Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul ettiNazir Aliyev Tayfur

Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul ettiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, ülkeye ilk resmi ziyaretini gerçeklestiren Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Imangali Tasmagambetov'u kabul etti.

Kirgizistan Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, Caparov ve Tasmagambetov, görüsmede bölgesel güvenlik ve istikrarin saglanmasi ile örgüt içindeki öncelikli etkilesim alanlari konusunda görüs alisverisinde bulundu.

KGAÖ Genel Sekreteri'ni yeni görevi dolayisiyla tebrik eden Caparov, Tasmagambetov'un bölgesel ve uluslararasi güvenligin güçlendirilmesi adina örgütün amaç ve hedefleri konusunda mesleki deneyimlerinden yararlanacagindan emin oldugunu söyledi.

Caparov, Kirgizistan'in bölgedeki güvenligin garantörü gördügü KGAÖ çerçevesindeki isbirligine büyük önem verdiginin altini çizerek, bu yil KGAÖ Baris Gücü'nün askeri, enformasyon ve insani nitelikteki önlemleri koordine etmek amaciyla "Yikilmaz Kardeslik-2023" tatbikatina ev sahipligi yapmayi planladigini anlatti.

- Terör örgütlerinin eylem gerçeklestirme riski

Caparov, sicak noktalarda savas ve sabotaj deneyimi kazanmis uluslararasi teröristlerin eleman kazanma ve terör eylemleri gerçeklestirme riskine dikkati çekti.

Bu gibi durumlara zamaninda müdahale ve yikici olusumlarin önlenmesiyle ilgili çalismalarin güçlendirilmesi gerektigine isaret eden Caparov, "Kirgizistan, ülkenin güvenlik ve istikrarini saglamaya yönelik gerekli önlemleri aliyor." dedi.

Kirgizistan'in, KGAÖ'nün rolünün ve yetkisinin artirilmasina büyük önem verdigini vurgulayan Caparov, "Örgüt, üye devletlerin ulusal güvenligini saglamak için büyük firsatlara sahip. Ortak çabalarla tehditlere aninda yanit verebilecek örgütün potansiyelini güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandi.

Caparov, KGAÖ'nün, Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ), Birlesmis Milletler (BM), Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) ve diger uluslararasi kuruluslar arasinda ortakliklar gelistirmesinin gerekli oldugunu vurguladi.

- Kirgizistan, örgütün ortak güvenligi saglama faaliyetlerini destekliyor

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Bakan Ceenbek Kulubayev, yeni görevine baslayan KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u tebrik etti.

Kulubayev, Kirgizistan Cumhuriyeti'nin, KGAÖ üyesi devletlerin dis tehditlere ve meydan okumalara karsi ortak güvenligini saglama faaliyetlerini destekledigini belirtti.

Örgütü, ulusal dis politikanin ana yönlerinden biri gördüklerini ifade eden Kulubayev, KGAÖ'nün özellikle sorumluluk alanindaki krizleri önlemesi gerektigini kaydetti.

Kulubayev, KGAÖ üye devletleri arasindaki ikili anlasmazliklarin çözümünde güç kullanilmamasi için yasal ve siyasi olarak baglayici mekanizmalarin gelistirilmesi gerektigine dikkati çekti.

Tasmagambetov da kendilerine verdikleri destek için Kirgizistan yönetimine tesekkür etti, KGAÖ Konseyi kararlarinin ve örgütün çalisma planinin yani sira öncelikleri konusunda bilgi verdi.