GÜNCELLEME - Pakistan'da Imran Han'i gözaltina almaya gelen polis ile partililer arasinda çatisma çiktiMuhammet Nazim Tasci- Eski Basbakan Imran Han, öldürülse dahi destekçilerinden mücadelelerine devam etmelerini istedi IMRAN HAN'IN AÇIKLAMASI VE DETAYLAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Pakistan'da Imran Han'i gözaltina almaya gelen polis ile partililer arasinda çatisma çiktiMuhammet Nazim Tasci- Eski Basbakan Imran Han, öldürülse dahi destekçilerinden mücadelelerine devam etmelerini istedi

IMRAN HAN'IN AÇIKLAMASI VE DETAYLAR EKLENDI

LAHOR (AA) - Pakistan'da hakkindaki tutuklama karari sebebiyle eski Basbakan Imran Han'i gözaltina almaya gelen polis ile Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) destekçileri arasinda çatisma yasandi.

Lahor'daki evinden Imran Han'i gözaltina almak için gelen polis, Zaman Park bölgesine giris ve çikislari kapatti.

Ellerinde tas ve sopalarla bekleyen PTI destekçileri, polisin gelmesiyle agaç dallarini kirarak yola barikat kurmaya çalisti.

Polis, göstericilere tazyikli su, biber gazi ve copla müdahale ederken, göstericiler de polise tas ve sopa firlatti.

- Imran Han'in evine biber gazi atildi

Imran Han'in evinin girisine ulasan polis, evin çevresine ve bahçesine de biber gazi atti.

Polisin geri çekilmesinin ardindan göstericiler PTI liderinin evinin girisinde tekrar toplanmaya basladi.

Vücuduna tas isabet eden çok sayida polis yaralandi, çok sayida gösterici de polis tarafindan gözaltina alindi. Emniyet mensuplari, Imran Han'in evinin çevresine kurulan çadirlari ve stantlari da dagitti.

Lahor Emniyet Müdürü Bilal Kumyana, gazetecilere yaptigi açiklamada, polisin mahkeme karari dogrultusunda Han'i gözaltina almakla görevlendirildigini belirtti.

Öte yandan, PTI siyasetçilerinden Faruk Habib, tutuklama kararinin askiya alinmasi için üst mahkemeye basvuruldugunu ve sonucun beklendigini söyledi.

- Imran Han'dan destekçilerine çagri

Imran Han, görüntülü olarak paylastigi mesajinda destekçilerine çagrida bulunarak "Ben öldürülsem veya hapse de atilsam gerçek özgürlük mücadelesine devam edin." dedi.

Han, polisin kendisini gözaltina almak için disarida oldugunu belirterek "Onlar beni cezaevine koyunca milletin uyuyacagini düsünüyor. Onlara yanildiklarini kanitlamak zorundasiniz." ifadelerini kullandi.

Han, üstü kapali olarak Pakistan ordusunun basindaki Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Asim Munir'e atifta bulunarak, halkin tüm kararlari alan tek bir kisiyi ve köleligi kabul etmeyecegini belirtti.

- Iki davanin durusmalari görülmüstü

Islamabad Bölge Mahkemesinde 13 Mart'ta, Han'in basbakanligi döneminde yabanci devlet adamlarindan alinan hediyelerin satildigi ve Agustos 2022'de bir kadin yargici tehdit ettigi iddiasiyla ilgili yargilandigi iki davanin durusmalari görülmüstü.

Iki durusmaya da katilmayan Han hakkinda ayri ayri tutuklama karari verilmisti.

Belucistan eyaletinin Kuetta sehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarina ve memurlarina karsi ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalistigi gerekçesiyle Han hakkinda 9 Mart'ta tutuklama karari vermisti. Han'in itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftaligina askiya alinmisti.

- Imran Han hükümeti, Nisan 2022'de düsmüstü

Pakistan'da, parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapilan güven oylamasinda, 174 "hayir" oyuyla Imran Han hükümeti düsmüstü.

Ülkede, 3 dönem basbakanlik yapan Navaz Serif'in kardesi Sahbaz Serif, 11 Nisan'da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çogunlugun destegini alarak basbakan seçilmisti.