New York borsasi yükselisle açildiDilara Zengin Okay

New York borsasi yükselisle açildiDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - New York borsasi, bankacilik sektörüne iliskin endiselerin hafiflemesi ve dikkatlerin ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) bugün baslayacak Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisina çevrilmesiyle güne yükselisle basladi.

Açilista Dow Jones endeksi, 200 puana yakin deger kazandi ve yüzde 0,55 artisla 32.420,71 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,62 artarak 3.975,89 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,76 artisla 11.764,79 puana çikti.

ABD'de baslayip Avrupa'ya siçrayan bankacilik kriziyle ilgili artan endiseler alinan önlemlerle hafiflerken, pay piyasalari yeni güne pozitif bir baslangiç yapti.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, bankacilik sistemindeki durumun "istikrar kazandigini" belirterek, attiklari adimlarin baska bankalarin iflas riskini azalttigini bildirdi. Yellen, daha küçük bankalarin yayilma riski olusturan mevduat çikislari yasamasi halinde benzer adimlarin atilabilecegini kaydetti. Güvenli ve saglam bir bankacilik sisteminin Amerikan ekonomisi için önemini vurgulayan Yellen, ihtiyatli olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Öte yandan Fed'in bugün baslayacak ve iki gün sürecek FOMC toplantisindan çikacak kararlar yatirimcilarin odaginda yer alirken, analistler, son dönemdeki gelismelerin ardindan Fed'in atacagi adimlara iliskin belirsizliklerin oldukça yüksek oldugunu vurguladi.

Bu durumun yatirimcilari "bekle-gör" durusuna yönlendirdigini aktaran analistler, para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in yüzde 82 ihtimalle 25 baz puan faiz artiracaginin öngörüldügünü kaydetti.