Rusya: Tahil anlasmasini gelecek 2 ayin belirleyici olacagi anlayisiyla uzattikDmitri Chirciu,Emre Gürkan Abay

Rusya: Tahil anlasmasini gelecek 2 ayin belirleyici olacagi anlayisiyla uzattikDmitri Chirciu,Emre Gürkan Abay

MOSKOVA (AA) - Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin uzatilmasi inisiyatifini gelecek 2 ayin belirleyici olacagi anlayisiyla desteklediklerini söyledi.

Lavrov, Uganda Disisleri Bakani Jeje Odongo ile baskent Moskova'da görüsmesinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Lavrov, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 18 Temmuz'a kadar uzatilmasi ile ilgili soruyu yanitlayarak, "Durumu ve ortaklarimizin taleplerini dikkate alarak, Cumhurbaskani (Recep Tayyip) Erdogan’in açikladigi tahil anlasmasinin 2 ay daha uzatilmasi inisiyatifini bu iki ayin belirleyici olacagi anlayisiyla destekledik." dedi.

Anlasmanin Rusya'yi ilgilendiren kisminin uygulanmasinin önemine isaret eden Lavrov, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Rus tarim ürünlerinin sevkiyatini engelleyen yaptirimlarin kaldirilmasi yönünde girisimlerde bulundugunu dile getirdi.

Lavrov, "Guterres ve çalisanlarinin bu konuda çabaladigini görüyoruz. Onlar, yaptirimlari uygulayan ülkelerle arada sirada görüsüyor. Ancak bu konuda henüz bir sonuç göremiyoruz." ifadelerini kullandi.

Bakan Lavrov ayrica, anlasma kapsaminda Ukrayna limanlarindan çikarilan tahilin ancak yüzde 3'ünün yoksul ülkelere gittigini animsatti.

- "Rosselkhozbank'a yönelik yaptirimlarin kaldirilmasi konusunda istisareler sürüyor"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya iliskin gazetecilere yaptigi açiklamada, tahil anlasmasinin Türkiye, Ukrayna ve Birlesmis Milletler yetkilileri ile yürütülen müzakereler sonucunda uzatildigini söyledi.

Tahil anlasmasi kapsaminda, Rusya Tarim Bankasina (Rosselkhozbank) yönelik bazi yaptirimlarin kaldirilmasi konusunda istisarelerin sürdügüne isaret eden Peskov, "Bankaya yönelik SWIFT yaptiriminin kaldirilmasina denk bazi seçenekler degerlendiriliyor." dedi.

Bu konuda yürütülen müzakerelerin umut verici oldugunu anlatan Peskov, "Bu baglamda, tahil anlasmasinin iki ay uzatilmasina karar verildi." ifadesini kullandi.

- Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 2 ay daha uzatilmasina karar verildigini açiklamisti.

Söz konusu anlasma, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasinda 22 Temmuz 2022'de Istanbul'da yapilmisti.