"Varlik Barisi"na basvuru ve yillik gelir beyani için süre cuma günü doluyorMerve Özlem Çakir- Geçen yil elde edilen ticari, zirai, serbest meslek kazanci, ücret geliri, kira geliri, menkul sermaye iradi ile diger kazanç ve iratlar için yillik gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi ay sonunda bitecek - Yurt disinda ve içinde bulunan bazi varliklarini vergi incelemesi olmadan kayitlara almak isteyen gerçek ve tüzel kisiler de 31 Mart'a kadar basvurularini yapabilecek

"Varlik Barisi"na basvuru ve yillik gelir beyani için süre cuma günü doluyorMerve Özlem Çakir- Geçen yil elde edilen ticari, zirai, serbest meslek kazanci, ücret geliri, kira geliri, menkul sermaye iradi ile diger kazanç ve iratlar için yillik gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi ay sonunda bitecek
- Yurt disinda ve içinde bulunan bazi varliklarini vergi incelemesi olmadan kayitlara almak isteyen gerçek ve tüzel kisiler de 31 Mart'a kadar basvurularini yapabilecek

ANKARA (AA) - Kira dahil yillik gelir vergisi beyanname verme süresi ile Varlik Barisi uygulamasindan yararlanma dönemi 31 Mart Cuma günü sona erecek.

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi verilerinden yaptigi derlemeye göre, gerçek kisiler tarafindan 2022 yilinda elde edilen ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazanci, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradi (kira geliri), menkul sermaye iradi ile diger kazanç ve iratlar (deger artisi kazanci ve arizi kazançlar) için yillik gelir vergisi beyannameleri 31 Mart Cuma günü saat 23.59'a kadar verilebilecek.

6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafindan verilmesi gereken beyannameler, 15 Agustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Agustos'a kadar ödenebilecek. Mücbir sebep hali kapsaminda olan mükellefler, bu tarihlerden önce vergi beyannamelerini vererek ödemede bulunabilecek.

Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayi gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yillik gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderecek.

2022 yilinda elde edilen gelirlere iliskin verilecek yillik gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, bu yilin mart ve temmuz aylarinda iki esit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Mükellefler, vergilerini Interaktif Vergi Dairesi ve GIB mobil uygulamasi üzerinden, anlasmali bankalarin kredi ve banka kartlari veya banka hesabindan, yabanci ülkede faaliyet gösteren bankalarin kredi kartlari, banka kartlari ve diger ödeme yöntemleriyle anlasmali bankalarin subelerinden, alternatif ödeme kanallarindan (internet bankaciligi, telefon bankaciligi, mobil bankacilik), PTT is yerlerinden, tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.

Mükelleflerin bir takvim yili içinde elde ettigi konut kira geliri, 2022 yili için toplam 9 bin 500 liralik istisna tutarini asanlar, tevkifata tabi is yeri kira gelirlerinin brüt tutari 2022 yili için 70 bin liralik beyanname verme sinirini asanlar ile mal ve haklarin kiralanmasindan elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasina konu olmayan ve tutari 2022 yili için 3 bin 800 liralik siniri asanlar yillik beyanname verecek.

- Varlik Barisi uygulamasinda geri sayim

Öte yandan, gerçek ve tüzel kisiler, yurt disinda ve içinde bulunan bazi varliklari için 31 Mart'a kadar bildirim veya beyanda bulunarak Varlik Barisi uygulamasindan yararlanabilecek.

Varlik Barisi ile gerçek ve tüzel kisilerin yurt disinda bulunan para, altin, döviz, menkul kiymet ve diger sermaye piyasasi araçlarinin yurda getirilerek milli ekonomiye kazandirilmasi ve bu varliklarin gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defter kayitlarina alinmasi amaçlaniyor.

Bildirilen veya beyan edilen varliklara isabet eden tutarlara iliskin hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyati yapilmayacak.

Ayrica, 2023 yili emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayis döneminde ödenecek.