Biden, AUKUS ittifakinin Hint-Pasifik bölgesindeki istikrari koruyacagini belirttiMücahit Oktay

Biden, AUKUS ittifakinin Hint-Pasifik bölgesindeki istikrari koruyacagini belirttiMücahit Oktay

WASHINGTON (AA) - ABD Baskani Joe Biden, California'da'daki deniz üssünde yaptigi konusmada, Avustralya'nin nükleer enerjiyle çalisan denizaltilar (SSN-AUKUS) edinmesiyle, "Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarin korunacagini" söyledi.

Biden, San Diego'daki Point Loma Deniz Üssü'nde nükleer denizalti gemisi SSN-Missouri'nin önünde, Avustralya Basbakani Anthony Albanese ve Ingiltere Basbakani Rishi Sunak ile birlikte poz verirken, "ABD, Hint-Pasifik'te on yillardir bölgedeki uluslarin muazzam yarari için istikrari korumustur. Demokrasilerin nasil kendi güvenligimizi ve refahimizi saglayabilecegini bir kez daha gösteriyoruz. Sadece bizim için degil, tüm dünya için." ifadelerini kullandi.

ABD Baskani, Avustralya'nin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve nükleer denizaltilarda kullanilan teknolojinin paylasilmasini içeren AUKUS Anlasmasi kapsaminda yaptigi konusmada, "Avustralya ve Birlesik Krallik, Amerika'nin en yigit ve yetenekli müttefiklerinden ikisi. Ortak degerlerimiz ve daha barisçil ve müreffeh bir gelecek için ortak vizyonumuz, bizi tüm Atlantik ve Pasifik'te birlestiriyor." sözlerine yer verdi.

Biden, AUKUS kapsaminda Avustralya'nin konvansiyonel silahli nükleer enerji denizalti kapasitesinin gelistirilecegini ve öncelikli hedefinin "Hizla degisen küresel dinamiklerin ortasinda Hint-Pasifik'te istikrari artirmak" oldugunu belirtti.

ABD Baskani, Çin ile gerilimin arttigi ve Rusya-Ukrayna savasinin devam ettigi bir dönemde, AUKUS ittifakinin ayrintilarina ve isleyecek sürece dair bilgiler paylasti.

- AUKUS anlasmasi

ABD, Ingiltere ve Avustralya arasinda 2021'de nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören "AUKUS" anlasmasi imzalanmisti.

Üç ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" güvenlik anlasmasi kapsaminda Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

AUKUS'un ardindan Avustralya, "nükleer güce" ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke olarak kayitlara geçecek.

- AUKUS Fransa ile gerilime neden olmustu

Diger taraftan, Avustralya, 2016'da Fransiz Naval Group ile imzaladigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltinin yapimini öngören 90 milyar Avustralya dolari tutarindaki sözlesmeyi Eylül 2021'de iptal etmisti.

Sözlesmenin iptali Fransa ile Avustralya arasinda krize yol açmis, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmisti.

Dönemin Avustralya Basbakani Scott Morrison, anlasmanin iptali hakkinda Avustralya'nin Fransa'yi önceden bilgilendirdigini belirtmisti. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ise Morrison'un yalan söyledigini iddia etmisti.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien ise "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.