WCI FORUM, Türk ve Afrikali is insanlarini Istanbul'da bulusturduYunus Türk- Dünya Sektörlerarasi Is Birligi Forumu Baskani Utku Bengisu: - "Türkiye'nin yeni yüzyilinda Afrika ile ihracatinin 100 milyar dolarlari asacagini umuyorum. Türkiye Cumhuriyeti artik 500 milyar dolar ihracati konussun istiyorum"
ISTANBUL (AA) - Afrika nüfusunun yüzde 80’inden fazlasini olusturan 41 Afrika ülkesinden 1.500’e yakin is insaninin katildigi WCI FORUM, Türk ve Afrikali is insanlarini Istanbul'da bir araya getirdi.
Forumun açilisinda konusan Dünya Sektörlerarasi Is Birligi Forumu Baskani ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Afrika ülkeleriyle Türkiye arasindaki ticaret hacminin geldigi 45,5 milyar dolarlik noktayi artirabilmek, ihracat baglantilari kurmak, Türkiye'nin Afrika'da çok da vakif olmadigi, yabanci kaldigi pazarlara yabanci kalmamasini saglamak ve Türk KOBI'lerinin Afrika farkindaligini arttirmak için organizasyonun açilisini yaptiklarini dile getirdi.
Bengisu, organizasyonda Afrika ülkelerinin 54'ünden de su anda temsilci oldugunu belirterek, "Afrika'nin en küçük ülkelerinden bile alicilarin Türkiye'ye geldigi yeni bir organizasyon yasiyoruz. 1.375 tane alici su an için giris yapti. Bu gece yarisi Türkiye'de olacak 154 kisilik de yeni bir heyetimiz var. Toplam 1.500 kisiyi asan, ihracat firsatlari ve is birligi kosullarini gelistirmek isteyen Afrikali girisimciler, Türkiye'nin 61 farkli sehrinden buraya gelmis 400'ün üzerinde KOBI ile iki gün boyunca ikili görüsmeler yapacak." diye konustu.
Bu seneki organizasyonun deprem bölgesinden gelen bütün üreticilere ücretsiz açildigina isaret eden Bengisu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bu organizasyon onlarin tekrar ayaga kalkmasi ve ihracatini gelistirmesi için ayri bir önem arz ediyor. Çünkü Afrikali alicilarimizi BTB yazilimimizda o bölgelerdeki firmalardan alisveris yapmaya da motive ettik. Onun için bugün hem bir gururu hem bir mutlulugu beraberinde yasiyoruz. Türkiye'nin yeni yüzyilinda Afrika ile ihracatinin 100 milyar dolarlari asacagini umuyorum. Türkiye Cumhuriyeti artik 500 milyar dolar ihracati konussun istiyorum."
Bengisu, Afrika'yi tanimanin ve kesfetmekle ilgili dönemin geçtigine inandigina dikkati çekerek, "Artik dönem Afrika'yi anlamak ve Afrika'nin geleceginde Afrika ile ortak olma vakti. Afrika ile stratejik ortakliklar kurmak vakti." diye konustu.
Afrika'yi anlamanin önemine deginen Bengisu, "Artik Afrika'ya yardim etmeyin. Afrikalinin yardima ihtiyaci yok. Afrikalinin yatirima ihtiyaci var. Afrika'nin ortakliga ihtiyaci var." dedi.
- "Afrika için bakis açimiz, insanlarimizin refahini birlikte arttirmak olacaktir"
Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Genel Baskan Yardimcisi Gökhan Yetkin de Dünya Sektörlerarasi Is Birligi Forumu'nun Afrika ve Türkiye arasindaki ticari iliskiyi gelistirmede önemli bir rol oynadigini söyledi.
Yetkin, "Bu forumda Afrika nüfusunun yüzde 80'inden fazlasini olusturan 41 ülkeden 1000'in üzerinde is insani bir araya gelerek hepimize yeni is birliklerinin kapisini açacak. 1,5 milyara yaklasan nüfusu ile Afrika, yeni pazar arayisi içerisinde olan ülkelerin en stratejik hedeflerinden birisi olarak dikkat çekmektedir." ifadelerini kullandi.
Sahip oldugu dogal kaynaklar, büyüme performansi ve gelisen ekonomik yapisiyla Afrika'nin küresel ekonomiden hak ettigi payi alabilmek adina son yillarda ciddi atilimlar yaptigini animsatan Yetkin, "Bu süreçte Türkiye de Afrika ülkeleriyle iliskilerinde insani diplomasiden yana tavir almis ve Afrika'nin kalkinmasi için yogun çaba sarf etmistir. Afrika için bakis açimiz, birlikte kazanmak, birlikte kalkinmak, birlikte büyümek ve insanlarimizin refahini birlikte arttirmak olacaktir." seklinde konustu.
- "Gerekli olan sermaye birikimini olusturmaliyiz"
WCI FORUM Icra Kurulu Baskani Abdulkadir Develi ise bankacilik krizleri ile dalgalanan, kripto paralarin sürekli olarak deger kaybettigi veya kazandigi, spekülatif ataklarin yasandigi bir dünya ekonomisi ile karsi karsiya olduklarini ifade etti.
Develi, sunlari kaydetti:
"ABD Merkez Bankasi faiz artirdigi zaman sermayenin maliyetinin özellikle gelismekte olan ekonomiler açisindan ne kadar maliyetli oldugunu bizzat tecrübe ediyoruz. Ayni zamanda da reel ticaretin ne kadar önemli oldugunu bu noktada görüyoruz. Gerekli olan sermaye birikimini olusturmaliyiz. Gerekli olan sermaye birikimi özellikle gelismekte olan ekonomiler için, Afrika için ve bizler için oldukça önemli. Gelismis ülkelerin büyüme trendi sabit, fakat sermaye sahibidir. Sermaye sahibi olduklarindan dolayi size sermayeyi fiyatlandirabiliyorlar."
- "Serbest ticaret bölgeleri ile Afrika, Türk yatirimcilara önemli firsatlar sunuyor"
Mali Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakan Yardimcisi Silla Diara Asa, Türkiye ve Mali arasindaki ticaret hacmini güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, Türkiye ve Mali arasindaki dostlugun örnek teskil ettigini aktardi.
Iki ülke arasinda son yillarda güçlenen bir is birligi oldugunu belirten Asa, "Ticari is birligimiz Osmanli dönemine kadar gidiyor. Is birligimizi güçlendirmek için önemli anlasmalar imzalandi. Türk ekonomisinin Mali’deki aktörlerine tesekkür ediyorum. Özel sektör temsilcileri iliskilerimizin güçlenmesi adina önemli çaba sarf ediyor. Karsilikli yatirimlar iliskileri gelistiriliyor. Serbest ticaret bölgeleri ile Afrika, Türk yatirimcilara önemli firsatlar sunuyor." diye konustu.