Ambalaj sektörünün 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolarErgin Garip- Ambalaj Sanayicileri Dernegi Baskani Zeki Saribekir:- "Ihracatta 2023 için yeni hedefimizi 10 milyar dolar olarak belirledik. Ülkemizde yaklasik 490 milyar dolarlik bir ekonomik hareketi ambalajlarla sagliyoruz"

Ambalaj sektörünün 2023 ihracat hedefi 10 milyar dolarErgin Garip- Ambalaj Sanayicileri Dernegi Baskani Zeki Saribekir:- "Ihracatta 2023 için yeni hedefimizi 10 milyar dolar olarak belirledik. Ülkemizde yaklasik 490 milyar dolarlik bir ekonomik hareketi ambalajlarla sagliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Ambalaj Sanayicileri Dernegi (ASD) Baskani Zeki Saribekir, 2023 ihracat hedeflerinin 10 milyar dolar oldugunu belirterek, Türkiye’de yaklasik 490 milyar dolarlik bir ekonomik hareketin ambalajlarla saglandigini kaydetti.

ASD'den yapilan açiklamaya göre, ambalaj sektörü, ASD'nin düzenledigi geleneksel iftar yemeginde bulustu. Düzenlenen organizasyonda "Afet Sonrasi Ruh Sagligi, Ahlâk ve Ekonomi" baslikli panelde Prof. Dr. Acar Baltas ve Prof. Dr. Emre Alkin konusmaci olarak yer aldi.

Açiklamada etkinlikteki konusmasina yer verilen ASD Baskani Zeki Saribekir, ambalaj üreticileri olarak sadece gida ve içecek degil saglik, temizlik, hijyen basliklari basta olmak üzere tüm sektörlere hizmet verdiklerini belirtti.

Türkiye ambalaj sektörünün 2021’de 28 milyar dolar pazar büyüklügüne ulastigi aktaran Saribekir, "2022’de sektörümüz 180 ülkeye 3 milyon 300 bin ton ambalaj ihracati gerçeklestirdi ve 7,5 milyar dolarlik ihracat geliri elde etti. 2022’de sektörümüzün dis ticaret fazlasi 2,7 milyar dolar oldu ve ülke ekonomisinin en önemli sorunlarindan biri olan dis ticaret açiginin kapanmasina sagladigimiz katkiyi artirarak sürdürdük. Bununla birlikte, ihracat birim fiyatimizla Türkiye ortalamasinin üzerinde bir performans gerçeklestirmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- 2030 hedefi 50 milyar dolar ihracat

Zeki Saribekir, cumhuriyetin 100’üncü yili olan 2023'te Türkiye ambalaj sektörünün pazar büyüklügünü 28 milyar dolardan 30 milyar dolara, kisi basi tüketimi 325 dolardan 380 dolara, ihracatini ise 8 milyar dolara çikarmayi hedeflediklerini belirtti.

Saribekir, söyle devam etti:

"Ihracatta 2023 için yeni hedefimizi 10 milyar dolar olarak yeniden belirledik. Ülkemizde yaklasik 490 milyar dolarlik bir ekonomik hareketi ambalajlarla sagliyoruz. Türkiye’de toplam GSYIH’nin yüzde 60’i ambalajla mümkün olmustur. 2030 yilina ise sektör büyüklügümüz için 50 milyar dolar, ihracat için de 20 milyar dolar hedef koyduk. Sektör olarak rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri dünyada 180 ülkeye direkt ve dolayli ihraç ediliyor. Türkiye ambalaj sanayisi, Avrasya’nin ambalaj merkezi olma yolunda kararli adimlarla yürüyor."

Ambalaj sektörü olarak bir yandan büyümeye ve ülkeye daha fazla katki sunmaya odaklandiklarinin aktaran Saribekir, diger taraftan gelecek için sürdürülebilirlik konusunda çalismalarini da hizlandirdiklarini sözlerine ekledi.