GÜNCELLEME - Suriye konulu toplanti 16 Mart’ta Moskova'da yapilacakDildar Baykan Atalay- Moskova görüsmeleri, 4 ülke disisleri bakaninin yapmasi öngörülen toplanti için zemin yoklamasi niteliginde olacak TOPLANTIYA ILISKIN DETAYLAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Suriye konulu toplanti 16 Mart’ta Moskova'da yapilacakDildar Baykan Atalay- Moskova görüsmeleri, 4 ülke disisleri bakaninin yapmasi öngörülen toplanti için zemin yoklamasi niteliginde olacak

TOPLANTIYA ILISKIN DETAYLAR EKLENDI

ANKARA (AA) - Türkiye, Rusya, Bessar Esed rejimi ve Iran arasinda disisleri bakan yardimcilari düzeyindeki Suriye konulu toplanti, 16 Mart’ta Moskova’da gerçeklestirilecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, Rusya, Esed rejimi ve Iran arasinda Moskova'da yapilacak toplantinin tarihi belli oldu. Heyetlerin 15 Mart'ta ulasacagi Moskova'daki toplanti 16 Mart'ta gerçeklestirilecek. Türk heyetine Disisleri Bakan Yardimcisi Burak Akçapar baskanlik edecek.

Toplantiya Rusya'yi temsilen Devlet Baskani Vladimir Putin'in Orta Dogu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Iran'i temsilen Disisleri Bakani Siyasi Isler Danismani Ali Asgar Haci, Esed rejimini temsilen ise Disisleri Bakan Yardimcisi Eymen Susan katilacak.

Moskova görüsmeleri, 4 ülkenin disisleri bakanlari arasinda yapilmasi arzu edilen toplanti için bir anlamda zemin yoklamasi olacak.

Taraflar, bakanlarin hangi gündemle toplanabilecegi ve hangi isbirligi alanlarini degerlendirebilecegi konusunda görüs alisverisinde bulunacak.

- Moskova toplantisinin öncelikleri

Türkiye açisindan toplantinin temel önceligi, Suriye'nin toprak bütünlügünü tehdit eden ayrilikçi gündeme ve gruplara karsi durma ile bu alanda terörle mücadelede isbirliginin artirilmasi olacak.

Bir diger öncelik ise Suriyelilerin öncülügünde ve sahipliginde uygulanabilir ve sürdürülebilir bir siyasi sürecin canlandirilip hizlandirilmasi, bu amaçla Suriye Anayasa Komitesi görüsmelerinin devam ettirilmesi. Türkiye bu amaçla, tüm taraf ülkelerden Anayasa Komitesi sürecini yapici yaklasimla desteklemesini istiyor.

- "Firsat degerlendirilmeli"

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin basindan bu yana Suriye'nin toprak bütünlügünü teyit ettigini Astana belgeleri dahil her düzeyde tüm platformlarda güçlü sekilde savundugunu animsatarak, "Tüm taraflar siyasi çözüme bir an önce ulasilmasi için ellerinden gelen katkiyi yapmalidir. Bu anlamda, Türkiye'nin masaya oturmasinin herkes için bir firsat oldugu gerçegi taraflarca dogru anlasilmalidir." ifadesini kullandi.

- "Türkiye, Suriye muhalefetini bilgilendirmeye devam ediyor"

Diplomatik kaynaklar, gerek Rusya ve rejim yetkililerinin katildigi 3'lü görüsmeler gerek 4'lü toplanti konusunda Türkiye'nin Suriye muhalefetini bilgilendirmeye ve istisarelere devam ettigine dikkati çekti.

Kaynaklar, "2254 sayili Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) karari uyarinca Suriye muhalefetine ve halkina destegimiz biliniyor. Türkiye olarak Suriye muhalefetinin garantörü oldugumuzu ve muhalefetin haklari hilafina hareket etmeyecegimizi defalarca dile getirdik, getirmeye devam edecegiz." ifadesini kullandi.

- "Geri dönüsler de gündemde"

Diplomatik kaynaklarin verdigi bilgiye göre, 4'lü toplantinin gündem maddelerinden biri de iç savasta yerlerinden olup ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüsleri.

Türkiye, görüsmelerde, komsu ülkelere siginmak zorunda kalan Suriyelilerin asil ikamet yerlerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüslerinin uluslararasi insancil hukukla uyumlu sekilde kolaylastirilmasi için çalisilmasi gerektigini yineleyecek.

Türkiye'nin atif yaptigi BMGK 2254 sayili karari, Suriyelilerin geri dönüsleri için uygun sartlarin olusturulmasi ve iç savastan etkilenen bölgelerin rehabilitasyonu için üye ülkelere çagri yapiyor. Karar ayrica, Suriyelilerin öncülügünde kapsayici ve güvenilir ancak mezhepsel olmayan bir yönetim tesis edilerek yeni bir anayasa taslagi hazirlanmasini, özgür ve adil seçimler düzenlenmesini, yeni anayasanin ortaya çikmasindan 18 ay sonra Birlesmis Milletler (BM) gözetiminde seçimlere gidilmesini öngörüyor. Karar, Suriye diasporasinin seçimlere katilimi için uluslararasi standartlarda seffaf ve hesap verilebilirligin saglandigi sartlarin tesis edilmesini de istiyor. Türkiye bu amaçla, muhalefetle Suriye Anayasa Komitesi görüsmelerini yürüten rejimin süreci ilerletmesi gerektiginin altini çizerek Rusya ve Iran'in çalismalara destek vermesi gerektigini vurguluyor.

-"Türkiye deprem yardimlarinin geçisi için tüm kolayliklari gösteriyor"

Diplomatik kaynaklar, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde Suriye'de de çok sayida kisinin hayatini kaybettigini, bu süreçte Türkiye'nin, uluslararasi insani yardimlarin bölgeye hizla ulasmasi için Cilvegözü Sinir Kapisi'na ek olarak Öncüpinar ve diger kapilarin kullanilmasini da teklif ettigini animsatti.

Türkiye'nin yardimlarini engelledigi yönünde yapilan bazi maksatli yayinlara dikkati çeken kaynaklar, Cilvegözü ve Öncüpinar kapilarindan hiçbir engelleme ve geciktirme olmaksizin insani yardim malzemesi tasiyan yüzlerce tirin geçtigini, Suriye'ye insani yardim götürmek isteyen tüm uçaklara hava sahasinin açildigini, bu sayede dogrudan Halep veya Sam'a uçaklarin indigini kaydederek, "Depremzedelerin yaralarinin sarilmasi için tüm kolayliklar gösteriliyor." dedi.