Ülkesindeki hükümet karsiti gösterilere iliskin Netanyahu: "Anarsiye izin vermeyecegiz"Enes Canli- Israil Basbakani Netanyahu, hükümet karsiti protestolara isaretle "yollarin kapatilmasi, askeri görevin reddedilmesi, sokaklarda siddet, kamu figürlerine saldiri çagrilarini" kabul etmeyeceklerini söyledi

Ülkesindeki hükümet karsiti gösterilere iliskin Netanyahu: "Anarsiye izin vermeyecegiz"Enes Canli- Israil Basbakani Netanyahu, hükümet karsiti protestolara isaretle "yollarin kapatilmasi, askeri görevin reddedilmesi, sokaklarda siddet, kamu figürlerine saldiri çagrilarini" kabul etmeyeceklerini söyledi

KUDÜS (AA) - Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, hükümetin tartismali yargi düzenlemesine karsi gerçeklesen kitlesel protesto ve toplumsal tepkiye iliskin "Anarsiye izin vermeyecegiz." dedi.

Netanyahu, haftalik kabine toplantisinin açilisinda yaptigi konusmada, Almanya ziyareti ve ülkedeki protestolara degindi.

Tartismali yargi düzenlemesine karsi 11 haftadir devam eden kitlesel protestolara dair Netanyahu, "Anarsiye izin vermeyecegiz. Oto yollarin kapatilmasi, askeri görevin reddedilmesi, sokaklarda kan dökülmesi ve kamu figürlerine saldiri çagrilari yapanlar var. Hiç kimsenin siddet eylemlerine kalkismasini kabul edemeyiz." ifadelerini kullandi.

Netanyahu, Emniyet Teskilatina çagrida bulunarak "siddeti, yol kapatmalari engellemesini ve vatandaslarin gündelik hayatinin akisina imkan saglamasini" istedi.

Istihbarat Teskilati ve Bassavciligin, Basbakan ve ailesi ile bazi siyasilere sosyal medya üzerinden suikast çagrisi yapanlara yönelik "somut adim" atmalarini isteyen Netanyahu, ordu ve diger güvenlik birimlerinin de askeri görevi reddedenlerle "siddetle mücadele etmesi" gerektigini belirtti.

Basbakan Netanyahu, ülkesinde yasama, yürütme, yargi arasindaki dengenin yargi lehine bozuldugunu ifade ederek hükümetin tartismali yargi düzenlemesine iliskin "samimi, somut ve adil bir tartisma gerçeklestirilmesi" gerektigini kaydetti.

Öte yandan Netanyahu, Berlin ziyareti sirasinda Almanya'ya Arrow 3 antibalistik füze savunma sistemi satisinin ele alindigini sözlerine ekledi.

- Israil'deki tartismali yargi düzenlemesi

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini açiklamisti.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercii olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog'un krize çözüm için sundugu yargi düzenlemesi tasarisi, muhalefet tarafindan kabul edilmis ancak iktidar tarafindan reddedilmisti.

Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi kitlesel protestolar, 11 haftadir yüz binlerce kisinin katilimiyla devam ediyor.

Israil ordusunda aralarinda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli yüzlerce yedek asker, hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.

Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemelerine karsi itirazlarini duyurmustu.