Mobil bankacilik hedefli "Truva ati" saldirilari geçen yil ikiye katlandiUgur Aslanhan- Kaspersky'nin Mobile Threats in 2022 baslikli raporunda, en yaygin ve endise verici mobil tehditler arasinda yer alan mobil bankacilik Truva ati saldirilarinin artisi dikkati çekti - 2022'de 196 bini askin mobil bankacilik Truva ati yükleyicisi tespit edilirken, bu rakamin 2021'deki saldirilarin iki katindan daha fazla oldugu görüldü

Mobil bankacilik hedefli "Truva ati" saldirilari geçen yil ikiye katlandiUgur Aslanhan- Kaspersky'nin Mobile Threats in 2022 baslikli raporunda, en yaygin ve endise verici mobil tehditler arasinda yer alan mobil bankacilik Truva ati saldirilarinin artisi dikkati çekti
- 2022'de 196 bini askin mobil bankacilik Truva ati yükleyicisi tespit edilirken, bu rakamin 2021'deki saldirilarin iki katindan daha fazla oldugu görüldü

ISTANBUL (AA) - Kaspersky uzmanlari, 2022'de mobil bankacilik odakli 196 bini askin yeni Truva ati kesfederken, saldirilarin önceki yila kiyasla 2 kat arttigi görüldü.

Kaspersky'den yapilan açiklamada, sirketin "Mobile Threats in 2022" raporunun sonuçlarina iliskin bilgiler verildi.

Buna göre, mobil hizmetlerin ve teknolojilerin gelismesiyle birlikte mobil tehditler de giderek daha yaygin hale geliyor. Kaspersky uzmanlari, artan bu endiseyi gidermek için mobil tehdit ortamini sürekli izliyor, tehdit egilimlerini takip ediyor, kullanicilari ve siber güvenlik toplulugunu potansiyel tehlikeler hakkinda bilgilendiriyor.

Kaspersky ürünleri, 2022'de 1 milyon 661 bin 743 kötü amaçli yazilim veya istenmeyen yazilim yükleyicisi tespit etti. En yaygin ve endise verici mobil tehditler arasinda yer alan ve çevrimiçi bankacilik ve e-ödeme sistemleriyle ilgili verileri avlamak için kullanilan Truva atlarinin artisi dikkat çekti.

Geçen yil 196 bin 476 mobil bankacilik Truva ati yükleyicisi tespit edildi. 2021'de tespit edilen saldirilarin iki katindan daha fazla olan bu veri, son 6 yilin en yüksek rakami olarak kayitlara geçti.

Bu durum, siber suçlularin mobil bankacilik kullanicilarini hedef aldigini, finansal verileri çalmaya giderek daha fazla ilgi gösterdigini ve büyük kayiplara yol açabilecek yeni kötü amaçli yazilimlarin olusturulmasina aktif olarak yatirim yaptigini vurguluyor.

- "Arastirma, siber suçlularin finansal kazanca odaklandigini gösteriyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky güvenlik uzmani Tatyana Shishkova, kötü amaçli yazilim yükleyicilerinin kullanimindaki genel düsüse ragmen mobil bankacilik odakli Truva atlarinin büyümeye devam etmesinin, siber suçlularin finansal kazanca odaklandiginin açik göstergesi oldugunu bildirdi.

Shishkova, "Hayatlarimiz giderek daha fazla mobil cihazlar etrafinda dönerken, kullanicilarin mobil tehditlere karsi tetikte olmalari ve kendilerini korumak için gerekli adimlari atmalari her zamankinden daha önemli." ifadesini kullandi.

- Mobil tehditlerden korunma için öneriler

Kaspersky uzmanlari, mobil kullanicilarin kendilerini tehditlerden korumalari için sunlari öneriyor:

"Uygulamalarinizi yalnizca Apple App Store, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi magazalardan indirin. Bu marketlerdeki uygulamalar yüzde 100 güvenli degildir ancak en azindan magaza temsilcileri tarafindan kontrol edilirler ve bazi filtreleme sistemleri vardir. Kullandiginiz uygulamalarin izinlerini kontrol edin ve bir uygulamaya izin vermeden önce dikkatlice düsünün. Güvenilir bir güvenlik çözümü, kötü amaçli uygulamalari ve reklam yazilimlarini risk olusturmaya baslamadan önce tespit etmenize yardimci olabilir. iPhone kullanicilari, Apple tarafindan saglanan bazi gizlilik denetimlerine sahiptir ve kullanicilar bu izinlerin gereksiz oldugunu düsünüyorlarsa fotograflara, kisilere ve GPS özelliklerine uygulama erisimini engelleyebilir."

Açiklamada, isletim sisteminin ve önemli uygulamalarin sürekli güncellenmesi önerisi de yer aldi.