Asansör projelerinde görev alabilecek mühendislik alanlari artirildiErhan Cihan Ünal

Asansör projelerinde görev alabilecek mühendislik alanlari artirildiErhan Cihan Ünal

ANKARA (AA) - Asansör avan ve uygulama projelerini hazirlayip uygulayabilecek ekibe "elektronik", "elektronik ve haberlesme" ile "mekatronik" mühendisleri de eklendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin "Asansörlerin Tasarimina Iliskin Usul ve Esaslara Dair Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig"i Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, daha önce elektrik mühendisi veya elektrik-elektronik mühendisi ve makine mühendisi tarafindan hazirlanan "asansör avan projesi" ile yine bu görevliler tarafindan uygulanan "asansör uygulama projesi"nde söz konusu çalismalari yapabilecek ekibe elektronik, elektronik ve haberlesme ile mekatronik mühendisleri de eklendi.

Asansör avan projesi, binalarda ve insaatlarda kalici olarak hizmet vermek amaciyla monte edilecek asansörün kapasitesi, hizi, kumanda sistemi, boyutlari (makine dairesi, asansör kuyusu, tasiyici/kabin ve kapi), tahrik durumu, mukavemet hesaplari, çizimler ve kullanim sekli gibi temel özelliklerinin belirtilmesi ve mimari projeye esas teskil edebilmesi amaciyla hazirlaniyor.

Asansör uygulama projesi de binalarda ve insaatlarda kalici olarak hizmet vermek amaciyla monte edilecek olan ve avan projede asgari gereklilikleri belirlenen asansörün tasarim sonucu imalat ve montaj detay bilgileri, çizim, teknik özellikler ile hesaplamalardan olusan mekanik tesisat projesi olarak tanimlaniyor.