Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Diyarbakir GAMER'de konustu:Hülya Ömür Uylas- "(Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani'nin ziyareti) Dünyada dengeleri degistirecek lojistik koridor konusunda kendileriyle daha önce görüsmeler gerçeklestirmistik. Hükümetler düzeyinde Cumhurbaskani'mizin liderliginde, yeni bir Ipek Yolu'nun temelleri atiliyor" - "Basra Körfezi ile Bagdat'tan ülkemizin sinirlarina kadar uzanan 1200 kilometre uzunlugunda bir demir yolu, otoyol ve Faw Limani ile Türki

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Diyarbakir GAMER'de konustu:Hülya Ömür Uylas- "(Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani'nin ziyareti) Dünyada dengeleri degistirecek lojistik koridor konusunda kendileriyle daha önce görüsmeler gerçeklestirmistik. Hükümetler düzeyinde Cumhurbaskani'mizin liderliginde, yeni bir Ipek Yolu'nun temelleri atiliyor"
- "Basra Körfezi ile Bagdat'tan ülkemizin sinirlarina kadar uzanan 1200 kilometre uzunlugunda bir demir yolu, otoyol ve Faw Limani ile Türki

DIYARBAKIR (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani ile dünyada dengeleri degistirecek lojistik koridor konusunda daha önce görüsmeler yaptiklarini belirterek, "Hükümetler düzeyinde, Cumhurbaskani'mizin liderliginde, yeni bir Ipek Yolu'nun temelleri atiliyor." dedi.

Bakan Karaismailoglu, Adalet Bakani Bekir Bozdag, AK Parti Diyarbakir Milletvekili Mehdi Eker ile Diyarbakir Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Baskanligi'nda (GAMER) gerçeklestirilen toplantinin ardindan basin açiklamasi yapti.

Karaismailoglu, Kahramanmaras merkezli depremlerin üzerinden 45 gün geçtigini ifade ederek, depremleri "dünyanin en büyük afetleri" olarak nitelendirdi.

Yasanan zorlu süreç ve acili günlerden sonra vatandaslara biraz nefes aldirmak için olaganüstü bir mücadele verildigini söyleyen Karaismailoglu, "Deprem bölgesinde yaklasik 300 bin çalisma arkadasimiz, vatandaslarimizin düzenli bir hayata geçmesi için yogun bir mücadele vermektedir." diye konustu.

- "Sehirleri eskisinden daha iyi hale getirecegiz"

Karaismailoglu, Diyarbakir'in merkezinden çadirlarin kaldirilmasi ve barinma ihtiyaçlarinin Kredi Yurtlar Kurumlari ve diger barinma alanlarinda karsilanmaya çalisilmasinin önemine isaret etti, yakin zamanda konteyner kentlerin de faaliyete geçecegini, kalici konutlar öncesinde geçici barinma alanlarinda yasama baslamak için yogun bir çalisma sergilendigini dile getirdi.

Bakan Karaismailoglu, konteyner ve prefabrik kentlerin insasi sürerken buralarda yerlesimlerin de basladigini belirterek söyle devam etti:

"Hayati dogal akisina birakmak için çalismaya devam edecegiz. Kaybettiklerimizi geri getiremeyiz ama bu sehirleri eskisinden çok çok daha iyi hale getirecegiz. Bundan kimsenin endisesi olmasin. Zaten vatandasimiz da bu isi kimin yapabilecegini çok iyi biliyor. Vatandasimizin bize olan güveni motivasyonumuzu artirmaktadir. Insallah milletimizle birlikte bu isin üstesinden kisa sürede gelecegiz. Yaptigimiz çalismalar da bunu göstermektedir."

Bir taraftan depremin etkileriyle mücadele edilirken 81 ilde yapilan yatirimlarin da sürdügünü dile getiren Karaismailoglu, "100 yilda yapilacak isleri 20 yila sigdiran hükümet olarak, üzerlerimize düsen görevin çok daha fazlasini hizli bir sekilde yapmayi sürdürecegiz." dedi.

Karaismailoglu, Türkiye genelindeki 5 bin santiyenin durmadigini, bu kapsamda açilislara ve hizmetlere devam edeceklerini vurgulayarak, "Çünkü bizim büyük hedeflerimiz var. 2053 Ulastirma ve Lojistik Master Plani'miz çerçevesinde yatirimlarimiz devam edecek." diye konustu.

Bakan Karaismailoglu, deprem bölgesinden ellerini hiçbir zaman çekmeyeceklerini belirterek sunlari ifade etti:

"Buralari yeniden ihya ederken, yatirimlarimiz, ekonomik büyümemiz de devam edecek. Bu bölge, Türkiye ekonomisinin yaklasik yüzde 10'una karsilik gelen bir bölgeydi. Belki ilk asamalarda bu bölgelerde bir küçülme olacak ama uzun vadede planladigimiz isleri bir yil içinde tamamladigimizda burasi eskisinden çok daha hizli büyüyecektir. Oradaki açigi önümüzdeki yillarda hizli bir sekilde kapatacagiz. Buradaki ticari hareketliligi eskisinden daha iyi hale getirecegimiz çalismalar devam edecek. Yorulmadik, yorulmayacagiz. Milletimiz için, vatanimiz için çalismayi sürdürecegiz."

- "Yeni bir Ipek Yolu'nun temelleri atiliyor"

Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani'nin Türkiye'ye resmi ziyarette bulundugunu animsatan Bakan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Dünyada dengeleri degistirecek lojistik koridor konusunda kendileriyle daha önce görüsmeler gerçeklestirmistik. Hükümetler düzeyinde, Cumhurbaskani'mizin liderliginde, özellikle yeni bir Ipek Yolu'nun temelleri atiliyor. Özellikle Basra Körfezi ile Bagdat'tan ülkemizin sinirlarina kadar uzanan 1200 kilometre uzunlugunda bir demir yolu, otoyol bunun sonucunda baglandigi yer olan Basra Körfezi'ndeki Faw Limani ile birlikte insallah Türkiye, Irak ve burayi kullanacak özellikle Körfez ülkeleriyle ilgili önümüzdeki günlerde çok önemli gelismeler olacak."

Karaismailoglu, bu gelismenin dünyadaki dengeleri degistirecek bir atilim oldugunun altini çizerek, demir yolu, otoyol, liman ve deniz yolu ile Türkiye üzerinden olusacak lojistik koridorun Akdeniz'e, Avrupa'ya, Karadeniz'e, hatta Kafkaslara açilan önemli bir ulasim koridoru islevi görecegini söyledi.

Bakan Karaismailoglu, söz konusu koridorlar sayesinde Diyarbakir'in da içinde bulundugu Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde çok büyük ekonomik gelismeler yasanacagini belirtti.

Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulasmada bu gelismelerin ülke için büyük artilari olacagini vurgulayan Karaismailoglu, bir taraftan Orta Koridor Çin'den Londra'ya kadar çalisirken bir taraftan da Basra Körfezi'nden Londra'ya kadar uzanacak yeni koridorlarin yatirimlara büyük katkisinin olacagini belirtti.