Credit Suisse AT1 tahvil sahipleri, kayiplari için olasi yasal yollari degerlendiriyorBahattin Gönültas

Credit Suisse AT1 tahvil sahipleri, kayiplari için olasi yasal yollari degerlendiriyorBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Isviçre, ABD ve Ingiltere'den avukatlarin, UBS-Credit Suisse anlasmasiyla 17,3 milyar dolarlik AT1 tahvilinin silinmesinin ardindan Credit Suisse AT1 tahvil sahipleriyle olasi bir dava için görüsmeler yaptigi bildirildi.

Hukuk firmasi Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan'dan yapilan açiklamada, Credit Suisse AT1 tahvil sahipleri ile tahvillerin silinmesinin ardindan görüsmelerde bulunuldugu belirtildi.

Açiklamada, Credit Suisse AT1 tahvil sahipleriyle olasi bir yasal islemin baslatilmasi için yarin bir araya gelinecegi bildirildi.

UBS ile Credit Suisse arasindaki anlasmada, nominal degeri 16 milyar franklik (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma araci olan ek tier 1 (AT1) tahvili silinmisti. Böylece Credit Suisse AT1 tahvillerinin sahiplerinin hiçbir sey alamayacagi ortaya çikmisti.

Credit Suisse'in kurtarilmasi bankalarin tahvil fiyatlarinin baski altinda olmasi nedeniyle Avrupa piyasalarinda oynakliga neden olmustu.

AT1 tahvilleri, 2008'deki küresel finansal krizden sonra bankalarin çökmesine karsi soklari absorbe etmeye yardimci olmasi için Avrupa'da piyasaya sürülürken, söz konusu tahvillerle bankalarin kriz zamanlarinda bu kadar hizli çökmemesi için ek bir tampon olusturmasi amaçlaniyordu.

Avrupa'da AT-1 tahvil piyasasinin büyüklügü yaklasik 250 milyar avro olarak biliniyor.

Simdiye kadar, AT-1 tahvilleri Avrupa'da sadece bir kez silindi. 2017‘de Ispanyol Santander Bankasi'nin, iflasin esigine gelen rakibi Banco Popular'i 1 avro karsiliginda satin almasi sirasinda silinmisti.

- Isten çikarma

Bu arada, Credit Suisse'in UBS tarafindan devlet destegiyle "acil" bir sekilde devralinmasinin on binlerce istihdama mal olabilecegi belirtildi.

Financial Times'in haberinde, 2 bankanin 120 bin olan istihdaminin üçte birinin ortadan kaldirilabilecegi kaydedildi.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluslari Moody's ve Standard & Poor's, Credit Suisse'in satin alinmasinin ardindan UBS'in notlarinin görünümünü düsürdü.

Moody's, Credit Suisse'i satin almasi sonrasi UBS'in uzun vadeli mevduat ve kidemli teminatsiz notlarinin görünümlerini "duragan"dan "negatif"e çevirdi.

Standard & Poor's da UBS'nin görünümünü "duragan"dan "negatif"e düsürdü.