Eski Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern siyaseti tamamen biraktiMehmet Alaca

Eski Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern siyaseti tamamen biraktiMehmet Alaca

ANKARA(AA) - Yeni Zelanda’nin eski basbakani Jacinda Ardern, parlamentoda yaptigi son konusmanin ardindan siyasete veda etti.

Stuff'in haberine göre, Ardern'in parlamentodaki son konusmasini 2021'de yasanan Pike River maden faciasinda hayatini kaybedenlerin aileleri, Müslüman toplumunun üyeleri, eski basbakanlar ve Ardern'in ailesi ve eski çalisanlari izledi.

Veda konusmasina iklim degisikligine odaklanarak baslayan Ardern, iklim degisikliginin, modern siyasetin "belirleyici" bir gündemi oldugunu ve olmaya devam edecegini söyledi.

- "Çocugumun olacagini asla düsünmedim"

Ardern’in kizi Neve, konusma esnasinda annesine ve eski Basbakan Yardimcisi Grant Robertson'a el salladi.

28 yasinda siyasete giren biri olarak bir çocugunun olacagini asla düsünmedigini belirten Ardern, "Isçi Partisinin lideri oldugumda uzun süre devam eden basarisiz tüp bebek denemeleri yasadim." dedi.

- Basbakanliktan istifa etmisti

Ardern, 19 Ocak'ta televizyonda yaptigi açiklamayla basbakanliktan istifasini duyurmus ve 14 Ekim'de düzenlenecek genel seçimlerde yarismayacagini, Isçi Partisi liderliginden de ayrilacagini ifade etmisti.

Ardern, Ekim 2017'de 37 yasinda basbakan seçildiginde "dünyanin en genç kadin basbakani" unvanini almisti.

Eski Basbakan, parlamentodan ayrildiktan sonra “Christchurch Çagrisi” için özel elçi olarak gönüllü faaliyetlerine devam edecek.

- Yeni Zelanda saldirisi ve Christchurch Çagrisi

Yeni Zelanda'nin Christchurch kentinde, 15 Mart 2019'da cuma namazi sirasinda 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldirilarinda 51 kisi yasamini yitirmis, 49 kisi yaralanmisti. Terör saldirilari Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylasilmisti.

Facebook, saldirilardan sonraki ilk 24 saatte dünya çapinda 1,5 milyon videoyu platformdan kaldirdigini, 1,2 milyonunun ise yüklendigi sirada bloke edildigini duyurmustu.

Teröristin yaptigi 17 dakikalik canli yayin sirasinda 200 kisinin videoyu görüntüledigi ancak bu sürede kendilerine hiçbir sikayet gelmedigini belirten Facebook yönetimi, sosyal agin yapay zekasinin da terör saldirisinin canli yayinini yakalayamadigini açiklamisti.

Saldirinin ardindan eski Basbakan Ardern, internette terör ve nefrete karsi mücadele etmek amaciyla "Christchurch Çagrisi" girisimini kurmak için Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile isbirligi yapmisti.
Dünyanin önde gelen internet sirketlerinin bu konuda eyleme geçeceklerini aktaran Ardern, "Christchurch Çagrisi ülkemde yasanan saldiriya karsi uluslararasi bir tepkidir." ifadesini kullanmisti.

100'den fazla hükümet ve teknoloji sirketi, teröre yardimci olan içerigin yayilmasini yavaslatan veya durduran protokolleri benimseme sözü vererek girisime katilmisti.

ABD yönetimi, "Christchurch Çagrisi" girisimini, "ifade özgürlügüne engel olacagi" gerekçesiyle imzalamayacagini duyurmustu.