Brisa ve Enerjisa'dan enerji verimliliginde 2,4 milyar liralik tasarruf saglayan dev isbirligiGökçe Topbas

Brisa ve Enerjisa'dan enerji verimliliginde 2,4 milyar liralik tasarruf saglayan dev isbirligiGökçe Topbas

ANKARA (AA) - Brisa fabrikalarinda, Enerjisa Enerji'nin "Isimin Enerjisi" projesi çatisi altinda uygulanacak olan enerji verimligi uygulamalariyla 2,4 milyarlik tasarruf saglayacak isbirligi anlasmasi hayata geçirilecek.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Enerjisa Enerji ile Sabanci Holding ve Bridgestone Corporation istiraki Brisa, Izmit ve Aksaray fabrikalarinda enerji verimliligi saglamak üzere harekete geçti.

Isbirligi kapsaminda saglanacak finansman ve performans modeliyle tesislerin tüm isitma ve sogutma sistemlerini dönüstürerek daha verimli hale getirecek projenin "Enerji Performans Sözlesmeleri" imzalandi.

Böylece, Brisa fabrikalarinda yüksek verimlilik saglayan isi pompasi kurulumlari yapilarak, yilda 6 bin 666 hanenin isinma ihtiyaci ve 458 hanenin su ihtiyaci kadar tasarruf saglanacak.

Her fabrikanin kendi iç süreç ve teknolojisine özel olarak tasarlanmis isi pompalari sayesinde, Brisa'nin Izmit ve Aksaray fabrikalarinda yillik olarak 117 milyon liralik enerji tasarrufu ve 2,2 milyon liralik su tasarrufu saglanmasi öngörülüyor.

Bu tasarruf tutarinin ise enerji verimliligi uygulamalarinin ekonomik ömrü boyunca net bugünkü deger olarak (NBD) toplamda 2,4 milyar liralik bir tasarruf miktarina ulasmasi bekleniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Enerjisa Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Murat Pinar, enerji verimliligi alanindaki is birliklerine Brisa ile devam etmekten son derece memnun olduklarini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Bu projede kurulum tamamlandiktan sonra Brisa Izmit fabrikasinda 21 ay süresince, Brisa Aksaray fabrikasinda ise 15 ay süresince performans garantisi vererek sistemin isletilmesinden, bakimindan ve veriminden Enerjisa olarak biz sorumlu olacagiz. Gelistirdigimiz model sayesinde projelerin mühendislik çözümü ve finansmani da yine Enerjisa tarafindan saglanacak olup, Brisa'nin Izmit ve Aksaray fabrikalarina kurulacak isi pompasi fabrikanin ilerleyen dönemdeki ihtiyaçlari göz önüne bulundurularak gerekli genisleme altyapilar hazirlanarak kurulacaktir. Bu sekilde bakildiginda hem tasarruf saglayan, hem kendi kendini ödeyen, hem de sözlesme sonunda tamamen müsteriye kalan ve tüm bu süreçlerde de Enerjisa'nin uzman kadrosunun her asamasiyla bizzat ilgilendigi bir model."

Brisa Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Kürkçü de, "Isbirligimiz kapsaminda Enerjisa'nin kuracagi isi pompasi sayesinde fabrikalarimizda kullanilan sogutma sisteminden açiga çikan isi, isitma olarak fabrikalarimiza geri kazandirilacak ve böylece dogal gaz ve su kullanimindan tasarruf saglanmis olacak. Proje sayesinde yilda 4 kisilik 6 bin 666 hanenin isinma ihtiyaci, 458 hanenin ise su ihtiyaci kadar tasarruf saglayacagiz. Projemiz her iki fabrikamizda da yil sonuna dogru devreye girecek. Bu is birligi kapsaminda emek veren tüm Brisa ve Enerjisa ekiplerini kutluyorum." ifadelerini kullandi.