Türk Kardiyoloji Dernegi, "Kalp Yetersizligine Blok, Hayata 3 Sayi" etkinligi düzenlediMuhammet Emin Horuz- TKD Kalp Yetersizligi Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Ahmet Çelik:- "Kalp yetersizligi olan hastalar için birçok tedavi seçenegi bulunmaktadir. Geldigimiz noktada kalp yetersizligi olan hastanin durumunun ciddiyetine göre ilaç tedavisinden kalp destek cihazlarina ve nakile kadar birçok imkandan faydalanabiliyoruz"- Türk Kardiyoloji Dernegi Gelecek Baskani Prof. Dr. Muzaffer Degertekin:-
ISTANBUL (AA) - Türk Kardiyoloji Dernegi (TKD), tüm dünyada hizla artan kalp yetersizligine dikkati çekmek amaciyla oyuncu Sarp Apak ve eski basketbol oyuncusu Serdar Çaglan'in da katilimi ile "Kalp Yetersizligine Blok, Hayata 3 Sayi" etkinligi düzenledi.
AstraZeneca Türkiye ve Roche Diagnostik Türkiye'nin kosulsuz destegiyle düzenlenen etkinlikte, TKD Kalp Yetersizligi Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Ahmet Çelik ve Türk Kardiyoloji Dernegi Gelecek Baskani Prof. Dr. Muzaffer Degertekin hastalikla ilgili degerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Çelik, kalp yetersizliginin farmakolojik tedavisi konusunda 20'nci yüzyildan itibaren önemli gelismeler kaydedildigini, modern ilaç tedavilerine sürekli yenilerinin eklenmeye baslandigini söyledi.
Çelik, "Ilaç tedavilerinin yani sira cihaz ve cerrahi tedavi seçenekleri konusunda da buluslar hizlanmis, kalp destek cihazlari 1966'dan itibaren ileri evre kalp yetersizligi hastalarina takilmaya baslanmistir. Kalp nakilleri ise 1967'den beri ülkemiz dahil birçok ülkede yapilmaktadir." diye konustu.
- "Türkiye'de kalp yetersizligine yakalanma yasi daha genç"
Türkiye'de kalp rahatsizligi görülme sikligina iliskin olarak Çelik, "Türkiye'deki kalp yetersizligi görülme sikligi batili ülkelerin çogu ile benzer olmakla birlikte ortalama kalp yetersizligine yakalanma yasi daha gençtir. Türkiye'de bati ülkelerinden farkli olarak kadinlarda kalp yetersizligi görülme orani erkeklerden biraz daha yüksektir. Çocukluk çagindan itibaren her yasta görülmekle birlikte ülkemizde en sik görüldügü yas grubu 70 yas üzeri popülasyondur." bilgisini verdi.
Prof. Dr. Çelik, kalp yetersizligi olan hastalarda birçok baska hastaligin da eslik edebilecegini vurgulayarak, Türkiye'de kalp yetersizligi hastalarinda en sik birlikte görülen hastaliklari, hipertansiyon, kalp damar hastaliklari, dislipidemi, anksiyete, diyabet, KOAH (kronik obstrüktif akciger hastaligi), anemi, atriyal fibrilasyon, demir eksikligi, depresyon, hipotiroidizm ve kronik böbrek yetersizligi olarak siraladi.
- Kalp yetersizliginin belirtileri ve tedavi yöntemleri
Kalp yetersizliginin baslica belirtilerine ve tedavi yönetmelerine de deginen Çelik, nefes darligi, vücutta sislik, halsizlik ve efor kapasitesinde azalmalarin hastaligin belirtileri olabilecegini anlatti.
Prof. Dr. Çelik, kalp yetersizligine yol açan nedenler arasinda koroner arter hastaligi, hipertansiyon, diyabet, kalp kapakçik hastaliklari, enfeksiyonlar, genetik etkenler ve kalbe yan etkide bulunan ilaçlara maruziyetin sayilabilecegine vurgu yaparak, sözlerini söyle sürdürdü:
"Kalp yetersizligi olan hastalar için birçok tedavi seçenegi bulunmaktadir. Geldigimiz noktada kalp yetersizligi olan hastanin durumunun ciddiyetine göre ilaç tedavisinden kalp destek cihazlarina ve nakile kadar birçok imkandan faydalanabiliyoruz. Kalp yetersizliginden dolayi artmis olan ölüm riskini azaltan, hastaligin kötü ve olumsuz olan seyrini yavaslatabilen, bazen de iyi yönde degistirebilen birçok ilaç tedavisinin yani sira kalp yetersizliginde ani ölümlere neden olan ritim bozukluklarini sok verip düzelten ve kalbin yeniden senkronize bir sekilde çalismasini saglayan kalp pilleri mevcuttur. Agirlasmis ve ileri kalp yetersizligi olan insanlarda da kalp destek cihazlari, yapay kalp ve kalp nakli devreye girmektedir. Ülkemizde bu tedavilerin hemen hepsi yapilabilmektedir."
Kalp yetersizligini tedavi edebilmekten daha da degerli olanin hastaligin henüz baslamadan önlemini alabilmek olduguna isaret eden Çelik, "Kalp yetersizligi ile sik görülen hastaliklari ve kalp yetersizligine neden olan muhtemel hastaliklari olan bireylerin bu hastaliklari ile ilgili etkin ve düzenli bir tedavi almalari halinde kalp yetersizligine yakalanma olasiliklarinin düsecegi asikardir. Dolayisiyla kalp yetersizligi ile mücadele ilk olarak kalp yetersizligi olmayan fakat diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastaligi gibi kalp yetersizligine yol açan hastaliklari olan kisileri iyi tedavi etmekle baslamalidir. Kalp yetersizligi ile mücadelenin ana hedefi buraya kaydirilmalidir." diye konustu.
-"Bu hastaliga yakalanmamak çok önemli"
Etkinlikle birlikte toplumda kalp yetersizligi konusundaki bilincin artirilmasinin hedeflendigini belirten Çelik, hem toplumda hem de hekimlerde, saglik çalisanlarinda kalp yetersizligi farkindaligi olusturmak istediklerini, bu hastaliga yakalanmamanin çok önemli oldugunu, yakalanilmasi halinde de çok tedavi seçeneginin bulundugunu kaydetti.
Çelik, hastaligin çocuklardan yaslilara her yas grubunda görülebildigine dikkati çekerek, enfeksiyonlardan korunmanin tüm yas gruplari için çok önemli oldugunu, bazen ciddi bir enfeksiyonun kalp yetersizligine sebep olabildigini vurguladi.
- "Tüm dünyada çig gibi büyüyen bir hastalik"
Türk Kardiyoloji Dernegi Gelecek Baskani Prof. Dr. Muzaffer Degertekin de kalp yetersizliginin hayat boyu tedavi gereksinimi, sik hastaneye yatma ihtiyaci, çoklu ilaç tedavi gereksinimi, komplike ve pahali cihaz tedavisi uygulamalari nedeniyle hasta, hasta yakinlari, saglik çalisanlari ve de saglik ekonomisi üzerine çok büyük yük getirdigini söyledi.
Bundan dolayi tüm dünyada ve Türkiye'de kalp yetersizligiyle mücadele için acil eylem planlarinin uygulanmasinin büyük önem tasidigina isaret eden Degertekin, sunlari kaydetti:
"Çünkü tüm dünyada çig gibi büyüyen bir hastalik olan kalp yetersizligi hem gelismis hem de gelisen ülkelerde giderek artmaktadir. TKD olarak biz de her yil Avrupa ile es zamanli olarak ülkemizde aktiviteler düzenleyerek bu hastalik ile ilgili hem farkindaligi artirmak hem de hasta, hasta yakinlari ve saglik çalisanlarini bu konuda bilgilendirmek için var gücümüz ile çalisiyoruz. Kalp yetersizligi gelisimini engellemek, gelismisse ilerlemesini yavaslatmak ve ileri olgularda yasam süresini uzatip yasam kalitesini yükseltmek ve bu hastalik ile mücadele etmek için üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmeye devam edecegiz."
-"Bu etkinliklerin çok fazla önemi var"
Etkinlige katilan oyuncu Apak da kalp yetersizliginin çok önemli bir konu olduguna dikkati çekerek, sürekli egzersiz yaptigini ve düzgün beslenmeye özen gösterdigini söyledi.
Apak, söz konusu etkinligin toplumdaki bilinci artirmak açisindan faydali oldugunu belirterek, "Burada olmak çok güzel. Bu tip etkinliklerin çok fazla önemi var. Bence geleneksel hale gelmeli, vatandasin daha fazla dahil olabilecegi sekilde bu is büyüyerek devam etmeli." ifadelerini kullandi.
- "Kalp Yetersizligi Haftasi"
Toplantida edinilen bilgilere göre, hastaneye basvuran her 2 hastadan 1'inin sonraki 5 yil içinde yasamini yitirdigi kalp yetersizligi, ayni zamanda 65 yas üstü kisilerde en sik hastaneye yatis nedeni olarak saptaniyor.
Bu gerçege dikkati çekmek amaciyla TKD her yil Türkiye'de mayis ayinin ilk haftasinda, "Kalp Yetersizligi Haftasi" kapsaminda etkinlikler düzenliyor.
Dernek bu etkinliklerde kalp yetersizliginde farkindalik olusturmak adina hastalikla ilgili güncel veri ve tedavi yöntemlerini kamuoyu ile paylasiyor.