Eczaci ve eczanelere yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete'deYildiz Nevin Gündogmus- Ilgili yönetmelik degisikligine göre eczanenin, il veya ilçe saglik müdürlügünün onayiyla uygulamaya konulan nöbet ve tatil zamanlari için düzenlenmis listeler dogrultusunda hizmet vermesi mecburi olacak - Eczanede mevcut krokide degisiklik olusturacak nitelikteki tadilatlar, il saglik müdürlügü onayiyla yapilabilecek

Eczaci ve eczanelere yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete'deYildiz Nevin Gündogmus- Ilgili yönetmelik degisikligine göre eczanenin, il veya ilçe saglik müdürlügünün onayiyla uygulamaya konulan nöbet ve tatil zamanlari için düzenlenmis listeler dogrultusunda hizmet vermesi mecburi olacak
- Eczanede mevcut krokide degisiklik olusturacak nitelikteki tadilatlar, il saglik müdürlügü onayiyla yapilabilecek

ANKARA (AA) - Saglik Bakanligi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunca hazirlanan, Eczacilar ve Eczaneler Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayimlandi.

Degisiklikle, eczane açmak isteyen eczacilarin ilk basvuru ve yerlestirilmelerinde bazi degisiklikler yapildi. Buna göre, kurum tarafindan basvurularin bitiminden itibaren en geç 10 is günü içinde yerlestirme puanlari hesaplandiktan sonra eczacinin yerlestirme puani ve tercih siralamasi göz önüne alinarak yerlestirme islemi yapilacak.

Basvuru yapan eczacilardan yerlestirme puani en yüksek olanlar eczane açma hakki kazanacak. Ilan edilen yerler için basvuru yapan eczacilarin yerlestirme puanlarinin esit olmasi halinde kurum tarafindan noter huzurunda çekilecek kura sonucuna göre yerlestirme yapilacak. Yerlestirme listesi, il saglik müdürlügüne bildirilecek ve kurumun resmi internet sitesinde ilan edilecek.

Eczanelerde mevcut krokide degisiklik olusturacak nitelikteki tadilatlar, il saglik müdürlügü onayiyla yapilabilecek.

- Nöbetçi eczanelerle ilgili düzenlemeler

Nöbetçi eczanelerin çalismalarina iliskin de düzenlemeye gidilen yönetmelik uyarinca bölgelerindeki yerlesim yerlerinin özelliklerine göre, eczaneler için tatil olacak gün ve saatler, eczaci odasi veya temsilcisi tarafindan tespit edilecek.

Nöbetçi eczane ihtiyaci, kurum tarafindan halkin ihtiyacini temin edecek surette belirlenecek. Eczaci odasi veya temsilcisi, kurumca belirlenmis miktarda nöbetçi kalacak eczaneleri belirleyerek, eczanelere ait nöbet listelerini hazirlayip, hizmette aksaklik yaratmayacak sekilde ilçe ve il saglik müdürlügünün onayina sunacak. Nöbet listeleri, il saglik müdürlügünün kabul ve onayi ile uygulamaya konulacak.

Nöbet listelerinin, kurumca belirlenmis ihtiyaci karsilayacak sekilde hazirlanmamasi durumunda bu listeler yeniden düzenlenmek üzere müdürlükçe iade edilecek. Yeniden düzenlenen listelerin de belirlenen ihtiyaci karsilayacak sekilde olmamasi halinde nöbet listeleri, il veya ilçe saglik müdürlügünce düzenlenecek.

Nöbet listelerinin zamaninda il ve ilçe saglik müdürlügünün onayina sunulamamasi durumunda ise listeler, il veya ilçe saglik müdürlügünce hazirlanacak.

Eczacinin hastalik ve sair mazeretlerine istinaden nöbet hizmetinden muaf tutulma talebi, bölge eczaci odasi tarafindan degerlendirilerek, il saglik müdürlügünün kabul ve onayiyla uygulamaya konulacak.

Eczanenin, nöbet ve tatil zamanlari için düzenlenmis listeler dogrultusunda hizmet vermesi mecburi olacak.

- Miadi geçen ilaçlarin imhasi

Yönetmelik kapsaminda kullanim süresi geçen ilaçlarla ilgili de düzenleme yapildi. Buna göre, miadi geçen veyahut kullanilamaz hale gelmis ilaçlar, eczane sahip veya mesul müdürü tarafindan listelenecek ve bu ilaçlarin imhasi için il saglik müdürlügüne basvurulacak.

Il saglik müdürlügü yetkilisi ve eczaci odasi temsilcisi ile tutanak düzenlenerek, ilaçlarin imhasi ilgili mevzuat dogrultusunda yapilacak veya yaptirilacak ve bu durum vergi dairesine bildirilecek. Düzenlenen tutanak, istendiginde ibraz edilmek üzere eczanede muhafaza edilecek.

Yönetmelikte yapilan düzenlemeyle birden fazla eczane bulunan yerlerde eczacinin hastalik ve sair mazeretlere istinaden talebi ile meslek hayati boyunca toplam süresi iki yili geçmemek kaydiyla eczane kapali tutulabilecek.