Merkez Bankasi, bazi ihtiyaç kredilerinde menkul kiymet tesisi karari aldiMurat Aslan

Merkez Bankasi, bazi ihtiyaç kredilerinde menkul kiymet tesisi karari aldiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), kredi karti belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi karti vasitasiyla yapilan nakit çekim ve kuyum harcamalarinin kredi türüne yüzde 30 oraninda menkul kiymet tesisine tabi olmasini kararlastirdi.

Bankalardan edinilen bilgiye göre, TCMB, belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarinda nakit çekim ve kuyum harcamalari için düzenlemeye gitti.

Buna göre, menkul kiymet tesisi uygulamasi kapsaminda, müsteri bazinda kredi karti limiti belirli bir tutarin üzerinde olanlar için bireysel kredi kartlari vasitasiyla yapilan nakit çekimi ve kuyum harcamalarinin kredi türüne göre yüzde 30 oraninda menkul kiymet tesisine tabi olmasina ve bugün itibariyla uygulamaya alinmasina karar verildi.

Kredi türüne göre menkul kiymet tesisine tabi olan ticari nitelikli krediler için getirilen kredi büyümesine göre menkul kiymet tesisi uygulamasinin kapsami genisletilerek diger ticari nitelikli krediler ile tüketici kredileri de dahil edilmis oldu.

Belirlenen kredi türleri bazinda ayri ayri olmak üzere bir önceki hesaplama tarihine göre büyüme oranlarinin yüzde 3'ün üzerinde olmasi halinde bu orani asan kredi tutari kadar menkul kiymetin bir yil boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi. Söz konusu degisiklik, 26 Mayis hesaplama tarihinde ve 28 Mayis hesaplama tarihine göre hesaplanan büyüme oranindan itibaren geçerli olacak.

Dönüsüm oranina göre menkul kiymet tesisi uygulamasinda mevcut olmayan ancak fiziki altin karsiligi açilan dönüsüm hesaplarinin da pay kismina dahil edilmesine karar verilirken, payda kisminda ise TCMB tarafindan yayimlanan tebligler kapsaminda 31 Mart itibariyla dönüsümü yapilabilecek mevcut ABD dolari, avro, Ingiliz sterlini ve altin cinsinden yabanci para mevduat/katilim fonu hesabi bakiyeleri dikkate alinacak.

Ayrica, Teblig'in Geçici 9'uncu maddesi kapsaminda dikkate alinan yabanci para mevduat/katilim fonundan yurt disi bankalar mevduati/katilim fonunun hariç tutulmasina karar verilirken, söz konusu degisiklik 26 Mayis hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.