ABD: Iran, Marshall Adalari bandirali petrol tankerine Umman Körfezi'nde el koyduKasim Ileri

ABD: Iran, Marshall Adalari bandirali petrol tankerine Umman Körfezi'nde el koyduKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Donanmasi, Iran Devrim Muhafizlari Ordusunun (DMO) Umman Körfezi'nde Marshall Adalari bandirali petrol tankerine el koydugunu açikladi.

Donanmadan yapilan yazili açiklamada, “27 Nisan'da yerel saatle 13.15 civarinda Marshall Adalari bandirali 'Advantage Sweet' adli petrol tankeri, uluslararasi sularda seyrederken Iran Islam Devrim Muhafizlari Deniz Kuvvetleri tarafindan ele geçirildi.” ifadesi kullanildi.

Açiklamada, petrol tankerinin yardim çagrisi yayimladigi ve ABD’nin Orta Dogu’da görevli 5’inci Filosu'nun durumu izledigi bildirildi.

Iran'in bu eyleminin uluslararasi hukuka aykiri oldugu, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar verdigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

“Iran hükümeti, petrol tankerini derhal serbest birakmalidir. Iran'in bölgesel sulardaki gemilere yönelik sürekli tacizi ve seyir haklarina müdahalesi, deniz güvenligi ve küresel ekonomi için bir tehdittir. Son iki yilda Iran, en az bes ticari gemiyi Orta Dogu sularinda hukuka aykiri sekilde ele geçirdi.”