Iran'daki gösterilerde güvenlik güçlerini öldürmekle suçlanan 3 kisi idam edildiAhmet Dursun

Iran'daki gösterilerde güvenlik güçlerini öldürmekle suçlanan 3 kisi idam edildiAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran'da Mahsa Emini gösterileri sirasinda Isfahan eyaletinde 3 güvenlik görevlisinin öldürüldügü olayda suçlu bulunarak "devlete karsi savas açmak (muharebe)" suçundan idama mahkum edilen 3 sanik hakkindaki karar infaz edildi.

Iran Yargi Erkine bagli Mizan Haber Ajansina göre, Isfahan kentinin Hane Mahallesi'nde güvenlik güçlerine yönelik saldirinin failleri olduklari iddiasiyla idama mahkum edilen Salih Mirhasimi, Mecid Kazimi ve Said Yakubi idam edildi.

Idam edilen mahkumlarin, ülkede terör örgütü kabul edilen Halkin Mücahitleri Örgütü ile baglantili olduklari öne sürüldü.

Iran'da Eylül 2022'de 22 yasindaki Mahsa Emini'nin polis nezaretinde hayatini kaybetmesi üzerine ülke genelinde protestolar baslamisti. Protestolar sirasinda Kasim 2022'de Isfahan kentinin Hane Mahallesi'nde güvenlik güçlerine düzenlenen silahli saldirida Muhsin Hamidi, Muhammed Kerimi ve Muhsin Çeragi adli 3 güvenlik görevlisi hayatini kaybetmisti.

Saldirinin faili olarak yakalanan saniklardan Salih Mirhasimi, Mecid Kazimi ve Said Yakubi, ocak ayinda yargilandiklari mahkemede Iran Ceza Kanunu'ndaki en agir suçlardan sayilan "muharebe" suçundan idama mahkum edilmisti. Saniklar, mahkemenin kararina itiraz için Yargitay'a basvurmustu. Yargitay ise 10 Mayis'ta mahkumiyet kararlarini onamisti.

- Iran'daki Mahsa Emini olaylari

Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra rahatsizlanarak hastaneye kaldirilan 22 yasindaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yasamini yitirmesi, ülke yönetimine karsi protestolara yol açmisti. Gösteriler sirasinda yüzlerce kisinin hayatini kaybettigi açiklanmisti.

Ülkede yaklasik 4 ay devam eden gösterilerle baglantili su ana kadar 10'dan fazla kisi idama mahkum edilirken, son idamlarla toplam 7 kisinin cezasi infaz edildi. Idam cezalarinin bir kismi ise Yargitay tarafindan bozuldu.

Iran Ceza Kanunu'na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çikarmak (ifsad fi'l arz)" ve "devlete karsi savas açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargilaniyor ve genellikle haklarinda idam kararlari veriliyor.