Özbekistan’da 30 Nisan’da anayasa degisikligi referandumu yapilacakBahtiyar Abdülkerimov

Özbekistan’da 30 Nisan’da anayasa degisikligi referandumu yapilacakBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) – Özbekistan Parlamentosunun alt kanadi olan Yasama Meclisi, 30 Nisan’da anayasa degisikligi referandumu yapilmasini kararlastirdi.

Yasama Meclisinin bugün düzenlenen genel kurulunda "Özbekistan anayasasindaki yeni düzenlemelere iliskin kanun" kabul edilirken söz konusu yeni düzenleme ve degisikliklerin yapildigi anayasa taslaginin 30 Nisan’da düzenlenecek referandumda halk oylamasina sunulmasini kararlastirildi.

Yasama Meclisi tarafindan kabul edilen söz konusu kanun, Senatoda onaylanmasinin ardindan Cumhurbaskani tarafindan imzalanarak yürürlüge girecek.

- Anayasa taslagi

30 Nisan’da düzenlenecek referandumda halk oylamasina sunulmasi öngörülen taslakta anayasaya 27 yeni madde eklenirken mevcut 128 maddenin 91'inde degisiklik yapilacak.

Cumhurbaskaninin bazi yetkilerinin parlamentoya devredilmesi, cumhurbaskani görev süresinin 5 yildan 7 yila çikarilmasi öngörülen taslaga göre, aralarinda cumhurbaskani, meclis ve senato baskanlari, vali, il ve ilçe meclis baskanlari, Cumhuriyet Bassavcisi ve Yüksek Mahkeme Baskani'nin da bulundugu üst düzey yetkililer arka arkaya en fazla iki kez seçilebilecek.

Ülke parlamentosunun üst kanadi olan Senato üyeleri sayisinin 100’den 65’e indirilmesi öngörülen anayasa taslaginda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili herhangi bir degisiklik yapilmayacak.

25 Haziran'da, anayasada aralarinda insan hak ve özgürlükleri, toplum ve birey, ülkenin idari-bölgesel yapisi ve yönetimi, cumhurbaskani görev süresinin 5 yildan 7 yila çikarilmasi, cumhurbaskaninin bazi yetkilerinin parlamentoya devredilmesi, yerel yöneticilerin yetki ve vekaletleri, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili maddelerin degistirilmesiyle ilgili bazi teklifler kamuoyunda tartisilmaya açilmisti.

- Karakalpakistan'daki olaylar

Özbekistan anayasasinda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsünün degistirilmesiyle ilgili bazi tekliflerin kamuoyunda tartisilmaya baslanmasinin ardindan 1 Temmuz 2022’de bölgede baslayan protestolar çok sayida insanin ölümüne neden olan siddet olaylarina dönüsmüstü.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, gösterilerin yapildigi Nukus'a giderek ülke anayasasinda Karakalpakistan'in statüsünün degistirilmeyecegini bildirmisti.