Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin, Beyaz Saray ve ABD Disislerinde temaslarda bulunduKasim Ileri

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin, Beyaz Saray ve ABD Disislerinde temaslarda bulunduKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Washington ziyareti kapsaminda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ve ABD Disisleri Bakanligi Siyasi Isler Müstesari Victoria Nuland ile bir araya geldi.

Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Beyaz Saray ve Disisleri Bakanliginda gerçeklesen temaslarda “ikili siyasi ve ekonomik iliskiler, Türkiye’de meydana gelen depremler, savunma sanayii alaninda isbirligi, enerji güvenligi, terörle mücadele, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik süreçleri, Rusya-Ukrayna savasi, Güney Kafkasya ve Azerbaycan-Ermenistan müzakere süreci konularinin degerlendirildigi bildirildi.

Açiklamada, “ABD ve uluslararasi toplumun deprem felaketi sürecinde ülkemize verdikleri destek ve sergiledikleri dayanismadan duyulan memnuniyet ifade edildi. Deprem bölgesinin süratle iyilestirilmesi ve yeniden insa edilmesi için Türkiye'nin çalismalarini sürdürdügü belirtildi.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye-ABD iliskilerinin stratejik boyutuna görüsmelerde vurgu yapildigi kaydedilen açiklamada, iki müttefik ülkenin karsilikli saygi ve çikar temelinde küresel ve bölgesel konulardaki isbirligini sürdürmesinin önemine deginildigi belirtildi.

Ikili ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine ulasmasi için kolaylastirici adimlarin üzerinde duruldugu ifade edilen açiklamada, “Savunma sanayi alaninda herhangi bir önsart olmadan isbirligi kapsaminin derinlestirimesi üzerinde duruldu.” denildi.

Açiklamada, Türkiye’nin ilkesel olarak NATO’nun açik kapi politikasini destekledigi, Üçlü Mutabakat çerçevesinde Isveç ve Finlandiya’nin taahhütlerini yerine getirmesinin süreci hizlandiracagina vurgu yapildigi kaydedildi. .

Görüsmede, Rusya- Ukrayna savasinin uzamasinin bölgesel ve küresel istikrarsizligi derinlestirdigine isaret ediligi bildirilen açiklamada, Türkiye’nin çözüm için diplomatik çabalarini sürdürecegi belirtildi.

Açiklamada ayrica, tahil sevkiyati anlasmasinin uzatilmasinda Türkiye’nin rolüne dikkat çekildigi belirtilirken, “Türkiye’nin PKK/PYD/YPG, DEAS ve FETÖ dahil tüm terör örgütlerine karsi kararlilikla mücadele etmeye devam edecegi vurgulandi.” ifadeler kullanildi.