TASD Baskani Içten'den Hatay’daki ayakkabicilari ayaga kaldirmak için "Portekiz Modeli"ni önerisi:Mehmet Kadir Kilinç- "Bu modelin özünü olusturan 'küçük isletmelerin birlestirilmesi' halinde hem maliyetler azalacak hem de ölçek ekonomisine geçmek mümkün olacak"

TASD Baskani Içten'den Hatay’daki ayakkabicilari ayaga kaldirmak için "Portekiz Modeli"ni önerisi:Mehmet Kadir Kilinç- "Bu modelin özünü olusturan 'küçük isletmelerin birlestirilmesi' halinde hem maliyetler azalacak hem de ölçek ekonomisine geçmek mümkün olacak"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Ayakkabi Sanayicileri Dernegi Baskani (TASD) Berke Içten, "Hatay’da sektör yeniden insa edilirken 'Portekiz Modeli'nin uygulanabilecegini düsünüyoruz. Bu modelin özünü olusturan 'küçük isletmelerin birlestirilmesi' halinde hem maliyetler azalacak hem de ölçek ekonomisine geçmek mümkün olacak." ifadelerini kullandi.

TASD'dan yapilan açiklamaya göre, ayakkabi sanayicileri Kahramanmaras merkezli depremlerde agir hasar alan Hatay’daki üretim tesislerini yeniden ayaga kaldirmak için yardim kampanyasi baslatti. Kampanyada toplanacak ayni ve maddi yardimlar Hatay’da yikilan 450’ye yakin fabrika ve imalathanede üretimin yeniden baslamasi için kullanilacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen Içten, depremden etkilenen sehirlerden Gaziantep ve Hatay’in önde gelen ayakkabi üretim merkezleri arasinda yer aldiklarini, Gaziantep’deki tesislerde önemli bir hasar bulunmadigini, Hatay’da ise fabrika ve imalathanelerin tamaminin yikildigini bildirdi.

- "Toplam kapasitemizin yaklasik 10’unu kaybettik"

Hatay’da Eski Tabakhane olarak bilinen Toptan Ayakkabi Imalatçilar Çarsisi’nda 450’ye yakin fabrika ve imalathane bulundugunu belirten Içten, "10 binden fazla kisinin istihdam edildigi çarsidaki tesislerin tamami depremlerde yerle bir olurken, toplam kapasitemizin yaklasik 10’unu kaybettik. Milyonlarca dolar degerindeki makine ve techizat kullanilamaz hale geldi. Bölgeden göçün önlenmesi için insanlarin barinma sorununun çözülmesi ve üretimin yeniden canlanmasi gerekiyor. Ancak tesislerin yeniden insasi uzun zaman alacak. Imalathanelerin geçici bir süre Reyhanli Sanayi Sitesi’ne tasinmasi ve Ramazan Bayrami’ndan sonra sinirli kapasiteyle üretime baslanmasi planlaniyor. Üretim için elbette makine ve teçhizat da gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Içten, ayakkabi sanayicileri olarak paydaslariyla birlikte makine ve teçhizat destegi için çalismalara basladiklarini aktararak, sunlari kaydetti:

"Sektör derneklerimiz, ihracatçi birliklerimiz ve vakfimizla birlikte ayni ve nakdi yardim kampanyasi baslattik. Sanayicilerimiz dilerlerse ihtiyaç fazlasi makinelerini bagislayarak, dilerlerse nakdi destekle kampanyaya katilabilecekler. Kampanya’da toplanacak makine ve teçhizati Hatay’daki üreticilerimize teslim edecegiz. Nakdi bagislarlari da yine depremzede üreticiler için makine ve teçhizat aliminda kullanacagiz. Hatay’da sektör yeniden insa edilirken ‘Portekiz Modeli’nin uygulanabilecegini düsünüyoruz. Bu modelin özünü olusturan 'küçük isletmelerin birlestirilmesi' halinde hem maliyetler azalacak hem de ölçek ekonomisine geçmek mümkün olacak."

- "Tesislerin Istanbul’un disina tasinmasi gerekiyor"

Türkiye’nin toplam ayakkabi üretim kapasitesinin yarisinin Istanbul’da olduguna dikkati çeken Içten, "Marmara Denizi’ndeki büyük deprem riski bizi de endiselendiriyor. Depreminin sektör üzerindeki etkisini azaltmak için tesislerin Istanbul’un disina tasinmasi gerekiyor. Olusturulacak yeni üretim bölgesinde çalisanlarimizin ve ailelerinin barinacagi konutlari da insa etmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye göre, nakdi bagislar için kamu yararina çalisan dernek statüsündeki Türkiye Ayakkabi Sektörü Arastirma Gelistirme ve Egitim Vakfi (TASEV) bünyesinde hesap açildi. Halkbank Istanbul Günesli Subesi’ndeki 16000005 numarali hesaba ya da TR46 0001 2009 8160 0016 0000 05 IBAN numarasina bagis yapabilecek.

Depremzede ayakkabi isletmelerinin ayaga kaldirilmasi için baslatilan kampanyaya destek veren sektör paydaslari su sekilde:

"Türkiye Ayakkabi Sanayicileri Dernegi (TASD), Ayakkabi Yan Sanayicileri Dernegi (AYSAD), Türkiye Ayakkabi Sektörü Arastirma Gelistirme ve Egitim Vakfi (TASEV), Türkiye Umum Ayakkabicilar Federasyonu (TUAF), Istanbul Ayakkabi ve Yan sanayi Isletme Kooperatifi (AYMAKOOP) , Istanbul Ayakkabicilar Küçük Sanayi Sitesi Yapi Kooperatifi (AYKOSAN), Istanbul Spor Ayakkabicilar Dernegi (ISAD), Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB), Ege Ayakkbi Sanayicileri Dernegi (EGEAYSAD), Konya Ayakkabi Sanayicileri Dernegi (KASD)"