ve konumunu dikkate almadigi" seklinde Baharav-Miara'ya destek verildi.

Netanyahu basbakanligindaki asiri sagci hükümetin siyaseten "yanlis bir yolda oldugu" belirtilen mektupta, Netanyahu koalisyonu içindeki isimlerin Bassavci'nin görevden alinmasi yönündeki çagrilari üzerine "Siz ve çalisanlariniz isinizi yaptiginiz ve yasal prensiplere bagli kaldiginiz için görevden alinmaniz yönünde yapilan çagrilar, artik görmezden gelinemez." ifadeleri kullanildi.

- Netanyahu hükümetinin "yargi düzenlemesi"

Israil'de on binlerce kisinin, basta Tel Aviv olmak üzere farkli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi ve sag politikalarina karsi sürdürdügü kitlesel gösteriler 10 haftayi geride birakti.

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi merci olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin elinden alinacagini belirtmisti.

Israil Bassavcisi Gali Baharav-Miara, hükümetin yargi düzenlemesine karsi itirazlarini yazili olarak iletmis, "güçler ayriligi, yarginin bagimsizligi ve bireysel haklarin korunmasi"na iliskin kaygilari oldugunu paylasmisti.

Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi Israil'de 10 haftadir on binlerden yüzbinlere varan Israillinin katildigi kitlesel protesto gösterileri yapiliyor.