ABD ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde yüzde 1,1 büyüdüDilara Zengin Okay- Yilin ilk çeyreginde beklenenden az büyüme kaydeden ABD ekonomisinin, yüzde 2 büyümesi tahmin ediliyordu

ABD ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde yüzde 1,1 büyüdüDilara Zengin Okay- Yilin ilk çeyreginde beklenenden az büyüme kaydeden ABD ekonomisinin, yüzde 2 büyümesi tahmin ediliyordu

WASHINGTON (AA) - ABD ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde yüzde 1,1 ile beklenenden az büyüdü.

ABD Ticaret Bakanligi, ocak-mart dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasila (GSYH) öncü verilerini açikladi.

Buna göre, ABD'de GSYH, bu yilin ilk çeyreginde yilliklandirilmis olarak yüzde 1,1 artti.

Beklenenden az büyüme kaydeden ABD ekonomisinin, söz konusu dönemde yüzde 2 büyümesi tahmin ediliyordu.

Ülke ekonomisi, 2022'in son çeyreginde yüzde 2,6 büyürken, geçen yilin genelinde yüzde 2,1'lik büyüme performansi göstermisti.

ABD ekonomisinin yilin ilk çeyregindeki büyümesinde, tüketici harcamalari, ihracat, federal kamu harcamalari, eyalet ve yerel kamu harcamalari ile konut disi sabit yatirimlardaki artis etkili oldu. Ayni dönemde özel stok yatirimlari ve konut sabit yatirimlarinda ise azalis kaydedildi.

Yilin ilk çeyreginde kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi yüzde 4,2 artis kaydetti. Beklentiler, kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 0,5 artmasi yönündeydi. Kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi, geçen yilin son çeyreginde yüzde 3,7 artmisti.

Gida ve enerji harcamalarinin hesaplama disi tutuldugu çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi de ayni dönemde yüzde 4,9 artti. Piyasa beklentileri çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 4,7 artmasi yönündeydi. Çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi geçen yilin son çeyreginde yüzde 4,4'lük artis kaydetmisti.