Suudi Arabistan ile Rusya, petrol üretimini kisma kararina bagli olduklarini yinelediIbrahim Khazen,Ali Semerci- Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman ile Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, baskent Riyad'da bir araya geldi - Görüsmede Bin Selman ile Novak, ülkelerinin Ekim 2022'de OPEC Plus koalisyonu tarafindan alinan ve 2023'ün sonuna kadar üretimi günde iki milyon varil azaltmayi öngören karara bagli oldugunu vurguladi

Suudi Arabistan ile Rusya, petrol üretimini kisma kararina bagli olduklarini yinelediIbrahim Khazen,Ali Semerci- Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman ile Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, baskent Riyad'da bir araya geldi
- Görüsmede Bin Selman ile Novak, ülkelerinin Ekim 2022'de OPEC Plus koalisyonu tarafindan alinan ve 2023'ün sonuna kadar üretimi günde iki milyon varil azaltmayi öngören karara bagli oldugunu vurguladi

ISTANBUL (AA) - Suudi Arabistan ile Rusya, "OPEC Plus" koalisyonunun Ekim 2022'de küresel piyasalarin istikrarini güçlendirmek için petrol üretimini kisma kararina bagli olduklarini açikladi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman ile Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, baskent Riyad'da bir araya geldi.

Görüsmede, iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmenin yani sira küresel petrol piyasasi kosullari ve OPEC Plus koalisyonunun piyasa istikrarini ve dengesini güçlendirmeye yönelik çabalari ele alindi.

Bakan Bin Selman ve Rusya Basbakan Yardimcisi Novak, görüsme sirasinda, ülkelerinin Ekim 2022'de OPEC Plus koalisyonu tarafindan alinan ve 2023'ün sonuna kadar üretimi günde iki milyon varil azaltmayi öngören karara bagli oldugunu vurguladi.

Bin Selman ile Novak ayrica küresel pazarin istikrarini ve dengesini güçlendirmek için OPEC Plus grubu çerçevesinde iki ülke arasindaki isbirliginin devam ettigine dikkati çekti.

Enerji Bakani Bin Selman, dün Energy Intellengence sitesine yaptigi açiklamada, ülkesinin petrol ihracatina tavan fiyat uygulama olasiliginin oldugunu belirterek, "Tedariklerimize bunu uygulayan hiçbir ülkeye petrol satmayacagiz. Bu tür politikalar, netlik ve istikrara büyük ihtiyaç duyulan bir zamanda yeni riskler ve daha fazla belirsizlik getiriyor. Bu tür politikalarin kaçinilmaz olarak piyasa istikrarsizligini ve dalgalanmalari artiracagini yeniden vurguluyorum." demisti.

Ülkesinin petrol üretimini azaltacagini söyleyen Bin Selman, "Diger ülkeler de ayni uygulamayi yaparlarsa sasirmam." ifadelerini kullanmisti.

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022'deki toplantida, günlük petrol üretimini Kasim 2022'den itibaren 2 milyon varil azaltma karari almisti.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Direktörü John Kirby, 11 Ekim'de ABD Baskani Joe Biden'in, Suudi Arabistan ile iliskileri gözden geçirdigine dair açiklamalarda bulunmustu.