Paris'te Emniyet Müdürlügü, grevdeki çöp toplayicilarini zorla çalistirmaya basladiAlaattin Dogru

Paris'te Emniyet Müdürlügü, grevdeki çöp toplayicilarini zorla çalistirmaya basladiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa'nin baskenti Paris'te Emniyet Müdürlügü, kentte olusan binlerce tonluk çöp yigininin halk sagligini tehdit ettigi gerekçesiyle grevdeki temizlik isçilerini zorla çalistirmaya basladi.

Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Fransiz Radyosu RTL'de yaptigi açiklamada, çöp yiginlarini temizlemek için Paris Belediyesinin harekete geçmemesi üzerine Emniyet Müdürü'ne grevdeki isçilerin bir kismi için "zorla ise baslatma" prosedürünü uygulamasi talimatini verdigini duyurdu.

Darmanin, prosedürün sabahtan itibaren uygulamaya konuldugunu ve emniyetin seçtigi kisilerin çöpleri kaldirmaya basladigini söyledi.

"Paris'teki çöpçülerin grevlerine saygi duyuyorum ama kabul edilemez olan sagliga aykiriliktir." diyen Darmanin, Belediye Baskani Anne Hidalgo'nun 4 bin temizlik görevlisinin listesini adresleriyle emniyete ilettigini aktardi.

Fransa'da "zorla ise baslatma" prosedürü kapsaminda kamu hizmetinin devamliligini veya toplumun ihtiyaçlarini ciddi sekilde baltalayan bir grev durumunda çalisanlarin bir kismi ise dönmeye zorlanabiliyor. Buna karsi çikan isçilere ise 6 aya kadar hapis ve 10 bin avro para cezasi uygulanabiliyor.

- Temizlik isçileri, tartismali emeklilik reformuna karsi

Hükümetin emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi hedefledigi ve ülke genelinde ocak ayindan bu yana 8 kez kitlesel greve neden olan reforma karsi Paris'te temizlik isçileri, bu ay basinda greve gitti.

Temizlik isçileri, mesleklerinin "agir oldugunu" ve reform geçtigi takdirde birçogunun planlanan emeklilik yasina varmadan hayatini kaybetmis olacagini ifade ediyor.

Hükümet ise Paris sokaklarinda olusan çöp yiginlarindan belediyeyi sorumlu tutmustu.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, kentte olusan binlerce tonluk çöp yiginina atifta bulunarak, "Aydinligin sehri (Paris) çöp daglari altinda can çekisiyor." ifadesini kullanmisti.

Içisleri Bakani Gerald Darmanin de müdahale etmesi konusunda Paris Belediyesini uyarmis, aksi takdirde devreye girecegini açiklamisti.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Içisleri Bakani Darmanin'in talebiyle belediyeye ihtarname göndermisti.

Belediye Baskani Anne Hidalgo ise temizlik isçilerinin ilave iki yil daha çalismayi istememe haklarinin oldugunu savunmus ve Bakan Darmanin'in talebini yerine getirmeyeceklerini ifade etmisti.