Türkiye, geçen yil 13 milyar dolarlik dogrudan yatirim çektiUgur Aslanhan- Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu: - "Önümüzdeki dönemler için bizim hedefimiz dünyadaki yatirimlardan yüzde 1,5 pay almak" - Uluslararasi Yatirimcilar Dernegi Baskani Aysem Sargin: - "Bugün itibariyla YASED üyelerinin deprem bölgesine nakdi yardimi 10 milyar lirayi asti"

Türkiye, geçen yil 13 milyar dolarlik dogrudan yatirim çektiUgur Aslanhan- Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu:
- "Önümüzdeki dönemler için bizim hedefimiz dünyadaki yatirimlardan yüzde 1,5 pay almak"
- Uluslararasi Yatirimcilar Dernegi Baskani Aysem Sargin:
- "Bugün itibariyla YASED üyelerinin deprem bölgesine nakdi yardimi 10 milyar lirayi asti"

ISTANBUL (AA) - Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, Türkiye'nin 2022'de dünyada yatirimlarin azaldigi bir ortamda 13 milyar dolar yatirim çektigini belirterek, "Önümüzdeki dönemler için bizim hedefimiz dünyadaki yatirimlardan yüzde 1,5 pay almak." dedi.

Daglioglu, Uluslararasi Yatirimcilar Dernegi'nin (YASED), Istanbul'da gerçeklestirilen 42. Olagan Genel Kurulu toplantisinda yaptigi konusmada, deprem nedeniyle yasadiklari üzüntüyü dile getirerek, en hizli sekilde bu yaralarin sarilacagina, bölgenin tekrar insa edilecegine inandiklarini söyledi.

Son yillarda yasanan Kovid-19, küresel olumsuzluklar, Rusya-Ukrayna savasi gibi sorunlardan bahseden Daglioglu, Türkiye'nin bu sikintilara karsin en hizli toparlanan ülkeler arasinda yer aldigini söyledi.

Daglioglu, hizli büyüyen bir ekonomiyi sahip Türkiye'nin reformlarla kendisini daha ileri seviyeye tasimaya adamis bir ülke oldugunu kaydederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yetkin is gücüyle, yetenek havuzuyla dünyada ve özellikle kendi cografyasinda pozitif ayrisan bir ülke ve çok essiz bir konumda. Asya, Afrika, Avrupa'nin kesisim noktasinda küresel pazarlara erisim saglayan bir ülke. Ben eminim ki bu avantajlariyla Türkiye tekrardan bu zorlu ve küresel dönemlerden hizli çikacak. Biz iste böyle bir ortamda mevcut (YASED) yönetim kurulu ile çok yakin çalismalar gerçeklestirdik."

- "Hedefimiz dünyadaki yatirimlardan yüzde 1,5 pay almak"

Burak Daglioglu, YASED ile yaptiklari çalismalardan bahsederek, dernek ile birlikte ilk kez Türkiye Uluslararasi Dogrudan Yatirimlar Stratejisi'ni hazirladiklarini söyledi.

Birlikte yatirimcilarin nabzini tutmak için anketler yaptiklarini ve raporlar ürettiklerini dile getiren Daglioglu, bu çalismalarin hepsinde yönetim kurulu ve genel sekreterya ile çok yakin çalistiklarini bildirdi.

Daglioglu, birlikte çalistiklari dönemde Türkiye'nin dogrudan yatirim performansinin dikkat çekici oldugunu kaydederek, su ifadeleri kullandi:

"Bahsettigimiz pandemi döneminde dünyada yatirimlar 1 trilyon dolarin altina gerilerken, ülkemize gelen yatirimlarda da azalma oldu. Ama sonrasinda dünyanin toparlanma hizindan daha yüksek hizla yatirim çekmeye devam ettik. 2021'de 13,5 milyar dolar yatirim çektik kabaca. 2022'de dünyada yatirimlarin azaldigi bir ortamda 13 milyar dolar yatirim çektik. Önümüzdeki dönemler için bizim hedefimiz dünyadaki yatirimlardan yüzde 1,5 pay almak. Bu baglamda da yeni yönetim kurulu ile daha yakin çalismak ve bu çalismalari daha öteye götürmek bir zorunluluk."

- "Bütün yatirimlariniza talibiz"

Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Daglioglu, yeni seçilecek YASED Yönetim Kurulu ile çalismak istedikleri önemli konular oldugunu kaydederek, bunlardan bazilarinin küresellesme, sürdürülebilirlik, dijitallesme ve tedarik oldugunu söyledi.

Daglioglu, "En dengeli sekilde ve ülkemizin çikarlarini gözeterek iliskilerimizi sürdürmeye kararliyiz. Bu baglamda bütün yatirimlariniza talibiz. Sadece üretim degil mühendislik merkezi, AR-GE merkezi, bölgesel yönetim merkezi, bölgesel egitim merkezi projelerini, satin alma ofislerini gibi bunlarin hepsini almaya talibiz. Bu mesajlari net olarak iletebilirsiniz. Kamu olarak bu yatirimlari kazanmak için ne gerekiyorsa yapmaya haziriz. Beraber çalismaya haziriz." degerlendirmesinde bulundu.

Portföylerinin çok güçlü oldugunu, 300'e yakin yakin projelerinin bulundugunu dile getiren Daglioglu, gelecekte bu mutlu ve güzel haberleri kamuoyu ile paylasmaya devam edeceklerini bildirdi.

Daglioglu, Türkiye'nin bugüne gelmesinde uluslararasi yatirimcilarin önemli katkisi oldugunu belirterek, "Ben eminim ki bundan sonrasinda da Türkiye'nin hedeflerine ulasmasi noktasinda çok önemli yatirimlar yaparak ve Türkiye'de deger üreterek katki vereceksiniz. Bu baglamda da Cumhuriyetimizin 100. yilina çok güçlü bir baslangiç yapacagimizdan eminim." diye konustu.

- "Deprem bölgesinin yeniden insasi için YASED olarak katki vermeye kararliyiz"

Uluslararasi Yatirimcilar Dernegi Baskani Aysem Sargin da Kahramanmaras merkezli depremlerden yasadiklari üzüntüyü dile getirerek, bugün itibariyla YASED üyelerinin deprem bölgesine nakdi yardiminin 10 milyar lirayi astigini söyledi.

Depremden etkilenen bölgenin yeniden ayaga kalkmasinin uzun ve zorlu bir süreç gerektirdiginin farkinda olduklarini ifade eden Sargin, "Deprem yaralarinin sarilmasi, bölgenin yeniden insasi ve afet yönetiminin güçlendirilmesi için YASED olarak katki vermeyi sürdürmekte kararliyiz. Yaptiklari islerle Türkiye'nin gelecegine her gün yatirim yapan YASED sirketleri için Türkiye'nin gelecegine güvenle bakmak, bunun için gerekli kosullarin olusmasini saglamak birinci önceligimiz olmaya devam edecek." diye konustu.

Sargin, YASED'in faaliyetlerinden bahsederek, son yillarda küresel kaynakli yüksek belirsizliklere karsin üyelerinin operasyonlarinin sürekliligini ve verimliligini koruyacak, degisen kosullarin üyelere olumsuz etkilerini en aza indirecek adimlari attiklarini anlatti.

Dijital dönüsüm, sürdürülebilir kalkinma ve küresel tedarik zincirlerine entegrasyon konularini ana temalari olarak önceliklendirdiklerini aktaran Sargin, bu alanlarda ilgili taraflari bir araya getirerek en iyi uygulamalarin paylasimini sagladiklarini, hazirlanan mevzuata ve kamu-özel sektör is birligi platformlarina destek verdiklerini bildirdi.

Sargin, Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu (YOIKK) Eylem Plani, 12. Kalkinma Plani ve ÖTV'deki düzenlemelere katkilarindan, Yesil Mutabakat ve iklim kanunu ile ilgili çalismalarindan bahsetti.

- Sargin'in görev süresi sona erdi

Aysem Sargin, geçen dönemde YASED olarak hedefledikleri dönüsüm yolunda önemli mesafe kaydettiklerini belirterek, gelecek sürece iliskin hedeflerini paylasti.

Dört yildir YASED Baskanligi görevini büyük gururla yürüttügünü dile getiren Sargin, sözlerini söyle sürdürdü:

"YASED üyelerini tanidikça, dünya çapinda basarilarina tanik oldugumuz sirketlerin Türk ekonomisine katkilarinin ötesinde bu ülkeye verdikleri degeri, gönüllü destegi gördükçe daha da büyüdü bu gurur. Buradaki hiç bir sirketin önceliginin sadece sirketinin kazancini gözetmek olmadigini, her birinin Türkiye'nin de kazanacagi bir denklem yaratmaya çalistigina tanik oldum bu dört yillik dönemde. Iste bu nedenle YASED'in en büyük gücünün üyeleri olduguna yürekten inaniyorum ve hepinize hem Türkiye'deki özverili çalismalariniz, hem de YASED'e degerli katkilariniz için çok tesekkür ediyorum."

Sargin, salgin, savas ve deprem gibi çok büyük zorluklarin yasandigi süreçte baskanlik görevini yürüttügünü kaydederek, seçimle göreve gelecek yeni yönetime basarilar diledi.

Açilis konusmalarinin ardindan basina kapali gerçeklestirilen toplantinin ardindan yeni YASED Baskani ve Yönetim Kurulu üyeleri açiklanacak.