Lübnan, Israil'in saldirilarini BMGK'ye tasiyacakWassim Samih Seifeddine,Hacer Baser

Lübnan, Israil'in saldirilarini BMGK'ye tasiyacakWassim Samih Seifeddine,Hacer Baser

BEYRUT (AA) - Lübnan'in, Israil'in ülkenin güneyine düzenledigi saldirilarin ardindan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sikayette bulunacagi bildirildi.

Disisleri Bakanligindan konuyla ilgili yazili açiklama yapildi.

Açiklamada, Bakan Abdallah Buhabib'in, BM'deki Lübnan Temsilciligine, "Israil'in ülkenin güneyindeki bölgelere kasitli saldirilarinin ardindan BMGK'ye resmi sikayette bulunulmasi" talimati verdigi belirtildi.

Açiklamada ayrica, Israil saldirisinin, Lübnan'in egemenligi için açik bir ihlal teskil ettigi ve 1701 sayili BMGK kararina aykiri oldugu vurgulandi.

BMGK'nin Agustos 2006'da aldigi 1701 sayili karar, Lübnan ile Israil sinirindaki tüm çatismalarin sona ermesini öngörüyor.

- Ne olmustu?

Israil polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombasi, kauçuk kapli mermi ve coplarla orantisiz güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi isgal altindaki Dogu Kudüs'te gerilimi tirmandirmisti.

Israil ordusu, dün Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atildigini ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyari sirenlerinin devreye girdigini duyurmustu.

Ordu, aksam saatlerinde de Lübnan'dan Israil'in kuzeyine üç havan mermisi atildigini açiklamisti.

Israil acil yardim servisi Kizil Davut Yildizi saldirilarda sarapnel isabet eden bir Israillinin hafif, bir kisinin de siginaga kaçarken yaralandigini paylasmisti.

Israil ordusu, roket saldirilarinin, Hamas'in Lübnan’da konuslu unsurlari tarafindan düzenlendigini duyurmus ve olanlardan Hamas ile Lübnan hükümetini sorumlu tutmustu.

Ardindan Israil ordusu es zamanli olarak Lübnan'in güneyi ve Gazze Seridi'ne yönelik saldirilar gerçeklestirmisti.