Alternatif Bank "Erisilebilir Bankacilik Terimleri Sözlügü" projesini hayata geçirdiYunus Türk- Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür: - "Sundugumuz tüm hizmetlerin herkes tarafindan esitlik çerçevesinde kolaylikla ulasilabilmesini öncelikli hedefimiz kabul ediyoruz"

Alternatif Bank "Erisilebilir Bankacilik Terimleri Sözlügü" projesini hayata geçirdiYunus Türk- Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür:
- "Sundugumuz tüm hizmetlerin herkes tarafindan esitlik çerçevesinde kolaylikla ulasilabilmesini öncelikli hedefimiz kabul ediyoruz"

ISTANBUL (AA) - Alternatif Bank, Türkiye’de ve bankacilik sektöründe bir ilk olan "Erisilebilir Bankacilik Terimleri Sözlügü" projesini hayata geçirdi.

Alternatif Bank açiklamasina göre, banka, Toplumsal Haklar ve Arastirma Dernegi (TOHAD) ve Isitme Engelliler ve Aileleri Dernegi (IED) ile isbirligi içinde yürüttügü projeyle, günlük hayatta en sik kullanilan bankacilik terimlerini, isaret dili, sesli betimleme ve sadelestirilmis metin destegiyle anlattigi kisa videolardan olusan bir içerik serisi haline getiriyor.

Basta isitme engelliler, yaslilar ve düsük finansal okuryazarliga sahip kisiler olmak üzere, toplumda bankacilik terimlerini anlamada yasanan zorluklardan yola çikarak tasarlanan içerik serisinin ilk etabinda en sik kullanilan 28 temel terim için özel videolar üretildi. Projenin kisa bir süre içinde 100’ün üzerinde bankacilik terimini kapsayan bir video kütüphane haline dönüsmesi planlaniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, Alternatif Bank olarak kurum kültürlerinin temel unsurlarindan birinin "insan odaklilik" oldugunu ifade etti.

Gür, "Sundugumuz tüm hizmetlerin herkes tarafindan esitlik çerçevesinde kolaylikla ulasilabilmesini öncelikli hedefimiz kabul ediyoruz. Bu anlayistan hareketle, engelli bireylerin bankacilik hizmetlerinden esit sekilde yararlanabilmesi için, sektörümüze örnek olacak bir yola çiktik ve Engelsiz Bankacilik yaklasimiyla bir dizi uygulamayi hayata geçirdik. Bu kapsamda en yenilikçi projelerimizden biri de üniversite ögrencilerine yönelik düzenledigimiz Engelsiz Bankacilik Ideathonlarinin degerli bir çiktisi olan Erisilebilir Bankacilik Terimleri Sözlügü oldu." ifadelerini kullandi.

Isitme engelliler basta olmak üzere, toplumun önemli bir kisminin bankacilik terimlerini anlamada zorluklar yasadigini kaydeden Gür, "Bunun arkasinda düsük finansal okuryazarlik kadar, pek çok bankacilik teriminin ne yazik ki Türk isaret dilinde tam bir karsiliginin bulunmamasi ya da henüz tercüme edilmemis olmasi yatiyor. Bu sorunu çözmek için gerçeklestirdigimiz çalismamizla finansal kapsayicilik adina önemli bir adim attigimiza inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- "Amacimiz sektörümüzde bir zihniyet degisimine öncü olabilmek"

Alternatif Bank Kurumsal Iletisim Müdürü Levent Ulusoy ise yogun bir hazirlik süreci gerektiren projeye günlük hayatta en sik kullanilan bankacilik terimlerini belirleyerek basladiklarini ifade etti.

Ulusoy, "Bu terimleri isaret dili uzmanlari, akademisyen ve STK temsilcilerinden olusan kiymetli bir ekibin katkilariyla, isaret dili, sesli betimleme ve sadelestirilmis metinler kullanarak kisa video içerikler haline getirdik. Bu sayede basta isitme engelliler olmak üzere, farkli engel gruplarinin kolaylikla anlayabilecegi bir içerik havuzu olusturduk. Geçen yil 6 terim ile pilot olarak basladigimiz projede su anda 28 terime ulastik.

Bu seriyi kisa süre içinde 100’den fazla terimle zenginlestirerek, finansal kapsayiciliga hizmet eden ve herkesin kullanimina açik bir sözlük haline getirecegiz. Amacimiz Engelsiz Bankacilik alaninda sadece kurallari uygulayan bir kurum olmakla yetinmeyip, sektörümüzde bir zihniyet degisimine öncü olabilmek. Bunun için de üzerimize düseni yapmaya devam edecegiz.” açiklamasinda bulundu.