Çorum Belediyesi afetler için arama kurtarma köpegi yetistiriyorTugay Göktürk- Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin:- "Insallah yakinda iki kardesi daha gelecek. Üç arama kurtarma köpegiyle ülkemizdeki bütün afetlerde, bize ihtiyaç duyuldugu zaman hem arama kurtarma ekipleri bölgeye intikal edecek hem de arama kurtarma köpeklerimiz"

Çorum Belediyesi afetler için arama kurtarma köpegi yetistiriyorTugay Göktürk- Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin:- "Insallah yakinda iki kardesi daha gelecek. Üç arama kurtarma köpegiyle ülkemizdeki bütün afetlerde, bize ihtiyaç duyuldugu zaman hem arama kurtarma ekipleri bölgeye intikal edecek hem de arama kurtarma köpeklerimiz"

ÇORUM (AA) - Çorum Belediyesinin ilk arama kurtarma köpegi "Asya", dogal afetlerde görev almak üzere yetistiriliyor.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat depremlerinin ardindan Çorum'da dogal afetlerde ihtiyaç duyulan makine ve ekipman ile insan gücü için planlama çalismalari yapildi.

Bu kapsamda Çorum Belediyesi, afetlerde görev alacak arama kurtarma personelinin barinma ve ekipman ihtiyacini karsilamak üzere 3 konteyner hazirladi.

Ayrica, 6 Subat'taki depremlerin ardindan afet bölgesinde görev alan ekiplerin arama kurtarma köpegi talep etmesi üzerine Itfaiye Müdürlügü bünyesinde Köpek Egitim Merkezi olusturuldu.

Merkezin ilk ögrencisi 4 aylik Belçika kurdu (Malinois) cinsi "Asya" oldu.

Köpek egitmeni Ali Öremis gözetimindeki "Asya"nin, temel egitim ve sertifika sürecini tamamladiktan sonra arama kurtarma çalismalarinda görevlendirilmesi planlaniyor.

Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, AA muhabirine, 11 ilin etkilendigi çok büyük bir afet olan deprem bölgesine ilk giden ekiplerin basinda Çorum Belediyesinin geldigini söyledi.

Ekiplerin Kahramanmaras'in Afsin ilçesi ve Adiyaman'da onlarca can kurtardigini anlatan Asgin, burada edinilen tecrübe ile bundan sonraki afetlere hazirlik yapmaya basladiklarini belirtti.

Köpeklerin arama kurtarma ekiplerinin en önemli destekçilerinden oldugunu gözlemlediklerini dile getiren Asgin, "Asya, Çorum Belediyesinin arama kurtarma anlaminda ilk köpegi olacak. Insallah yakinda iki kardesi daha gelecek. Üç arama kurtarma köpegiyle ülkemizdeki bütün afetlerde, bize ihtiyaç duyuldugu zaman hem arama kurtarma ekipleri bölgeye intikal edecek hem de arama kurtarma köpeklerimiz." dedi.

"Asya"yi henüz bebeklik çagindan itibaren egitime aldiklarina dikkati çeken Asgin, "Asya'yi 3-4 ay sonra jandarmamiz ve emniyetimizin yapacagi arama kurtarma sertifikasi ile ilgili sinavlara hazirliyoruz. Sinavdan sonra insallah sehrimizin ilk arama kurtarma köpegi olma serefine nail olacak Asya." diye konustu.

Asgin, Asya'nin egitimini üstlenen belediye personeli Ali Öremis'e tesekkür ederek "Çorum Itfaiyemizin gururudur, Asya'yi yetistiriyor, sonra bir iki ilave köpegi de yetistirecek. Köpeklerimiz insallah en güzel egitimi alarak güzel hizmetler verecek." ifadelerini kullandi.

Çorum Belediyesi itfaiye personelinin sehir içi ve sehir disinda meydana gelen dogal afetlerde en önde kosan kahramanlar oldugunu vurgulayan Asgin, sunlari kaydetti:

"Çorum Belediyesi olarak olasi deprem için hem sehrimizde hem de ülkemizde baskaca hazirliklar da yapiyoruz. Üç farkli konteyner hazirladik. Itfaiye binamizin da disinda olmak üzere göreve hazir bekliyor. Her türlü ekipman altyapimizi da gelistirdik. Birçok ilave ekipman aldik. Çorum Belediyesi olarak arama kurtarma ekiplerimizle ve itfaiyemizle göreve haziriz."