Almanya'da yillik enflasyon nisanda yüzde 7,2’ye gerilediBahattin Gönültas

Almanya'da yillik enflasyon nisanda yüzde 7,2’ye gerilediBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Almanya’da yillik enflasyon, enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle nisanda beklentilere paralel sekilde yüzde 7,2 olarak ölçüldü.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), fiyat artislarina iliskin nisan ayi öncü verilerini açikladi.

Buna göre, Almanya’da martta yüzde 7,4 olan yillik enflasyon, nisanda beklentilere yakin olarak yüzde 7,2’ye geriledi.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda bir önceki aya göre ise yüzde 0,4 artis kaydetti. Yillik enflasyona iliskin beklenti nisanda yüzde 7,3'e inmesi yönündeydi.

Ayni dönemde enerji fiyatlari yillik bazda yüzde 6,8 artarken, yillik artisin gida fiyatlarinda yüzde 17,2 ile tekrar ortalamanin üzerinde gerçeklesmesi dikkati çekti. Hizmetlerdeki artis ise yüzde 4,7 oldu.

AB uyumlu TÜFE de nisanda aylik bazda yüzde 0,6 ve yillik bazda yüzde 7,6 yükseldi.

- Gida fiyatlari etkisi

Destatis açiklamasinda, Rusya-Ukrayna savasinin baslamasindan beri özellikle enerji ve gida fiyatlarinin gözle görülür sekilde arttigi, bunun da enflasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip oldugu tekrarlandi.

Açiklamada, "Nisan 2023'te gida fiyatlari geçen yilin ayni ayina göre yüzde 17,2 ile ortalamanin üzerinde artmaya devam etti.” denildi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankasi’nin (ECB) faiz artirimlari konusunda ne kadar ileri gidecegi ve hangi hizda ilerleyecegini enflasyonun görünümü belirleyecek.

ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarini 6 artirirken, analistler ECB'nin 5 Mayis’ta faiz oranlarini tekrar artirmasini bekliyor.

Bu arada, Alman ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasi nedeniyle büyüme gösteremedi.

Böylece ilk çeyrekteki sifir büyümenin ardindan Alman ekonomisi, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yasanmasi” olarak ifade edilen teknik resesyona girmemis oldu. Alman ekonomisi, geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 küçülmüstü.