Çiftçilerin tarimsal amaçli su kullanim hizmet bedelleri yüzde 50 desteklenecekDeniz Çiçek Palabiyik

Çiftçilerin tarimsal amaçli su kullanim hizmet bedelleri yüzde 50 desteklenecekDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Çiftçilerin 2023 yilina iliskin tarimsal amaçli su kullanim hizmet bedellerinin yüzde 50 desteklenmesi kararlastirildi.

Tarimsal Sulama Amaçli Su Kullanim Hizmet Bedelinin Desteklenmesine Iliskin Cumhurbaskani Karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Kararla, sulama birlikleri ile kooperatifleri tarafindan isletilen sulama sahalarinda tarimsal üretim yapan çiftçilerin, bu yil su kullanim hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltilmasi ve rekabet güçlerinin artirilmasi ile bu kapsamda gida arz güvenliginin ve tarimsal üretimde sürdürülebilirligin saglanmasina katkida bulunulmasi amaçlaniyor.

Buna göre, sulama birlikleri tarafindan kendi usul ve esaslarina göre belirlenen su kullanim hizmet bedelinin yüzde 50'si öncelikle su kullanicisi üretici tarafindan ilgili sulama birligine ödenecek. Su kullanim hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50'si ise Tarim ve Orman Bakanliginin ilgili bütçesinden üreticiler adina sulama birliklerine aktarilacak.

Sulama birlikleri tarafindan olusturulacak ödemeye esas icmaller Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügüne gönderilecek. Icmaller DSI tarafindan gerekli kontroller yapildiktan ve onaylandiktan sonra ödenmek üzere Bakanliga iletilecek. Ödemeler üreticiler adina ilgili sulama birliklerinin hesabina aktarilacak.

Sulama kooperatifleri tarafindan üreticiler adina tahakkuk ettirilen su kullanim hizmet bedelini dönemi içinde ödeyen üreticilere yüzde 50 destekleme ödemesi yapilacak.

2023 üretim yili sonunda sulama kooperatifleri tarafindan su kullanim hizmet bedelini ödeyen üreticilere ait icmaller il-ilçe tarim ve orman müdürlüklerine teslim edilecek. Müdürlükler tarafindan gerekli kontroller yapilip onaylanan icmaller, ödenmek üzere Bakanliga gönderilecek.

???????- Yil sonuna kadar sürecek

Bu destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayit Sistemi'ne (ÇKS) kayitli olmasi sarti aranacak.

Karar kapsamindaki destek uygulamasi, 1 Ocak 2023 itibariyla baslayacak ve 31 Aralik 2023'te sonra erecek.

Desteklemelere iliskin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanligin 2023 yili tarimsal destekleme bütçesinden karsilanacak.

Kararin uygulanmasina iliskin Ziraat Bankasina hizmetlerinden dolayi, ödenen destekleme tutarinin yüzde 0,2'si komisyon olarak ayrica ödenecek.

Destekleme ödemelerinin denetimini saglayacak tedbirleri almaya Bakanlik yetkili olacak.

Karar, 1 Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere yürürlüge girdi.