Ekmek Üreticileri Sendikasi Baskani Cihan Kolivar'in yargilanmasina baslandiZeynep Yesildal

Ekmek Üreticileri Sendikasi Baskani Cihan Kolivar'in yargilanmasina baslandiZeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Ekmek Üreticileri Sendikasi Baskani Cihan Kolivar'in, katildigi bir televizyon programi ve sosyal medya hesabinda kullandigi ifadeler nedeniyle 11 yil 11 aya kadar hapis cezasi istemiyle yargilandigi dava basladi.

Istanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya sanik Cihan Kolivar ve avukati katildi.

Müsteki Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in celse arasinda dilekçe sunarak davaya katilma talebinde bulundugu bildirildi.

Durusmada savunma yapan sanik Kolivar, ekmek firinlarinin imar yasasina göre küçük sanayi bölgelerinde açilabilecegine iliskin düzenleme oldugunu ancak Istanbul'da yasa disi bölgelere dogalgaz baglatilarak bazi ilçe belediyeleri tarafindan kaçak firin açilmasina müsaade edildigini ileri sürdü.

Bayrampasa Belediyesinin önceden kaçak firinlara müsaade etmedigini ancak son dönemde müsaade ettigini öne süren sanik Kolivar, "Esenler ve Fatih ilçelerinin belediye baskanlari bu konuda dikkatli davrandilar, ruhsatsiz firin açilmasina müsaade etmediler. Bunlari daha önce dile getirmistim, canli yayinda anlatmak istedigim oydu. Süre kisitli oldugu için kendimi yeterince ifade edemedim." dedi.

Sanik Kolivar, Türk milletini asagilama gibi bir kastinin olmadigini, toplum ve millet kavramlarinin farkli anlamlar ifade ettigini belirterek, "Kafama silah dayasalar Türk milletine hakaret etmem. Cumhurbaskani'na hakaret etmem söz konusu olamaz, ben de Kasimpasa'da büyüdüm, Cumhurbaskani'ni ve ailesini tanirim. Ben politikaci degilim ki niye hakaret edeyim? O gün onlari açiklayinca herkes bizi CHP'li sandi, benim partiyle isim yok, CHP bana dar gelir." sözlerini kullandi.

Kolivar, sosyal medya paylasimindaki "Türkiye Cumhuriyeti hiç bu kadar hirsizlar tarafindan yönetilmemisti." ifadesine iliskin ise ilçe belediyelerinde ruhsatsiz faaliyette bulunan ve bu faaliyetlere izin veren memurlari kast ettigini iddia etti.

Sanik avukati Bilge Çiftçi, müvekkilinin konusmalarinin cimbizlanarak bir kisminin öne çikarildigini, mahkemeye sunduklari dosyada konusmanin öncesine ve sonrasina ait görüntülerin yer aldigini kaydetti.

Sanigin dava konusu paylasimlari bir bütün olarak degerlendirildiginde, Türk milletini asagilamadiginin anlasilacagini dile getiren avukat Çiftçi, müvekkilinin amacinin saglikli ekmek üretimi yapmak ve fiyat istikrarini saglanmak oldugunu ifade ederek beraatini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme, Cumhurbaskani Erdogan'in davaya katilma talebinin kabulüne karar verdi.

Sanik avukatina yazili beyanlarini sunmasi için bir sonraki celseye kadar süre veren mahkeme, eksik hususlarin giderilmesi için durusmayi erteledi.

Durusma sonrasi basin mensuplarina konusan Kolivar, Istanbul'da Gaziosmanpasa, Arnavutköy, Sultangazi, Sisli, Besiktas Sariyer gibi ilçelerin zeminlerinin saglam oldugunu ve bu ilçelerdeki firinlarin yikilmamasi gerektigini savunarak, bir binanin altinda firin varsa sikayet edilmesi gerektigini söyledi.

- Ne olmustu?

Katildigi bir televizyon programinda kullandigi ifadeler nedeniyle hakkinda resen sorusturma baslatilan Ekmek Üreticileri Sendikasi Baskani Cihan Kolivar, polis tarafindan gözaltina alinmisti.

Emniyetteki islemlerinin ardindan 9 Kasim'da sevk edildigi adliyede, "Cumhurbaskanina hakaret" suçundan tutuklanan Kolivar, avukatinin itirazi üzerine 17 Kasim'da tahliye edilmisti.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan "müsteki" olarak yer aliyor.

Iddianamede, Cumhurbaskani Erdogan'in avukati araciligiyla dosyaya sunulan dilekçede, katildigi televizyon programindaki açiklamalari ve sosyal medya hesabindaki paylasimlarinda "hakaret" içeren ifadeler kullanmasi nedeniyle Kolivar hakkinda sikayetçi olundugu anlatiliyor.

Süphelinin bazi paylasimlarinin açikça Cumhurbaskani'nin seref ve sayginligina saldiri mahiyetinde oldugu, bazi paylasimlarinin da "halkin bir kesimini asagilayici ve onur kirici oldugu" belirtilen iddianamede, bu paylasimlarin da sosyal medya üzerinden yapilmasi ve birçok kisi tarafindan ulasilabilir olmasi nedeniyle aleniyet unsuru kazandigi vurgulaniyor.

Iddianamede, süphelinin dogrudan Türk milletine yönelen hitabi ve topluma yönelik sözleri dikkate alindiginda, Türk milletini asagilama kastiyla hareket ettigi aktariliyor.

Iddianamede Kolivar hakkinda, "zincirleme sekilde halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama", "zincirleme sekilde cumhurbaskanina alenen hakaret" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarini asagilama" suçlarindan 2 yil 5 aydan 11 yil 11 aya kadar hapis cezasi isteniyor.