Ingiliz milletvekillerinden, Assange'in ABD'ye iade islemlerinin durdurulmasi çagrisiZuhal Demirci

Ingiliz milletvekillerinden, Assange'in ABD'ye iade islemlerinin durdurulmasi çagrisiZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere'de alti partiden çok sayida parlamenter, bagimsiz milletvekili ve Lordlar Kamarasi üyesi, ABD Adalet Bakani Merrick Garland'a yazdiklari mektupta, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange aleyhindeki iade islemlerinin durdurulmasi çagrisinda bulundu.

Ingiltere'de 30'u askin parlamenter, bagimsiz milletvekili ve Lordlar Kamarasi üyesinin, Amerikali Bakan Garland'a yazdiklari mektupta, 11 Nisan'in, Assange'in, ABD'ye iadesine iliskin karari bekledigi Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde tutuklu bulunmasinin dördüncü yil dönümü oldugu hatirlatildi.

Mektupta, Assange'in iade kararinin gazetecilik üzerinde dehset verici bir etki yaratacagi ve diger gazeteciler ile medya kuruluslari için tehlikeli bir emsal teskil edecegi uyarisinda bulunuldu.

Ayrica bunun, ABD'nin ifade özgürlügü ve hukukun üstünlügü konusundaki itibarini zedeleyeceginin alti çizilen mektupta, Assange'a yönelik iade islemlerinin durdurulmasi ve Assange'in vatandasi oldugu Avustralya'ya dönmesine izin verilmesi çagrisi yapildi.

Ingiliz milletvekillerine, ABD, Avustralya, Meksika ve Brezilya'dan milletvekilleri de destek vererek Assange'in iade islemlerin durdurulmasini talep etti.

- Assange'in dava süreci

Assange'in kurdugu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da isledigi suçlari da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayimlamisti.

The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El Pais ve New York Times da "Cablegate" adi altinda bu belgeleri kamuoyuna sunmustu.

Assange, Haziran 2012'de sigindigi Ekvador'un Londra Büyükelçiliginden 11 Nisan 2019'da çikarilarak gözaltina alinmis ve "kefaletle serbest birakilma sartlarini ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmustu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'in iade talebi çerçevesinde cezasini tamamladiktan sonra da tutuklu kalmasina karar vermisti.

Durusmalarin ardindan 4 Ocak 2021'de Assange'in intihar riskinin yüksek olmasi ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulmasi, özellikle de istihbarat toplulugunun kendisine düsman olmasi nedeniyle "gerçek bir risk altinda" oldugu savunularak ABD'nin iade talebi reddedilmisti.

ABD, karara itiraz ederek WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacagi ve hapis cezasini Avustralya'da çekebilecegi taahhüdünde bulunmustu.

Yüksek Mahkeme 10 Aralik 2021'de, verilen teminatlari yeterli bularak alt mahkemenin kararini bozmus ve Assange'in ABD'ye iade edilebilecegine hükmetmisti.

Bunun üzerine Assange'in savunma ekibi, davayi Yargitaya tasimak için Yüksek Mahkemeye izin basvurusunda bulunmus ancak 14 Mart 2022'de basvuru reddedilmisti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle Içisleri Bakani Priti Patel 17 Haziran'da Assange'in ABD'ye iade edilmesi kararini imzalamisti.

Assange'in avukatlari da 1 Temmuz 2022'de karara iliskin Yüksek Mahkemeye itiraz basvurusunda bulunmustu.