AB, Çin ile ticareti dengelemek istiyorAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen: - "Çin stratejimiz çerçevesinde Kapsamli Yatirim Anlasmasi'ni yeniden degerlendirmemiz gerekiyor" - "Çin'in degisen politikalari bazi kritik sektörler için yeni savunma araçlari gelistirmemizi gerektirebilir"

AB, Çin ile ticareti dengelemek istiyorAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen:
- "Çin stratejimiz çerçevesinde Kapsamli Yatirim Anlasmasi'ni yeniden degerlendirmemiz gerekiyor"
- "Çin'in degisen politikalari bazi kritik sektörler için yeni savunma araçlari gelistirmemizi gerektirebilir"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Çin ile ticaret ve yatirimin dengelenmesi gerektigini belirterek, "Özellikle saglik, dijital ve temiz teknoloji sektörlerinde kendi ekonomimizi ve sanayimizi daha rekabetçi ve dirençli hale getirmeliyiz." dedi.

Von der Leyen, Brüksel'de düsünce kuruluslari Mercator Çin Çalismalari Enstitüsü ve Avrupa Politika Merkezi (EPC) tarafindan düzenlenen AB-Çin iliskileri konulu programda konustu.

AB'nin Çin ile olan iliskisinin önemli ve karmasik olduguna isaret eden von der Leyen, "Bu iliskiyi nasil yönetecegimiz, gelecekteki ekonomik refahimiz ve ulusal güvenligimiz için belirleyici bir faktör olacaktir." dedi.

Von der Leyen, Çin'in 50 yildan kisa bir sürede yoksulluk ve ekonomik izolasyondan dünyanin en büyük ikinci ekonomisi ve birçok ileri teknolojide lider konuma geldigini animsatti.

Çin'in büyük hirslari oldugunu ve gücünün günümüzde bütün kitalara ve küresel kurumlara uzandigini belirten von der Leyen, Çin'in Kusak ve Yol Girisimi araciligiyla gelismekte olan ülkelere en fazla borç veren ülke konumuna geldigini söyledi.

Von der Leyen, Çin'in özellikle yenilenebilir enerji ve ulasim sektörlerinde, kuantum, robot ve yapay zeka gibi teknolojilerdeki üretim zincirlerinde dünyayi kendisine daha bagimli hale getirmeye çalistigini, bu bagimliligi da bir caydiricilik unsuru olarak kullandigini ifade etti.

- "Çin ile ekonomik, toplumsal, siyasi ve bilimsel baglarimizi koparmak istemiyoruz"

"Çin ile ekonomik, toplumsal, siyasi ve bilimsel baglarimizi koparmak istemiyoruz" diyen von der Leyen, Çin'in AB açisindan hayati bir ticaret ortagi oldugunu, AB ihracatinin yüzde 9'u, ithalatinin da yüzde 20'sinin bu ülke ile gerçeklestigini animsatti.

Von der Leyen, mal ve hizmet ticaretinin dengesiz olmasina ragmen karsilikli olarak faydali ve risksiz olmaya devam ettigini vurguladi.

Ticari iliskilerin seffaflik, öngörülebilirlik ve mütekabiliyet temelinde yeniden dengelenmesi gerektigine isaret eden von der Leyen, "Ticaret ve yatirim iliskilerimizin Çin ve AB'nin refahini artirmasini saglamaliyiz." dedi.

Von der Leyen, AB ve Çin arasinda müzakereleri 2020 yilinda tamamlanan Kapsamli Yatirim Anlasmasi'nin bu iliskiyi dengelemeyi hedefledigini belirterek, "Son 3 yilda dünyanin ve Çin'in degistigini kabul etmeliyiz. Çin stratejimiz çerçevesinde Kapsamli Yatirim Anlasmasi'ni yeniden degerlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Çin ile ticaret ve yatirimin Avrupa açisindan ekonomik ve ulusal güvenlik riski olusturdugu bazi alanlar olduguna dikkati çeken von der Leyen, bunun hassas teknolojiler, hem sivil hem askeri alanda kullanilabilen ürünler ve zorunlu teknoloji transferi gibi alanlari kapsadigini bildirdi.

- "Ekonomimizi ve sanayimizi daha rekabetçi ve dirençli hale getirmeliyiz"

"Özellikle saglik, dijital ve temiz teknoloji sektörlerinde kendi ekonomimizi ve sanayimizi daha rekabetçi ve dirençli hale getirmeliyiz" diyen von der Leyen, gelecek için net sifir teknolojilerde öncü olmanin önemine isaret etti.

Von der Leyen, hazirladiklari sanayi plani çerçevesinde yesil dönüsüme yönelik teknolojilere yatirimi destekleyeceklerini kaydetti.

Nadir toprak elementlerinde yüzde 98, magnezyumda yüzde 93 ve lityumda yüzde 97 oraninda Çin'e bagimli olduklarini belirten von der Leyen, rekabet gücü için gerekli olan kritik ham maddelerde bagimsizliga ve çesitlilige ihtiyaç duyduklarini, bu nedenle yeni bir yasa hazirladiklarini, arzi çesitlendireceklerini ve tedarik zincirini güvence altina alacaklarini anlatti.

AB'nin elinde çok çesitli ticari enstrümanlar bulundugun animsatan von der Leyen, bunlari daha cesur ve daha hizli kullanmalari gerektigini söyledi.

AB'nin Çin ve diger ülkelerle kuantum hesaplama, robot, yapay zeka, biyoteknoloji gibi hassas yüksek teknoloji alanlardaki iliskisini yeniden tanimlamasi gerektigine isaret eden von der Leyen, "Çin'in degisen politikalari bazi kritik sektörler için yeni savunma araçlari gelistirmemizi gerektirebilir." dedi.

AB'nin yatirim veya ihracatinin güvenlik çikarlarina uygun olup olmadigi konusunda net bir çizgisi olmasi gerektigini belirten von der Leyen, Avrupa sirketlerinin; sermayesini, uzmanligini ve bilgisini, sistemik rakiplerinin askeri ve istihbarat yeteneklerini gelistirmeleri için kullandirmamasi gerektigini vurguladi.