"Cumhuriyet'in 100. Yilinda Türk Kadini" fotograf yarismasi sonuçlandiSerdar Açil- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik: - "Cumhuriyet'imizin 100. yilinda milletimize yeni bir hafiza hediye etmeye çalistik"

"Cumhuriyet'in 100. Yilinda Türk Kadini" fotograf yarismasi sonuçlandiSerdar Açil- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik:
- "Cumhuriyet'imizin 100. yilinda milletimize yeni bir hafiza hediye etmeye çalistik"

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginca düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. Yilinda Türk Kadini" fotograf yarismasi sonuçlandi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, 9 Ocak'ta baslatilan yarisma, yasamin her alaninda kadinin yerini ve gücünü fotograflarla ortaya koydu. 3 binin üzerinde fotografin katildigi yarismada sagliktan egitime, sanattan spora birçok farkli alanda modern ve çagdas Türkiye'nin mimari kadinlarin oldugu fotograflarin yani sira kültürel mirasin izlerini tasiyan kadinlarin yer aldigi kareler de ödüllere damga vurdu.

- "Fotograflar üzerinden toplumsal bellek insa edildi"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, geçen 100 yilda olusan görsel hafizada en önemli yeri fotograflarin tuttugunu vurguladi.

Fotograflar üzerinden toplumsal bellek insa edildigini belirten Yanik, "Türkiye Foto Muhabirleri Dernegi, 1985'ten bu yana çok önemli bir bellek insa ediyor. Bu kapsamda Cumhuriyet'imizin 100. yilinda Türkiye Foto Muhabirleri Dernegi ile birlikte milletimize yeni bir hafiza hediye etmeye çalistik." degerlendirmesinde bulundu.

Yanik, yarismanin hem fotograf sanatinin desteklenmesi hem de Türk kadininin sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerde basarilarinin ortaya konmasi açisindan önemli oldugunu belirterek, "Hem dernek yönetimine hem de katilimcilara ayri ayri tesekkür ediyorum. Ödül sahiplerini de tebrik ediyorum." ifadelerini kullandi.

- Ödül alan fotograflar sergilenecek

Yarismaya 420 fotografçi, 3 bin 59 kare fotografla katildi.

Yarismada birinciligi, Kovid-19 salgini sirasinda koronavirüse yakalanan annelerin bebekleriyle ilgilenen hemsire Ece Özcan'in yer aldigi fotografiyla Ugur Yildirim kazandi.

Genç Kadinlar Eskrim Kiliç Milli Takim kaptani Nisanur Erbil'in portresiyle Selahattin Sönmez'in ikinci oldugu yarismada, Izmir Güzelyali Köprüsü'nde spor yapan kadin fotografiyla Mehmet Yilmaz üçüncülügü elde etti.

Kadin polisler karesiyle Ozan Güzelce, dansçi Ela Sahin karesiyle Muzaffer Murat Ilhan, Türkiye'nin tek kadin nalbandi Seyma Kalkan karesiyle Deniz Kalayci, sanatçi Deniz Sagdiç karesiyle Erdem Sahin ve milli voleybolcu Eda Erdem'in sevinç karesiyle Mert Bülent Uçma yarismada mansiyon aldi.

Müzisyen Dilan Lutfunsa karesiyle Murat Bakmaz, heykel boyama yapan genç bir kadin karesiyle Songül Geyik, ögretmen Melike Taskin ve hali dokumaciligi yapan Günes Tunç kareleriyle Ufuk Turpcan ise etkilesim ödüllerinin sahibi oldu.

Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ödül töreni düzenlenmeyen yarismada yer alan fotograflarin daha sonra açiklanacak tarihlerde, farkli yerlerde sergilenmesi planlaniyor.