Deprem bölgesine Fransa'dan tonlarca yardim tasiyan tir soförü Gülfem Zengin kadinlara ilham olmak istiyorEnes Taha Ersen- Fransa'da tir soförlügü yapan 24 yasindaki Gülfem Zengin: - "Ailemde bu isi yapan kimse yok. Tirlari çok seviyordum. Soförlük yapmayi kafama koymustum. Buna yalnizca is olarak bakmiyorum. Bu benim için bir bagimlilik oldu" - "Beni ilk zamanlarda çok yadirgiyorlardi. Önyargili insanlara çok kez denk geldim. Bana o zamanlarda 'Bu yollarda ne isin var? Senin büroda masa basinda

Deprem bölgesine Fransa'dan tonlarca yardim tasiyan tir soförü Gülfem Zengin kadinlara ilham olmak istiyorEnes Taha Ersen- Fransa'da tir soförlügü yapan 24 yasindaki Gülfem Zengin:
- "Ailemde bu isi yapan kimse yok. Tirlari çok seviyordum. Soförlük yapmayi kafama koymustum. Buna yalnizca is olarak bakmiyorum. Bu benim için bir bagimlilik oldu"
- "Beni ilk zamanlarda çok yadirgiyorlardi. Önyargili insanlara çok kez denk geldim. Bana o zamanlarda 'Bu yollarda ne isin var? Senin büroda masa basinda

ISTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan Fransa'dan tonlarca yardim malzemesini tiriyla afet bölgesine tasiyan 24 yasindaki soför Gülfem Zengin, "Ne meslek olursa olsun kadinlarin her isi yapabilecegini göstermek istiyorum. Benim amacim bir kadinin kendi ayaklari üzerinde durabilecegini göstermek." dedi.

Fransa'nin Lyon kentinde dünyaya gelen ve 4 yildir kendi tiriyla tasimacilik yapan Gülfem Zengin, AA muhabirine "erkek meslegi" olarak kabul edilen isine baslama hikayesini ve önyargilarla mücadelesini anlatti.

Zengin, araçlari ve seyahat etmeyi çok sevdigi için tir soförü olmaya karar verdigini belirterek, ilk baslarda çevresinden isinin kadinlara göre olmadigi ve evlenip yuva kurmasi gerektigi yönünde tepkiler aldigini ancak zamanla bunun yerini takdire biraktigini söyledi.

Tir soförlügü yaptigi 4 yilda 16 ülke ve 600 bin kilometre yol katettigini aktaran Zengin, "Ailemde bu isi yapan kimse yok. Tirlari çok seviyordum. Soförlük yapmayi kafama koymustum. Buna yalnizca is olarak bakmiyorum. Bu benim için bir bagimlilik oldu." dedi.

Zengin, ise basladiginda hem Fransizlar hem de Türklerin önyargili ve ayrimci söylemleri ile karsilastigini ifade ederek, "Beni ilk zamanlarda çok yadirgiyorlardi. Önyargili insanlara çok kez denk geldim. Bana 'Bu yollarda ne isin var? Senin büroda masa basinda çalisman lazim. Evlenip yuva kurman, çocuk bakman lazim.' diyorlardi. Eskiden kadinlara karsi nasil yaklasiliyorsa, ben de o sekilde bir tavirla karsilastim." diye konustu.

Is arkadaslarinin kendisine yaklasiminin da zamanla degistigine dikkati çeken Zengin, söyle devam etti:

"Is ortaminda kadin oldugum için daha çok yardimci olmaya çalisanlarla karsilasiyorum. Bana hitaplarinda, davranislarinda daha dikkatliler. Genelde lojistik firmalarinda sadece erkek ekipler oluyor. Bu nedenle konusmalar, tavirlar biraz dikkatsiz olabiliyordu. Fakat bana karsi genel olarak daha dikkatli davraniyorlar. Saygisizlik etmemek için konusmalarinda kaba ifadelerden kaçiniyorlar. Kadin soförlerin incinmemesi için ekstra çaba sarf ediyorlar. Bu çok güzel bir degisim."

Zor ve dikkat gerektiren bir is yaptigina deginen Zengin, araciyla her gün tonlarca yükü büyük güçlüklerle adreslerine ulastirdigini, bunun pek çok tehlikeyi de beraberinde getirdigini fakat isinden çok keyif aldigini dile getirdi.

Gülfem Zengin, tir soförlügü yapmasinin kadinlarin her isi yapabileceginin göstergesi oldugunun altini çizerek, "Bu veya baska bir meslek, temizlikçi, kasiyer, büro personeli. Ne meslek olursa olsun kadinlarin her isi yapabilecegini göstermek istiyorum. Benim amacim bir kadinin kendi ayaklari üzerinde durabilecegini göstermek. Maasi az ya da çok fark etmez. Kadinin kendi ayaklari üzerinde durabilmesi gerekiyor. Ben kadinlarin ayaklari üzerinde durabilecegini herkese göstermek istiyorum." ifadesini kullandi.

- Fransa'dan deprem yardimlarini tek basina tasidigi için "Nene Hatun"a benzetildi

Türkiye'de 11 ili etkileyen depremlerin ardindan Türk-Fransiz Dostluk Cemiyetinin topladigi giyim, battaniye, gida, kedi-köpek mamasi, ilaç gibi tonlarca yardim malzemesini Kahramanmaras'a tasiyan Zengin, "Tek basima 4 gün süren yolculukta 4 bin 300 kilometre yol kat ettim." dedi.

Zengin, depremlerin ülkesinde ne kadar büyük yikima yol açtigini görünce "elini tasin altina koymak istedigini" vurgulayarak, su ifadeleri kullandi:

"Çok acil soför ve tir araniyordu. Bunu duyunca Türk-Fransiz Dostluk Cemiyetine ulastim ve harekete geçtik. Masraflari hiç düsünmeden yola koyuldum. Yapayalniz, yolda kimseyi tanimadan tek basima bölgeye geldim. Yolda Türk tirlarini gördügümde peslerine takildim. Onlarin durdugu yerde durdum, devam ettikleri yerde devam ettim. Su an bedenim Fransa'da ama aklim hala depremzedelerde."

Deprem yardimlari nedeniyle özellikle sosyal medyadan çok güzel mesajlar aldigini aktaran Zengin sözlerini, "Deprem döneminde yaptigimiz faaliyetlerle ilgili 'Nene Hatun' benzetmeleri çok kez yapildi. Gerçekten güzel, motive edici mesajlar aldim. Bu beni çok gururlandirdi." diyerek tamamladi.